Han kaldes homofob, racist og chauvinist - men 'Brasiliens Trump' f√łrer pr√¶sidentvalgkamp

16x9
Jair Bolsonaro ved et v√¶lgerm√łde tidligere p√• m√•neden. Foto: Evaristo Sa / Ritzau Scanpix

Brasiliens rigsadvokat har sigtet Jair Bolsonaro for at tilskynde til diskrimination mod sorte, homoseksuelle og kvinder.

Den brasilianske politiker Jair Bolsonaro kunne umuligt elske en homoseksuel s√łn ‚Äď s√• vil han hellere se sin s√łn d√ł i en ulykke.

Det fortalte han til Playboy Magazine i 2011. Det er den slags kommentarer, som den 63-årige brasilianske præsidentkandidat er kendt for. Og det er både homoseksuelle, kvinder, sorte og Brasiliens oprindelige folk, der står for skud.

Bolsonaro f√łrer lige nu meningsm√•lingerne frem mod pr√¶sidentvalget i Brasilien den 7. oktober. Den tidligere pr√¶sident Luiz Inacio Lula da Silva har ellers ligget forrest, men en valgdomstol i Brasilien har afgjort, at han ikke kan stille op p√• grund af en dom for korruption.

Bolsonaro var torsdag offer for et knivangreb, hvor han blev alvorligt såret. Han er blevet opereret, og han ventes at komme sig.

Under et valgkampsarrangement blev Jair Bolsonaro stukket ned med en kniv. Video: Rikke Museth Janniche

Lover lov og orden

Kriminalitetsbekæmpelse er et helt centralt punkt på Bolsonaros valgprogram. Og det er et af hans stærkeste kort.

- Bolsonaro repr√¶senterer lov og orden for sine f√łlgere. Og det er et meget overbevisende budskab i et land med 60.000 drab om √•ret, og den st√łrste korruptionsskandale der er blevet afsl√łret noget sted, siger Brian Winter, der er chefredakt√łr p√• mediet¬†Americas Quarterly til The Guardian.

Han henviser til skandalen i det statsejede brasilianske olieselskab, Petrobras.

Og Bolsonaros syn på lov og orden er både benhårdt og kontroversielt.

- I Brasilien har man det udtryk, at en god kriminel er en d√łd kriminel. Den tilgang st√•r Bolsonaro for. Han mener blandt andet, at politiet skal have immunitet, s√• de ikke kan retsforf√łlges, n√•r de skyder folk. Og s√• g√•r han ind for, at alle skal have lov til at b√¶re v√•ben, s√• de kan forsvare sig selv. Og det er noget, der er stemmer i, siger Marie Kolling, der er postdoc¬†ved SDU, og som f√łlger udviklingen i Brasilien.¬†

Den tropiske Trump

Bolsonaro bliver mange steder sammenlignet med den amerikanske præsident Donald Trump. Og han lægger sig da også på flere punkter op ad Trump - både i sine budskaber og sin stil.

Ligesom Trump nægter han at ligge under for politisk korrekthed, og han profilerer sig som en modstander af det etablerede politiske system. Men modsat Trump har han lang politisk erfaring, forklarer Marie Kolling.

- Det er f√łrste gang, han stiller op som pr√¶sident, men han er ikke ny i politik. Han har siddet i senatet siden 1991, men han profilerer alligevel sig selv som en outsider. Det forklarer han ved, at han altid har v√¶ret medlem af sm√• partier ‚Äď og han beskriver sig selv som v√¶rende uden for det politiske establishment, siger hun.

Ligesom Twitter-pr√¶sidenten Trump¬†bruger han de sociale medier som en vigtig m√•de at kommunikere til sine v√¶lgere. Han har n√¶sten seks¬†millioner f√łlgere p√• Facebook.

Og i Brasilien kan det give god mening at lade sig inspirere af Trump, siger Brian Winter til The Guardian.

- Donald Trump blev valgt ved at sige, at kriminaliteten i byerne var ude af kontrol, at √łkonomien var en katastrofe, og at hele den politiske klasse var korrupt. Alle de ting er uomtvisteligt sande i Brasilien, siger han.

