Udland

Den traditionelle te er på tilbagetog i Storbritannien

Nye tal viser, at briterne vender den traditionelle te ryggen. Salget af te har været udsat for det største fald i fire år.

- Jeg sætter lige kedlen over.

 Det er noget af det mest normale en brite siger, når du som gæst bliver inviteret indenfor i vedkommendes hjem. Der skal serveres en kop te, inden snakken går i gang. Men nye tal viser, at Storbritannien ikke er den tedrikkende nation, som den engang var.

Britiske forbrugere købte sidste år 2,6 millioner kilo mindre te, end de plejer, og det er ifølge fødevaremagasinet The Grocer det største fald i fire år. Magasinet har regnet sig frem til, at faldet svarer til cirka 867 millioner færre kopper te på et år (regnestykket er baseret på det faktum, at en gennemsnitlig tepose indeholder tre gram teblade)

Sort te er gammeldags og tantet

Årsagen til faldet i forbruget af te skal findes i den klassiske sorte variant. Den, der på traditionel maner bliver serveret med mælk og for nogles vedkommende også en skive citron og sukker.

Og netop det traditionelle ved den sorte te får især de unge til at vælge den fra. Ifølge en artikel i avisen The Independent fra 2016 har sort te fået et decideret image-problem i Storbritannien.

Direktøren for en britisk handelsorganisation, der arbejder for udbredelsen af te, udtalte til The Independent, at særligt den yngre del af befolkningen finder den klassiske kop te gammeldags og tantet.

Te er uløseligt forbundet med britisk kultur

Måske er der en grund til, at de unge synes, at sort te er gammeldags, for te er da heller ikke noget nyt fænomen i Storbritannien. Det hedengangne britiske imperium importerede te fra eksotiske destinationer som Kina og Indien til de britiske øer for hundredvis af år siden.

Til at begynde med var te en luksusvare forbeholdt den britiske overklasse, men med årene er en 'cuppa' blevet allemandseje (ifølge The Oxford Dictionary er cuppa en uformel måde at omtale en kop te i Storbritannien).

Og te er fortsat en central del af britiske kultur. Ordet tea bliver i nogle dele af landet stadig brugt om et måltid. Eller tag begrebet teatime, der refererer til et særligt tidspunkt på dagen, hvor folk indtager et let måltid sammen med en kop te (som regel om eftermiddagen). Eller måske er du som turist på de britiske øer faldet for hoteller og cafeer, der lokker med den traditionsbundne Afternoon Tea, hvor du kan spise dig stopmæt i små sandwiches, scones og søde sager, mens du nipper til din te.

Briter er blevet lune på urtete og kaffe

At salget af sort te er faldende er dog på ingen måde ensbetydende med, at der ikke bliver drukket spandevis af te i Storbritannien. For eksempel bliver der langet mere frugtte og urtete over disken i britiske supermarkeder. Og ifølge avisen The Telegraph er briterne stadig blandt de mest tedrikkende mennesker i verden. Kun overgået af tyrkerne og irerne.

Det er dog også værd at nævne teens store udfordrer; kaffen. Den bliver nemlig stadig mere populær blandt den britiske befolkning skrev avisen The Times forleden.

Der er dog et stykke vej endnu for at komme op på siden af Danmark, som er en af de mest kaffedrikkende nationer i verden. Ifølge den Internationale Kaffe Organisation havde danskere i 2017 et gennemsnitligt forbrug på 8,7 kilo kaffe om året per person. Til sammenligning formår briterne blot at kværne sig igennem 2,8 kilo kaffe om året per person.