Udland

EU angriber Mays Brexit-plan: Vil være enden på det europæiske projekt

Enten accepterer briterne alle betingelser for at forblive en del af EU's indre marked, ellers må de forlade samarbejdet, fastslår chefforhandler.

EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, mener, at den britiske premierminister, Theresa Mays, forslag til en Brexit-aftale mellem EU og Storbritannien er problematisk og indeholder flere elementer, han ikke kan acceptere.

Det skriver BBC

Briterne er klar til at indgå fælles aftaler om fremtidig handel mellem Storbritannien og EU, som omfatter varer, men ikke tjenesteydelser. Sådan en aftale er dog ikke i EU's interesse, fastslår chefforhandleren.

- Vi har et sammenhængende marked for varer, tjenesteydelser, kapital og personer - vores eget økosystem, som er vokset over årtier. I kan ikke bare tilvælge dele af systemet, udtaler Barnier. 

Alt eller intet

I et interview med den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung konkluderer Michel Barnier, at Storbritanniens forslag til en aftale "vil være enden på det indre marked og på det europæiske projekt". 

- Hvis vi lader Storbritannien plukke rosiner fra vores egne regler, vil det have alvorlige konsekvenser. 

Han henviser til, at Storbritannien derfor står over for et valg.

- De kan blive på det indre marked ligesom Norge, som heller ikke er medlem af EU. Men de ville være nødt til at overtage alle dertilhørende regler og bidrag til Det Europæiske Fællesskab. Det er jeres valg, udtaler Michel Barnier. 

Presset fra begge sider

EU er ikke de eneste, som kritiserer Theresa Mays forslag til en aftale mellem Storbritannien og EU. Også på hjemmefronten er May under stort pres.

Den tidligere britiske udenrigsminister Boris Johnson kritiserer, at Theresa May træder ind i forhandlingerne "med det hvide flag flagrende", skriver The Guardian.

Boris Johnson skriver i en klumme i The Telegraph, at briterne ved at følge Mays forslag til en aftale vil opleve et stort nederlag.

- Det vil være umuligt for Storbritannien at blive mere konkurrencedygtige, at forny sig, at afvige, at tage initiativ, og vi udelukker store frihandelsaftaler, lyder kritikken fra Johnson.

Brexit træder officielt i kraft 29. marts 2019, og den formelle deadline for en brexit-aftale er sat til midt i oktober. 

Ny afstemning ikke en mulighed

I Storbritannien falder troen på, at det lykkes May at forhandle en aftale på plads inden deadline. Samtidig arbejder flere sider for, at den endelige aftale om betingelserne for Brexit skal til en ny folkeafstemning.

Men søndag skrev Theresa May i en klumme i den britiske avis The Telegraph, at en ny Brexit-afstemning vil være at forråde demokratiet

- I sommeren 2016 gik millioner hen for at stemme. For mange af dem var det første gang i årevis, at de stolede på, at deres stemme ville tælle; at de ville blive hørt efter at have følt sig ignoreret i flere år, skriver Theresa May.

- At spørge endnu en gang ville være et groft forræderi mod vores demokrati - og et forræderi mod den tillid, understreger den britiske premierminister.