Udland

Trump kalder 'afsløringer' i ny bog for opspind: - Det er løgne og falske kilder

Ny bog om Trump er en yderst relevant historie, mener USA-analytiker Mirco Reimer-Elster, der dog frygter, at den ikke får den rette opmærksomhed.

Skal man tro Watergate-journalist Bob Woodward, er der kaos i Det Hvide Hus.

I sin nye bog 'Fear: Trump in The White House' påstår han, at USA's præsident, Donald Trump, behandler sine medarbejdere groft. Blandt andet skulle præsidenten have kaldt sin justitsminister for "mentalt retarderet".

Bogen beskriver også, hvordan Trump i 2017 forlangte den syriske præsident, Bashar al-Assad, likvideret. En anmodning, der angiveligt blev ignoreret af forsvarsminister Jim Mattis. 

Men spørger man Donald Trump selv, er ikke ét eneste ord i bogen sandt.

- Den allerede tilsmudsede Woodward-bog - med så mange løgne og falske kilder - påstår, at jeg har kaldt Jeff Sessions for "mentalt retarderet" og en "dum sydstatsmand". Det har jeg aldrig sagt, jeg har aldrig brugt de udtryk til at beskrive nogen, heller ikke Jeff. Og at være en sydstatsmand er en storartet ting, skriver præsidenten på Twitter og retter et direkte angreb mod Woodward: 

- Han har opdigtet det for at skabe splid.

Præsidenten bliver bakket op af sin stabschef og forsvarsminister, der begge påstår, at bogen er usand. 

- Jeg tjener administrationen. Ideen om, at jeg skulle vise foragt over for den valgte statsleder, præsident Donald Trump, eller tolerere respektløshed over for embedet fra forsvarsministeriets side, er et produkt af visse personers livlige fantasi, skriver forsvarsminister Jim Mattis i en offentlig udtalelse. 

Ny bog står i skyggen af tidligere beskrivelser af Trump

Bogen kommer først på hylderne i næste uge, og offentligheden har derfor kun haft adgang til enkelte uddrag, som er udgivet af avisen Washington Post. 

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er dog ikke i tvivl om, at der er tale om en yderst relevant historie.

- Det er historien om en regeringsleder, der af nogle af sine nærmeste medarbejdere åbenbart bliver beskrevet som værende uvidende, uforudsigelig og uinteresseret i at tilegne sig den nødvendige viden til at kunne eksekvere jobbet som leder af verdens mest magtfulde nation på en måde, der ikke sætter nationens sikkerhed på spil, siger Mirco Reimer-Elster. 

Han understreger, at forfatteren bag har høj autoritet. I 1970'erne blev Bob Woodward berømt for sin beskrivelse af Watergate-skandalen, der var med til at vælte præsident Richard Nixon. 

- Desværre kan man godt frygte, at vi har vænnet os til realityviseringen af verdens mægtigste embede, siger Mirco Reimer-Elster og vurderer, at der er stor sandsynlighed for, at bogen ikke vil få den store opmærksomhed. 

Han mener, at den kommer til at ligge under for tidligere bøger som 'Fire and Fury', der udkom tidligere på året. Bogen var forfattet af tabloidjournalisten Michael Wolff og beskrev i voldsomme vendinger, hvad der foregik bag murene i Det Hvide Hus. 

'Fear: Trump in The White House' udkommer den 11. september.

I forbindelse med udarbejdelsen af bogen har Bob Woodward talt med en række toprådgivere i Det Hvide Hus. Det er dog sket med den forståelse, at han ikke må afsløre, hvor han præcist har de forskellige informationer fra.