Udland

Trump advarer om stor tragedie før planlagt angreb i Syrien

FN frygter, at det planlagte angreb kan blive startskuddet til en humanitær krise.

Syriens regeringsstyrker planlægger med støtte fra Rusland og Iran en omfattende offensiv i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien, hvor der bor omkring tre millioner civile.

Det oplyste landene mandag.

I Middelhavet ligger russiske flådeskibe, på land regeringshæren og formentlig også delinger af den iranske Quds-styrke.

Trump:- I må ikke lade det ske

Men nu advarer USA's præsident, Donald Trump, Rusland og Iran mod at samarbejde med den syriske præsident.

På Twitter skriver Trump, at et angreb på Idlib-provinsen kan udløse en "menneskelig tragedie".

- Syriens præsident, Bashar al-Assad, må ikke hensynsløst angribe Idlib-provinsen. Russerne og iranerne begår en alvorlig fejl, hvis de deltager i denne potentielt menneskelige tragedie.

- Hundredtusindvis af mennesker risikerer at blive dræbt. I må ikke lade det ske!, skriver Donald Trump på Twitter.

FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, anslår, at der fortsat befinder sig omkring 10.000 militante islamister fra al-Nusra og al-Qaeda i Idlib-provinsen.

Startskuddet til humanitær krise

Mandag udtalte den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, at situationen i Idlib ikke kan tolereres uendeligt, og at Syrien er i sin gode ret til at udslette de militante. Det skriver nyhedsbureauet Interfax.

Også den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, støtter op om Lavrovs udmeldinger. Det fortalte han mandag, da han ankom til Syrien:

- De militante må udrenses fra Idlib, var meldingen.

Irans præsident, Hassan Rouhani, skal mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin, og Tyrkiets leder, Recep Tayyip Erdogan, i Iran, oplyser Irans udenrigsministerium mandag til Fars News.

Tyrkiet har givet udtryk for bekymring over det planlagte angreb. Ikke mindst fordi landet frygter at skulle bære en del af byrden af de humanitære og sikkerhedsmæssige konsekvenser, skriver avisen New York Times.

Inden krigen boede der omkring 23 millioner mennesker i landet. 11,5 millioner mennesker er blevet drevet på flugt. 5,4 millioner er flygtet ud af Syrien, mens 6,1 million er internt fordrevne.

Flere end 350.000 mennesker anslås at være blevet dræbt, siden konflikten i Syrien begyndte. Mindst 100.000 af dem er civile, heriblandt cirka 20.000 børn.

FN frygter, at det planlagte angreb kan blive startskuddet til en humanitær krise langt større end hidtil set i den nu syv år lange krig.