Valg i Sverige

Bedøm selv - her er klippet hele Sverige taler om

Sverigedemokraterna anklager SVT for at forvrænge betydningen af partilederens udtalelse under tv-debat. Læs hele udskriften af udtalelsen her.

Et udklip fra den sidste partilederdebat før det svenske valg har det seneste døgn fået massiv opmærksomhed i Sverige - men også herhjemme er det blevet en historie.

Historiens midtpunkt er partiformanden for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson. Public-service-kanalen SVT valgte i direkte forlængelse af debatten fredag aften at tage offentligt afstand fra en udtalelse, som Åkesson kom med under partilederrunden.

Til avisen Expressen har SVT's redaktør begrundet det med, at Åkesson "udpegede indvandrere som en gruppe, der ikke kan blive svenskere".

I en erklæring på SVT's egen hjemmeside uddyber kanalen, hvorfor de tog afstand til partilederen. Her citerer de Åkesson for at have sagt:

- "Bare indvandrere får job, så løser alt sig" - det har de altid sagt. Det er ikke sket, og det kommer ikke til at ske. Derfor må man spørge sig selv, hvorfor det er så svært for de her mennesker at få arbejde. Det er, fordi de ikke er svenske. De passer ikke ind i Sverige.

Men i en pressemeddelelse har Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson lørdag kaldt SVT-redaktørens forklaring for "løgn", og partiet hæfter sig ved, at SVT i citatet på deres hjemmeside har klippet dele af Åkessons citat ud.

Ved at afkorte citatet og tage det ud af sin sammenhæng er betydningen af Åkessons udtalelse derfor blevet forvrænget, mener Sverigedemokraterna.

Bedøm selv: Dette sagde Jimmie Åkesson

Udtalelsen fra Jimmie Åkesson faldt på et tidspunkt i debatten, hvor emnet var integration. På baggrund af optagelser fra debatten har TV 2 herunder udskrevet den ordrette ordlyd af hans kommentar i debatten, så du selv kan bedømme.

Vi kommer ind, da Jimmie Åkesson får ordet:

- Job er vigtigt. Job er afgørende. Men vi må også stille os selv spørgsmål, for integrationsdebatten har i alle disse år bare handlet om arbejde.

- Bare indvandrerne får job, så løser det hele sig, har alle de her (de andre partiledere, red.) altid sagt.

- Det sker jo ikke. Sådan er det ikke gået. Og derfor må man spørge sig selv: Hvorfor er det så svært for disse mennesker at få arbejde?

- Det er, fordi de ikke er svenskere. De her passer ikke ind i Sverige. Så er det klart, at det er svært at få job.

Her bryder Centerpartiets Annie Lööf ind:

- Hvordan er det, du udtrykker dig?

Jimmi Åkesson tager igen ordet og fortsætter:

- Så er det klart, at det er svært at få job. Så må man få forudsætninger for at blive svensk. Man må få forudsætninger for at passe ind i Sverige.

- Men dem her (de andre partiledere, red.) har i alle disse år mødt nytilkomne på deres vilkår. På deres sprog, ud fra deres skikke, ud fra deres kultur, og så ender det med det her splittede samfund og denne evige udelukkelse.

Du kan selv se situationen i klippet herunder - eller i tekstet udgave øverst i artiklen.