Udland

Nyt jordskælv i Japan - opkald om savnede strømmer ind

Flere huse er begravet, og knap tre millioner hjem er uden strøm, efter at et jordskælv har ramt japansk ø.

Et kraftigt jordskælv har dræbt mindst fire personer og såret mindst 290 på øen Hokkaido i det nordlige Japan, skriver nyhedsbureauet AFP. Desuden frygtes 30 at være blevet begravet i jordskred.

Ifølge Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS) er jordskælvet målt til en beregnet størrelse på 6,6.

Jordskælvets epicenter ramte øst for byen Tomakomai, som ligger 68 kilometer fra øens hovedby Sapporo. Rystelserne kunne også mærkes i Sapporo, der har en befolkning på 1,9 millioner personer.

Mange huse er blevet skadet af jordskred, som følge af jordskælvet.

En 85-årig mand er fundet livløs i Tomakomai, oplyser det japanske beredskab. Han skal være faldet ned af trapperne i sit hus under jordskælvet.

Mindst 50 personer er blevet såret i de omkringliggende landsbyer.

Flere jordskred efter jordskælv

Jordskælvet har forårsaget mindst fire jordskred, som har begravet flere huse og indespærret og såret flere personer.

Et jordskred har blandt andet ramt landsbyen Atsumi, hvor flere lavtliggende huse er blevet begravet. Omkring ti personer i Atsumi er efterfølgende bragt til hospitalet, en af dem med alvorlige skader. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Jordskælvet har medført store materielle skader. Her på en vej i byen Sapporo.

- Forsvaret har allerede tropper på omkring 4000 mand i gang og planlægger at opruste til omkring 25.000. Vi vil gøre vores bedste for at redde liv, siger Japans premierminister, Shinzo Abe, ifølge AFP.

Atomkraftværk sat ud af kraft

De japanske myndigheder har modtaget hundredvis af opkald om savnede personer, skriver nyhedsbureauet AP.

Knap tre millioner hjem på Hokkaido er blevet efterladt uden strøm. Ifølge myndighederne kan der gå "flere timer" før strømmen vender tilbage.

Et atomkraftværk på øen blev midlertidigt sat ud af kraft efter jordskælvet, rapporterer det japanske public service-medie NHK.

En talsmand for den japanske regering advarer lokalbefolkningen om risikoen for efterskælv og opfordrer dem til at følge med i medierne.

Jordskælvet har ikke skabt risiko for en tsunami, oplyser det meteorologiske institut i Japan.

Lufthavn lukket efter kraftigste tyfon i 25 år

Det er kun få dage siden tyfonen Jebi ramte landet og efterlod sig et spor af ødelæggelse.

Broen, som forbinder Kansai International Airport, der ligger på en ø, med byen Izumisano. Et tankskib ramte tirsdag ind i broen på grund af tyfonen.

Blandt andet bragte tyfonen et tankskib ud af kurs, som ramte en bro, der forbinder den internationale lufthavn, Kansai, med byen Izumisano. Omkring 3000 mennesker strandede i lufthavnen og måtte tilbringe natten der. Kansai Lufthavn fungerer som hovedlufthavn for millionbyerne Osaka, Kobe and Kyoto.

Ingen af de 11 besætningsmedlemmer om bord på tankskibet kom noget til.

Lufthavnen forblev lukket onsdag, hvilket medførte 162 aflyste flyafgange. Ifølge NHL er både en af landingsbanerne og kælderen i en af terminalerne oversvømmet.

Japans premierminister Shinzo Abe siger ifølge Reuters, at man håber at kunne genåbne lufthavnen i løbet af i dag.

Omkring 3000 mennesker måtte overnatte i lufthavnen, som blandt andet betjener millionbyerne Osaka, Kobe og Kyoto.

Jebi, som er Japans mest kraftfulde storm i 25 år, har kostet mindst 10 mennesker livet.

Det er sæsonens 21. tyfon. Den ramte den japanske vestkyst omkring den sydlige del af Tokushima-præfekturet tirsdag formiddag. Onsdag blev tyfonen nedgraderet til en kraftig storm.