Theresa May: Efterlyste for giftangreb er russiske agenter
Britisk politi vil anholde russere for nervegiftangreb.
Det britiske politi har udstedt en arrestordre på to russiske mænd i sagen om nervegiftangrebet i Salisbury.
Ifølge britiske BBC skulle der være tale om Alexandr Petrov og Ruslan Boshirov. De er mistænkt for at have levet med aliasser og er ifølge mediet omkring 40 år gamle.
- Der er tilstrækkeligt med bevismateriale til at rejse anklage mod Aleksandr Petrov og Ruslan Boshirov for angrebet i Salisbury - og det er i offentlighedens interesse, at de bliver fundet, siger Sue Hemming, der er juridisk chef for statsanklageren, ifølge BBC.
Den britiske premierminister, Theresa May, siger ifølge AP, at de to mænd, der er efterlyst af de britiske myndigheder, er officerer i Ruslands militære efterretningstjeneste GRU.
Ifølge politiet ankom de to mænd til Gatwick-lufthavnen fra Moskva den 2. marts og opholdt sig siden på Hotel City Stay på Bow Road øst for London, inden de rejste til Salisbury den 4. marts. Her smurte de nervegift på den tidligere russiske agent Sergej Skripals dør. Nervegiften opbevarede de i en falsk parfumeflaske.
Skripal og hans datter, Julia, blev den 4. marts fundet bevidstløse på en bænk i byen Salisbury. De britiske myndigheder mener, at de to blev forgiftet med Novitjok.
Det er en nervegift, som blev udviklet i Sovjetunionen i slutningen af Den Kolde Krig.
Skripal var indlagt længe
I flere uger var Skripal og hans datter indlagt med alvorlige symptomer, og det var uvist, om de ville overleve. De er begge sidenhen blevet udskrevet fra hospitalet.
Den britiske premierminister, Theresa May, anklagede Rusland for at stå bag angrebet. Som konsekvens besluttede hun at udvise 23 russiske diplomater. Rusland fulgte hurtigt trop og udviste det samme antal britiske diplomater fra Rusland.
USA, Canada og en lang række EU-lande, heriblandt Danmark, fulgte Storbritanniens eksempel og udviste russiske diplomater. Igen kvitterede Rusland med at udvise et tilsvarende antal diplomater fra de pågældende lande.
EU har ikke indført sanktioner mod Rusland som reaktion på det formodede russiske angreb i Salisbury.
Sergej Skripal har boet i England siden 2010, hvor han indgik i en større udveksling af spioner mellem USA og Rusland.
Rusland nægter at stå bag angrebet, men USA har alligevel indført en række sanktioner mod landet. Talsmænd for de russiske myndigheder siger, at de aldrig har hørt om de to mænd. De siger, at der er tale om manipulerede oplysninger fra de britiske myndigheder.
- Rusland har svaret Storbritannien med løgne, udtaler Theresa May onsdag.
USA forlanger "troværdige forsikringer" om, at Rusland ikke vil bruge kemiske våben fremover.