Udland

Demokratisk toppolitiker: - Det er på tide at bruge forfatningen til at fjerne Trump

Den amerikanske præsident langer ud efter New York Times, efter de har lagt spalter til en kronik, som ifølge avisen er skrevet af en ansat ved Det Hvide Hus. Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Den 25. ændring af den amerikanske forfatning giver mulighed for at fjerne en præsident fra embedet, men paragraffen har dog aldrig været brugt.

Den demokratiske senator Elizabeth Warren opfordrer nu utilfredse ansatte i Det Hvide Hus til at gøre brug af den amerikanske forfatning og afsætte Donald Trump som præsident. Det siger hun til CNN.

- Hvis fremtrædende medarbejdere i Trumps stab ikke mener, at den amerikanske præsident er i stand til at gøre sit job, så skulle de påkalde sig den 25. ændring af den amerikanske forfatning. Den giver ikke fremtrædende medarbejdere mulighed for at gå bag præsidentens ryg, fjerne dokumenter fra hans bord og skrive anonyme kronikker... Alle embedsmænd har svoret at følge den amerikanske forfatning. Det er på tide, at de gør deres job.

Det 25. forfatningstillæg af den amerikanske forfatning giver mulighed for at fjerne en siddende præsident fra embedet, men paragraffen har dog aldrig været brugt i praksis, skriver The New York Times.

Udmeldingen fra Warren, som er senator i delstaten Massachusetts, kommer, efter The New York Times i går lagde spalter til en kronik, som ifølge avisen er skrevet af en anonym, fremtrædende medarbejder i Det Hvide Hus. I kronikken fremstilles præsidenten som uforudsigelig og direkte farlig for USA. I indlægget skriver forfatteren, at Trumps medarbejdere aktivt arbejder på at undergrave ham.

Warren: Enten tror man på præsidenten - eller også gør man ikke

I kronikken skriver forfatteren desuden, at der har været hvisken i krogene om at påkalde sig det 25. forfatningstillæg og fjerne præsidenten fra hans embede.

Ifølge Warren, som af flere anses for at være en mulig demokratisk præsidentkandidat i 2020, er hvisken i krogene dog ikke nok.

- Hvilken krise har vi ikke, hvis fremtrædende medarbejdere i Det Hvide Hus tænker, at præsidenten ikke kan gøre sit job, men nægter at følge de regler, der er blevet udstukket i forfatningen? De kan ikke få det på begge måder. Enten mener de, at præsidenten ikke kan gøre sit job. I det tilfælde følger de reglerne i forfatningen. Eller også tænker de, at præsidenten er i stand til at gøre sit job, og i det tilfælde gør de, hvad præsidenten siger, at de skal, siger hun til CNN.

Elizabeth Warren

Warren har tidligere været meget kritisk over for Trump - ligesom Trump har langet ud efter Warren i hårde vendinger.

FAKTA: 25. forfatningstillæg

* Den 25. tilføjelse blev skrevet ind i forfatningen i 1967. Formålet var at indføre en klar proces for, hvem der skulle overtage præsidentskabet, i tilfælde af at en præsident bliver midlertidigt eller permanent invalideret eller på anden måde ude af stand til at varetage sine opgaver.

* Tilføjelsen gør det muligt for en vicepræsident og et flertal af ministrene at afsætte en præsident midlertidigt.

* Hvis vicepræsidenten skal sidde valgperioden ud, kræver det opbakning fra to tredjedele i begge Kongressens kamre. I Trumps tilfælde ville det kræve, at partifæller skulle stemme imod ham. 

Afviser beskyldninger i kronik

Det Hvide Hus' administration har på det kraftigste afvist beskyldningerne i kronikken. Trump selv har sat spørgsmålstegn ved, om kilden overhovedet findes, og har samtidig krævet, at The New York Times udleverer forfatterens navn.

- Eksisterer denne såkaldte "højtstående administrationsmedarbejder" virkelig, eller er det den fejlende New York Times, der har brugt endnu en falsk kilde? skrev han.

- Hvis denne feje, anonyme person rent faktisk eksisterer, så må The Times (The New York Times, red.) - for nationens sikkerheds skyld - udlevere ham/hende til regeringen med det samme!

I en erklæring kalder talsmand for Det Hvide Hus Sarah Sanders forfatteren til kronikken "en kujon" og kræver, at vedkommende træder tilbage.

Steinmetz: - Det er bizart

Kronikken kommer, dagen efter at uddrag fra en ny, afslørende bog om Trump ramte medierne.

Bogen 'Frygt: Trump i Det Hvide Hus' er skrevet af Washington Post-journalisten Bob Woodward, og i den kan man blandt andet læse, at den amerikanske præsidents temperament er lunefuldt og stærkt svingende.

Kronikken fra den anonyme embedsmand underbygger flere af bogens påstande.

Med Jesper Steinmetz' ord er det, der sker i disse dage, "bizart" - selv for en garvet USA-korrespondent.

- At man har en anonym medarbejder, som skriver i New York Times: "Prøv at høre, Amerika. Vi forsøger at beskytte vores land, for vi er godt klar over, at vi har en præsident, som ikke er i stand til det", siger Jesper Steinmetz.