Nordkorea irriteret over skepsis om nedrustning

16x9
Kim Jung-un og Donald Trump under topmødet i sommer. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

Kim Jung-un vil have imødekommende velvillighed fra USA og Sydkorea, hvis han skal fjerne de nordkoreanske a-missiler.

De har raslet med de tungeste våben og en alarmerende retorik. Og stemningen mellem USA og Nordkorea har diplomatisk udtrykt været til den anstrengte side. I hvert fald indtil topmødet i juni måned, hvor Donald Trump og Kim Jung-un mødtes i Singapore for at tage de første skridt mod en demilitariseret forbrødring.

I dag, små tre måneder efter afslutningen på det historiske og opsigtsvækkende møde, er det svært at få øje på målbare resultater og god vilje.

Ifølge nyhedsbureauet AP har en sydkoreansk delegation med blandt andre landets sikkerhedsrådgiver Chung Eui-yong taget temperaturen på den nordkoreanske statsleders sindsstemning under et møde i Pyongyang.

Under seancen i den nordkoreanske hovedstad skulle Kim Jung-un ifølge Chung Eui-yong have udtrykt irritation over den skepsis, der har omgærdet hans og Nordkoreas intentioner, siden mødet med Trump i midten af juni.

Nordkoreanske forhandlere har flere gang brugt forskellige kneb for at forsinke forhandlingerne i kølvandet på Mike Pompeos besøg i Pyongyang i juli måned som opfølgning på topmødet med Trump. 

Efter det møde var den amerikanske udenrigsminister ikke i stand til at vise konkrete fremskridt i afvæbningsforhandlingerne. Og siden er gryende optimisme blevet vekslet til forsigtig skepsis.

Skepsis og horn i siden

En skepsis, der blandt andet bunder i satellitfotos, som har sået tvivl om, hvorvidt Nordkorea reelt er i færd med den lovede demilitarisering. Og om hvorvidt de langtrækkende atomvåben, der tidligere har været et horn i siden på verdensfreden, er på vej mod skrotning.

Chung Eui-yong taler om en nordkoreansk leder, der angiveligt savner at blive mødt med velvilje og imødekommenhed.

- Han (Kim Jung-un, red) fortalte, at han har taget de nødvendige skridt for at fjerne atomvåben, men at han gerne ser sin egen velvillighed blive mødt med en tilsvarende, fortæller den sydkoreanske diplomat til AP.

Forlydender om, at også Donald Trump har været ramt på tiltroen til den nordkoreanske leder med følge af manglende handlekraft fra Kim Jung-uns side, blev i nogen grad manet i jorden torsdag, da USA's præsident via sit foretrukne kommunikationsapparat Twitter lod vide, at tilliden stadig er i top.

- Tak, Formand Kim. Vi skal nok få det gjort sammen, skrev Trump.

Nøglen til et fremtidigt samkvem uden militaristisk rumlen og diplomatisk knas skal dog stadig findes i forholdet mellem Nord- og Sydkorea.

De to lande har været i noget nær kold krig siden 1953, men også her er parterne tættere på hinanden, end de har været i en menneskealder.

Topmøde mellem nord og syd

Efter det netop overståede møde i Pyongyang er der aftalt et nyt et af slagsen samme sted om allerede små to uger. 

Her vil Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, selv vil være til stede, mens det endnu er uvist, om Kim Jung-un agter at troppe op. Uanset hvad vil det være det tredje møde på topplan mellem repræsentanter fra de to en gang så uforenelige lande siden april måned.

USA har stadig lidt mere end 28.000 tropper udstationeret i Sydkorea som et værn mod en nordkoreansk invasion af landet. Ifølge AP er det et krav, at Nordkorea først kan fremvise en dokumenteret demilitarisering af langtrækkende atomvåben, før en tilbagetrækning af tropper kan komme på tale.