Udland

Ét spørgsmål optager USA: Hvem er den anonyme kilde i Trumpadministrationen?

En af teorierne går på, at den amerikanske vicepræsident står bag kronikken, der beskriver Trump som amoralsk og utilregnelig.

En fremtrædende medarbejder i den amerikanske præsident Donald Trumps egen administration har skrevet en kronik i The New York Times, hvor præsidenten fremstilles som så uforudsigelig, at han er direkte farlig for USA.

Men hvem er forfatteren bag? Det spørgsmål bliver diskuteret overalt i de amerikanske medier i dag. Her kan du læse om de forskellige teorier og få en ekspertvurdering.

Det ved vi

I kronikken i New York Times beskriver forfatteren sig selv om en ”senior official” – en højtstående embedsmand, der arbejder for Trump-administrationen. Men titlen ”højtstående embedsmand” er ikke særlig præcis.  

I et interview med CNN afviser New York Times-redaktøren, Jim Dao, at komme nærmere ind på, hvor højtstående forfatteren til kronikken er.

- ”Senior official” er et ret bredt begreb. Jeg går ud fra, at New York Times har brugt termen med vilje, fordi det så er svært at afgøre, hvem det kunne være. Det kan for eksempel dække over en minister i Trumps regering eller en højt placeret person, der enten er karriereembedsmand eller politisk udpeget af Trump selv. Det er mange mennesker, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.  

Jeg synes, det er dybt useriøst at tage Trumps familie med på listen

Mirco Reimer-Elster

New York Times har i et tweet refereret til forfatteren som ”han”, men senere har avisen oplyst, at den person, som skrev tweetet, ikke var bekendt med forfatterens identitet. Det kan derfor ikke udelukkes, at forfatteren er en kvinde.

Mike Pence-teorien

Jim Dao fra New York Times har oplyst til CNN, at avisen ikke har ændret i den sproglige stil i kronikken for at sløre skribentens identitet. Og der er mange, der har forsøgt at analysere sproget for at finde frem til, hvem forfatteren er.

Her bliver særligt én teori genfortalt i flere medier. Den kommer fra Dan Bloom, der er producer for podcastudgiveren Panoply. Han hæfter sig ved, at kronikøren bruger ordet "lodestar", der kan oversættes til ledestjerne.

- ”Ledestjerne” virker bare som et usædvanligt ord at bruge generelt, for ikke at nævne i en kronik, som vil blive læst af mange. Det lyder så højtideligt. Så jeg har søgt på, om John Kelly og James Mattis (Trumps stabschef og USA’s forsvarsminister) nogensinde har brugt ordet ”ledestjerne”. Ingen resultater. Men så… Et eksempel dukker op, hvor vicepræsident Mike Pence bruger ordet ”ledestjerne” i en tale i FN i september 2017, skriver han på Twitter.

Han hæfter sig desuden ved, at Pence har brugt ordet ved flere andre lejligheder. Men USA-analytikeren har ikke meget til overs for den teori.

- Jeg synes, at ’lodestar-teorien’ er langt ude. Selv en halvbegavet skribent vil gå efter at forvirre folk – at bruge et begreb som med det samme vil blive kædet sammen med en anden end skribenten selv. Med mindre han eller hun gerne vil opdages, siger Mirco Reimer-Elster.

Han mener heller ikke, at der er nogen oplagt grund til, at Pence skulle have gjort det.

- Jeg mener ikke, at Pence har noget motiv. Han bliver godt nok præsident, hvis Trump bliver sat af, men nok ikke i særlig lang tid. Og de politiske omkostninger ved at stå bag en kronik som den i New York Times er for store. Pence har fået et stort imageløft af at arbejde sammen med Trump og fremstå som loyal overfor præsidenten, siger han.

Pence har afvist, at han skulle stå bag. 

CNN’s liste

Det amerikanske medie CNN har også spekuleret i, hvem den anonyme forfatter er. Mediet har udgivet en liste på i alt 13 personer, der kunne stå bag kronikken. Også her optræder Mike Pence. Han er ambitiøs og vil gerne overtage præsidentposten, står der.

Også den amerikanske justitsminister Jeff Sessions optræder på listen. Hans forhold til Trump er dårligt, og præsidenten har kritiseret ham offentligt adskillige gange. Trump er sur over, at Jeff Sessions ikke vil beskytte ham mod den undersøgelse, som er i gang omkring muligt misbrug af kampagnemidler og samarbejde med Rusland i forbindelse med præsidentvalgkampen.

Men Sessions er heller ikke noget godt gæt, hvis man spørger Mirco Reimer-Elster.

