Udland

Derfor bringer avis anonym kronik, som skaber spekulationer i USA

Redaktøren afslører, at man ikke har forsøgt at skjule kronikørens sprogbrug. Så hvem har skrevet de barske ord om USA's præsident Donald Trump?

Onsdag udgav den amerikanske avis New York Times en bombe af en kronik.

'Jeg er en del af modstandsbevægelsen i Trumps administration', hed den.

Forfatteren er en anonym medarbejder i Det Hvide Hus og omtales som højtstående.

- Det er nok en ringe trøst i denne kaotiske tid, men amerikanerne skal vide, at der er voksne til stede. Vi anerkender fuldt ud, hvad der sker. Og vi forsøger at gøre, hvad der er rigtigt, selv om Donald Trump ikke vil, skriver vedkommende.

Kontaktede avisen "for flere dage siden"

Den anonyme Trump-medarbejder tog selv kontakt til avisen "for flere dage siden".

Det siger New York Times' debatredaktør, Jim Dao, der over for den amerikanske tv-station CNN løfter sløret for historien bag kronikken.

- Vedkommende kontaktede mig via en mellemmand, siger Jim Dao og understreger, at han selv har været i kontakt med skribenten bag kronikken, men afviser at afsløre hvordan.

Skrevet ud af etisk overbevisning og samvittighed

Det er i høj grad uden for kategori, at New York Times bringer en kronik uden afsender.

Men denne gang var den velrenommerede avis klar til at gøre en undtagelse. 

- Vi følte, at det var en meget stærk tekst skrevet af en, der havde noget vigtigt at sige, og som taler ud fra sin egen etiske overbevisning og samvittighed, siger Jim Dao til den amerikanske tv-station CNN. 

I kronikken afslører medarbejderen, at flere af Donalds Trumps nærmeste medarbejdere faktisk modarbejder deres chef, da de ikke mener, han er i stand til at varetage den præsidentpost, som amerikanerne har valgt ham til.

Beskytter forfatterens identitet

Avisen New York Times har taget en stribe forholdsregler for at beskytte kronikørens identitet.

Men i selve kronikken er der ikke gjort noget for at skjule kronikørens skriftlige formuleringer ved for eksempel at omskrive dele af kronikken.

- Vi redigerer alt, vi laver, siger Jim Dao til CNN, men understreger, at det handler om at gøre personens synspunkter "klarere" og holde sig inden for formatet for en kronik.

Trump fejer kritikken af banen

I kronikken skriver medarbejderen, at flere af Donald Trumps medarbejdere er foruroligede over Trumps "utilregnelige" og "amoralske" adfærd.

USA's præsident Trump fejede straks kritikken af banen.

- En anonym kronik er lig med en fejlagtig kronik, sagde han for rullende kameraer, kort efter kronikken kom på gaden onsdag.

Hvem er forfatteren?

Flere amerikanske medier spekulerer i, hvem den anonyme medarbejder er.

Og selv på sociale medier leder folk med lys og lygte i sprogbrugen for at afsløre forfatteren bag kronikken. 

CNN har allerede fundet frem til 13 medarbejdere, der på grund af deres placering i Det Hvide Hus kan have skrevet den stærkt Trump-kritiske kronik.

Blandt dem er justitsminister Jeff Sessions, som Donald Trump ofte langer ud efter på Twitter, hvor han forsøger at presse Sessions til at standse Robert Muellers undersøgelse af ham og hans kampagnes mulige samarbejde med russerne.

Derudover er forsvarsminister James Mattis, præsidentens rådgiver Kellyanne Conway og endda præsidentens kone, Melania Trump med i bunken af personer på centrale poster i Trumps liv og politiske administration.