Udland

Rusland afviser anklager - nu kommer flere lande med opfordring

Britisk politi udstedte onsdag en arrestordre på to mænd, der anklages for giftangrebet.

Regeringskilder i Moskva afviser torsdag beskyldninger om, at Rusland skulle være involveret i giftangrebet mod den tidligere russiske agent Sergej Skripal og hans datter i Storbritannien i marts.

Det britiske politi udstedte onsdag en arrestordre på to russiske agenter, der anklages for giftangrebet.

- Der er tilstrækkeligt med bevismateriale til at rejse anklage mod Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov for angrebet i Salisbury, sagde Scotland Yard onsdag ifølge BBC.

Anklager som Kreml torsdag kalder ”uacceptable”.

- Vi understreger igen, at hverken det øverste lederskab eller lavere rangerende myndigheder havde, eller har, noget som helst at gøre med begivenhederne i Salisbury, siger Kremls talsmand Dmitry Peskov til Reuters.

Den britiske premierminister, Theresa May, siger torsdag ifølge Reuters, at Storbritannien sammen med Frankring, Tyskland, Canada og USA er blevet enige om en fælles erklæring om Ruslands rolle i nervegiftangrebet. 

I erklæringen opfordrer landene Rusland til at lægge alt frem om landets nervegiftprogram med nervegiften Novichok. 

Landene i erklæringen er overbeviste om, at russiske GRU-agenter udførte angrebet. Derfor vil de optrappe samarbejde mod udenlandske agenter. 

Gift på dørhåndtag

Reuters citerede onsdag en talsmand for premierministeren for at sige, at Storbritannien på et møde i FN's Sikkerhedsråd torsdag vil fremlægge sine beviser og forklare sagen.

De britiske myndigheder vil ikke kræve de to mænd udleveret fra Rusland, da landet ikke udleverer statsborgere til retsforfølgelse i andre lande. 

De to mænd ankom ifølge politiet til Gatwick lufthavn fra Moskva den 2. marts og boede på City Stay Hotel i Bow Road i det østlige London, inden de tog til Salisbury 4. marts, hvor der blev smurt nervegift på Skripals dør. 

Nervegiften var i en falsk parfumeflaske. Der er fundet spor af giften på hotellet i London, siger politiet.

Gift udviklet i Sovjetunionen

Skripal og hans datter, Julia, blev 4. marts fundet bevidstløse på en bænk i Salisbury. De britiske myndigheder mener, at de to blev forgiftet med Novichok. Det er en nervegift, som blev udviklet i Sovjetunionen i slutningen af den kolde krig.

Sagen førte til udvisning af diplomater og en ophedet ordkrig mellem Rusland og Storbritannien. 

I juni blev en 45-årig britisk mand og hans 44-årige veninde forgiftet med den sovjetiske nervegift. Kvinden døde som følge af forgiftningen. Britisk politi har arbejdet ud fra den tese, at parret, der blev forgiftet i Amesbury, kom i kontakt med efterladenskaber fra attentatet mod Sergej og Julia Skripal. 

Politiet bekræftede onsdag, at efterladenskaber af nervegiften var i en parfumeflaske, som det britiske par havde fundet.