Udland

På gaden med svensk politis stædige enmandshær: - Når vi er her, giver det tillid

Svensk lov gælder ikke her, siger utraditionel politimand om den invandrertunge Göteborg-forstad Hjällbo. Men han nægter at give op.

24 procent af den svenske befolkning har udenlandsk baggrund – det vil sige at de enten selv er født i udlandet eller har udenlandske forældre.

I nogle bydele i Sverige, som for eksempel Göteborg-forstaden Hjällbo, bor der mange med udenlandsk baggrund. Det er et kvarter plaget af kriminalitet og uro, som i Danmark uden tvivl ville blive kaldt en ghetto.

I Sverige kalder man det et ’særligt udsat område’.

Det svenske integrationspoliti består til gengæld kun af en eneste mand. Tidligere var de fire i hele Sverige, men nu er styrken skåret ned til en enkelt mand.

Det er politibetjenten Ulf Boström – en kæmpestor 61-årig mand med læderjakke og snus i mundhulen, der går rundt og snakker med alle i Hjällbos uendelige boligblokke.

Han holder stædigt fast i, at politiet skal være ude blandt befolkningen – og især blandt de mange nye svenskere med udenlandsk baggrund – hvis det skal lykkes at skabe tryghed.

- Der burde være nærpoliti i alle de her områder. Når vi er her, så giver det folk tillid, og respekten kommer tilbage. Og så giver det ingen respekt at være kriminel, siger han til TV 2.

'Der er så meget ballade'

Men sådan er det bestemt ikke, fortæller de lokale beboere:

- Der er så meget ballade. Der er ingen, der tager sig af de unge. Man slipper dem bare. De får lov til at gøre, hvad de vil. De har ingen hårde regler. Man skal være hård. De skal ikke være så søde, forklarer en af bydelens beboere, Riadh Hannah.

Valg i Sverige

Den 9. september går svenskerne til valg.

Midterpartierne er under pres, og især det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna spås stor fremgang og omkring hver femte stemme.  

Ingen af Riksdagens partier vil dog arbejde sammen med Sverigedemokraterna, og det truer den politiske stabilitet i Folkhemmet.

De to mest oplagte statsministerkandidater er Socialdemokraternas Stefan Löfven (statsminister siden 2014) og Moderaternas Ulf Kristersson.

De står i spidsen for hver deres koalition - De Rödgröna og Alliansen. 

Hvis det var ham, der bestemte, så skulle der skrides meget hårdere ind overfor de unge.

- Jeg ville tage fat i alle de unge, der er på gaden til klokken tre-fire om natten. Jeg bor lige derovre, og jeg kan ikke sove før klokken fire-fem om morgenen. Der sidder 15-20 personer her og tager narko og sælger stoffer. Og de råber og skriger, siger Riadh Hannah.

Han har opgivet at ringe til politiet.

Men Ulf Boström taler han gerne med.

Og betjenten er enig. Han kalder boligområdet i Hjällbo for et parallelsamfund, hvor det er klanerne – og ikke svensk lov – der bestemmer.

Han brænder efter at ændre tingenes tilstand. Men det ville kræve, at det svenske integrationspoliti bestod af mange flere end bare ham, så han kunne koncentrere sig om at komme endnu tættere på kvarterets beboere.

- Så ville jeg vide, hvor der var narkotika på lofter og i kældre. Om der boede en terrorist et sted. Jeg ville vide det, hvis folk turde fortælle mig det. Men som det er nu, er det farligt at fortælle mig noget, siger han.

'Problemet ligger hos os magthavere'

På trods af alle vanskeligheder, så nægter han at give op.

Og han nægter også at lægge skylden for tingenes tilstand hos Hjällbos indbyggere, som han snakker så godt med:

- Problemet ligger hos os magthavere. Vi har ikke kunnet implementere demokratiet ordentligt, siger han.