Udland

Efter uroligheder i Chemnitz - koncert afvikles i fred og ro

Dagens store antinazisme-koncert i den uroplagede by Chemnitz kommer efter en uge med uroligheder efter knivstikkeri.

Mandagens protestkoncert i Chemnitz i det østlige Tyskland forløb tilsyneladende i god stemning, efter byen i en uge har været præget af voldelige sammenstød mellem højreorienterede demonstranter på den ene side og venstreorienterede moddemonstranter og indvandrere på den anden.

- Stemningen er meget afslappet. Det er noget, byen trænger til efter disse meget bevægede dage. Nu er der glæde og forventning til denne koncert, der er godt i gang. Nu skal det være kærlighed i stedet for hetz, lyder parolen, fortæller TV 2s korrespondent Uffe Dreesen fra Chemnitz.

Urolighederne i Chemnitz brød ud sidste weekend under en byfest i byen. En 35-årig mand blev dræbt af knivstik, og to andre blev alvorligt såret i et knivstikkeri, som to asylsøgere senere blev anholdt og sigtet for.

Knivstikkeriet skabte en voldsom vrede blandt lokale højreorienterede, som søndag eftermiddag arrangerede en sørgemarch gennem byen under parolen: "Lad os vise, hvem der bestemmer her i byen". Undervejs optrådte demonstranterne truende over for udlændinge og forfulgte folk med mørkere hudfarve gennem gaderne, ligesom nogle demonstranter hævede armen og heilede med den gamle nazihilsen, der er forbudt i Tyskland.

Demonstranter og moddemonstranter

Derefter fulgte en ophidset uge, hvor aktivister fra både den yderste højre- og venstrefløj strømmede til Chemnitz til demonstrationer og moddemonstrationer og måtte holdes adskilt af store politistyrker. Ved et par lejligheder lykkedes det dog ikke, og det kom til sammenstød mellem parterne, men ifølge Uffe Dreesen er stemningen ikke længere helt så anspændt som for en uge siden.

Dagens koncert er arrangeret af 'antifascister' som en opfordring til fred, og ifølge lokale medier deltager op mod 20.000 tilskuere.

Koncerten i Chemnitz forløb ganske roligt

- På det seneste har det set helt anderledes ud. Der har været meget mere politi. Der har været nogle demonstrationer, men der har ikke været de samme ubehagelige scener, som vi så for en uges tid siden, hvor der var folk, der løb efter udlændinge og andre, der så anderledes ud. Det var de scener, der fik resten af Tyskland til at tænke: "Hvad er det, der sker for øjeblikket?" fortæller Uffe Dreesen.

Højrefløjen står stærkt

Chemnitz ligger i delstaten Sachsen, hvor det højreorienterede Tyskland i forvejen står stærkt. Det højreorienterede og indvandrerkritiske Alternative für Deutschland (AfD) er tæt på at blive delstatens største parti, og under demonstrationerne tidligere på ugen førte partiets ledere an sammen med ledere fra den islamkritiske bevægelse Pegina.

- Så det er et sted, hvor man måske kan se, hvilken retning Tyskland er på vej i. Det er derfor, der bliver set så meget på Sachsen fra det øvrige Tyskland i disse dage, fortæller Uffe Dreesen.