Bolsonaro selv har ikke noget imod at blive sammenlignet med Trump. De to er i samme båd, siger han.

- Trump er blevet beskyldt for de samme ting som mig ‚Äď at han er homofob, facist, racist, nazist ‚Äď men folk troede p√• hans politik, og jeg heppede p√• ham, sagde han til Reuters tidligere p√• m√•neden.

Vil ikke undskylde

I april bragte Bolsonaros mange kontroversielle kommentarer ham en sag på halsen. Landets rigsadvokat har sigtet ham for at tilskynde til diskrimination af sorte, oprindelige folk, kvinder og homoseksuelle.

Han har blandt andet sagt om en gruppe brasilianere med afrikansk baggrund, at de ‚ÄĚingenting lavede‚ÄĚ.

- Jeg tror ikke engang, at de kan tage sig sammen til at formere sig, sagde han sidste år i en tale i Rio de Janeiro.

I samme tale fortalte han, at han har fire s√łnner ‚Äď og en datter, hvilket¬†var udtryk for, at han havde haft et √łjebliks svaghed.

I 2014 sagde han om en kvindelig politiker, at hun var så grim, at hun ikke engang var værd at voldtage.

Og den slags udtalelser er ikke noget, han senere fortryder.

- Han har mange gange udtalt sig racistisk, homofobisk og neds√¶ttende om kvinder. Og han undskylder ikke bagefter. Han har ogs√• sagt, at homoseksuelle ikke har f√•et nok t√¶sk som b√łrn, og det er derfor, de er blevet homoseksuelle ‚Äď og den type kommentarer st√•r han ved, siger Marie Kolling.

Han har da ogs√• v√¶ret ud og sige, at anklagen mod ham er grundl√łs.

- For guds skyld. Man kan jo ikke sige noget som helst her i landet, sagde han i et interview, som blev offentliggjort på hans egne sociale mediekonti.

Trump blev valgt, så det kan han sikkert også blive

Marie Kolling, postdoc ved SDU

Længslen efter en stærk mand

Et af de helt centrale punkter i Bolsonaros valgkamp¬†er hans l√łfte om at rydde op i den korruption, der pr√¶ger brasiliansk politik. Og det er en vindersag.

- Det med korruption er noget, brasilianerne gerne vil h√łre. Alle - h√łj som lav - er rigtig tr√¶tte af det. Det underminerer demokratiet og den √łkonomiske udvikling. Men hvis han vinder, vil han¬†skulle fungere i et system, som bygger p√• korrupte praksisser, siger Marie Kolling.

- Der er lige nu en h√łjredrejning i gang i Brasilien. Der har v√¶ret et k√¶mpe politisk kaos de seneste √•r, og √łkonomien har det ikke s√¶rlig¬†godt lige nu. S√• det med, at der kan komme en st√¶rk mand og s√¶tte tingene p√• plads,¬†appellerer til nogle, forts√¶tter hun.

Bolsonaros s√łn efter knivangreb: Min far er st√¶rkere end nogensinde

En stærk og autoritær ledelse er da også noget, som Bolsonaro kan lide. Han har offentligt udtalt sig positivt om militærdiktaturet i Brasilien 1964 og 1985. Han har selv militær baggrund og har lovet at fylde sin regering med militærfolk, hvis han skulle blive valgt.

Skal have over halvdelen af stemmerne

At han bliver valgt, er dog usikkert. For at vinde præsidentposten ved valget den 7. oktober skal han have over 50 procent af stemmerne, og lige nu står han til lidt over 20 procent i meningsmålingerne. Hvis ingen kandidat får mere end 50 procent, skal de to ledende kandidater videre til en anden runde den 28. oktober.

- Om han vinder her, er svært at forudsige, men det kan ikke udelukkes, vurderer Marie Kolling.

- Det kommer meget an p√•, hvem han er oppe imod, og det er et √•bent sp√łrgsm√•l lige nu. Alt kan ske - Trump blev valgt, s√• det kan han sikkert ogs√• blive, siger hun.