Amerikansk senator offentliggør fortrolige dokumenter om dommer

16x9
Den amerikanske senator Cory Booker: -Jeg er parat til at tage konsekvenserne. Foto: Jonathan Bachman / Ritzau Scanpix

Den politiske kamp for og imod udnævnelsen af en konservativ højesteretsdommer tog i dag en ny drejning. Senator risikerer bortvisning.

Kampen i det amerikanske senat for og imod udnævnelsen af en konservativ dommer til den amerikanske Højesteret tog torsdag en dramatisk drejning.

Den demokratiske senator Cory Booker har offentliggjort en række dokumenter om den konservative dommer Brett Kavanaugh, som senatet ellers har hemmeligstemplet.

- Jeg har med fuldt overlæg overtrådt reglerne. Hvis man mener, at jeg har overtrådt senatets regler, så accepterer jeg konsekvenserne af, at mine medarbejdere netop nu offentliggør denne email, sagde senator Cory Booker under senatshøringerne om dommer Kavanaughs egnethed som højesteretsdommer.

- Jeg er klar over, at straffen kan betyde bortvisning fra senatet. Jeg kommer, ligesom vi alle sammen gør, fra en lang amerikansk tradition for at forstå, hvad den slags civil ulydighed betyder, og jeg accepterer konsekvenserne, sagde han i senatet.

I første omgang har han offentliggjort 12 dokumenter. Dokumenterne er hemmeligstemplede, men senatorerne har lov til at læse dem igennem på betingelse af, at de ikke offentliggør dem eller citerer fra dem under høringerne.

Hans republikanske modstandere kritiserer offentliggørelsen af dokumenterne og har forsøgt at så tvivl om Cory Bookers motiver til offentliggørelsen.

Senatoren fra New Jersey menes at have ambitioner om at stille op til præsidentvalget på et tidspunkt, og derfor mener republikanerne, at han først og fremmest er optaget af at skabe opmærksomhed omkring sit navn.

- At ville være præsident er ingen undskyldning for at overtræde senatets regler, som den republikanske senator John Cornyn udtrykte det.

Har et flertal

Udnævnelsen af den konservative dommer skal godkendes af senatet. Bliver han godkendt som en af USA’s ni højesteretsdommere, så sidder den 53-årige dommer på sin post på livstid og kan derfor have indflydelse på den amerikanske samfundsudvikling mange år frem i tiden.

Republikanerne har flertal i senatet, og de fleste forventer, at det flertal vil være nok til at godkende Brett Kavanaugh.

Demokraterne gør imidlertid alt, hvad de kan for at forhindre hans udnævnelse, fordi de frygter, at han vil rykke flertallet blandt de ni højesteretsdommere mod højre, så for eksempel retten til fri abort kan blive udfordret.

Det har betydet, at senatorerne har skændtes højlydt, lige siden høringerne med dommer Kavanaugh startede mandag.

Demokraterne var fra starten utilfredse med, at hele 141.000 siders dokumenter om Kavanaughs professionelle karriere ikke kan offentliggøres. Det gjorde heller ikke deres vrede mindre, at de først fik tilsendt de mange dokumenter få timer før høringerne startede, og således ikke kunne nå at se dem igennem.

- Det har vist, at høringen er lidt af et svindelnummer, siger Cory Booker ifølge tv-stationen CNN.

Medarbejder hos George W. Bush

Dokumenterne handler dels om Kavanaughs virke som dommer ved lavere domstole, dels om hans politiske virke som medarbejder hos daværende præsident George W. Bush i Det Hvide Hus.

De dokumenter, som Cory Booker har offentliggjort, indeholder blandt andet en email-korrespondance, der kan læses som om dommer Kavanaugh udtaler sig positivt om ’racial profiling’. Det er et kontroversielt emne i USA og handler om politiets og for eksempel lufthavns-securitys muligheder for at notere sig kriminelles race.

Høringerne med dommeren har stået på hele ugen. De fleste iagttagere er enige om, at Brett Kavanaugh har klaret sig godt.

Præsident Donald Trump, der har indstillet ham til Højesteret, er i hvert fald meget tilfreds:

- Jeg så nogle utroligt gode svar på nogle meget indviklede spørgsmål, kommenterede Trump onsdag til journalister ved Det Hvide Hus.

Mangler to stemmer

Hvis demokraterne skal samle et flertal for at forkaste Kavanaugh, skal alle demokratiske senatorer plus mindst to republikanske senatorer stemme imod ham.

Demokraterne håber, at frygten for Kavanaughs modstand mod fri abort kan få et par kvindelige, republikanske senatorer til at stemme imod ham.

Muligheden for, at flere demokratiske senatorer stemmer for Kavanaugh er imidlertid lige så stor.

Eksempelvis siger den demokratiske senator Joe Manchin, at han ikke har set nogen grund til at underkende den konservative dommers kandidatur.

- Han har opført sig meget professionelt indtil nu, siger han til CNN.

Og tilføjer, at på det område adskiller dommeren sig fra senatorerne i komiteen, der har skændes højlydt hele ugen.

- Det er sådan noget, der gør folk trætte af det hele, siger han.