- Jeg tror ikke, det er Sessions eller nogen andre ministre i Trumps regering. Jeg tror, man skal lede efter nogen længere nede i det politiske hierarki. Og der tror jeg, man skal se mod efterretningstjenesterne eller justitsministeriet. For Trump ligger i mere eller mindre åben kamp med de institutioner. Og meget af kronikken handler om national sikkerhed og udenrigspolitik. Derfor er særligt efterretningstjenesterne et oplagt sted for Trump at lede efter skribenten, siger han.  

CNN nævner også flere medlemmer af Trump-familien. Det kunne være Trumps datter, Ivanka, og dennes mand Jared Kushner, der har skrevet kronikken – eller måske Trumps kone, skriver mediet. Teorien om, at hustruen, Melania Trump, skulle stå bag, bliver dog afvist af CNN selv.

- For at være helt tydelig: Jeg tror ikke, at førstedamen gjorde det. Men hun er uden tvivl villig til at sende signaler, når hun er utilfreds med sin mand eller hans administration, skriver CNN-redaktøren Chris Cillizza.

Mirco Reimer-Elster tror heller ikke på familieteorien.

- Jeg synes, det er dybt useriøst at tage Trumps familie med på listen. CNN’s mand tror jo ikke engang selv på teorierne, siger han. 

Crazytown

Det er anden gang på bare to dage, at historier om kaos i Det Hvide Hus og en Donald Trump, der er helt utilregnelig, bliver blæst ud over den amerikanske offentlighed.

Den berømte journalist Bob Woodward er nemlig på vej med en bog om Donald Trump – og de første uddrag blev offentliggjort i Washington Post tirsdag. Her kan man læse om medarbejdere, der har gemt dokumenter for Trump for at forhindre ham i at tage katastrofale beslutninger, der kunne bringe USA’s sikkerhed i fare.

Og Woodward fortæller desuden i bogen med titlen 'Fear - Trump In The White House', at Trumps stabschef, John Kelly, er dybt frustreret over sin chef. 

- Han er en idiot. Det er meningsløst at forsøge at overbevise ham om noget som helst. Han er helt afsporet. Vi er i Crazytown. Jeg ved ikke engang, hvorfor nogen af os er her. Det er det værste job, jeg nogensinde har haft, skal han ifølge Woodward have sagt. (Crazytown kan groft oversættes til galehus på dansk, red.)

Selvom kritikken i kronikken ligner den, der bliver fremsat i Woodwards bog, rummer bogen sandsynligvis ikke noget svar på, hvem skribenten er. Men timingen kan have noget med bogen at gøre, vurderer USA-eksperten.

- Jeg tror, at vedkommende, der har skrevet indlægget, har snakket med Woodward og ved noget om, hvad der er på vej i hans bog. Og det kan være en del af grunden til, at han vælger at offentliggøre sin Trump-kritik nu, siger han.

En falsk kilde?

Donald Trump selv har også bragt en teori på banen: Måske findes den anonyme kilde slet ikke.

- Findes denne ”højtstående embedsmand i administrationen” overhovedet, eller kommer det fejlslagne New York Times bare med endnu en falsk kilde? Hvis denne kujonagtige, anonyme person virkelig eksisterer, må The New York Times af nationale sikkerhedsgrunde overlevere ham/hende til myndighederne med det samme!, skriver Trump i et tweet.

- Trumps udmelding er fuldstændigt selvmodsigende. Man kan ikke både sige, at kilden er opdigtet til lejligheden og samtidig kræve vedkommende udleveret. Men der kan være en sammenhæng – for New York Times vil helt sikkert nægte at udlevere kilden. Og så kan Trump sige, at det er fordi, vedkommende ikke findes. Det er strategisk ret smart, siger Mirco Reimer-Elster.

Men det er ikke smart fra den anonyme forfatters side, mener han. Ikke hvis vedkommende vil sikre, at der fortsat er medarbejdere omkring Trump, der kan beskytte USA mod hans "utilregnelige opførsel", som det beskrives i kronikken.

- Vi står tilbage med en historie om, at der er et oprør mod Trump i det Hvide Hus. Og det kan give Trump et påskud om et fyre de mennesker, han gerne vil af med.

Derfor bliver teorien om, at Trump-administrationen selv er afsender på kronikken, også nævnt i flere medier. Men det tror Mirco Reimer-Elster heller ikke på.

- Trump er en mand, der ikke tåler kritik. Og han er i forvejen ikke bange for at fyre folk uden et påskud. Så jeg ser det som utænkeligt, at den på nogen måde skulle komme fra ham selv.