Udland

Asylansøger dømt for teenagedrabet, der antændte debatten i Tyskland

Drabet på den 15-årige pige udløste store demonstrationer og debat om den tyske flygtningepolitik.

En domstol i tyske Landau har mandag dømt en asylansøger for drabet på en 15-årig tysk pige i byen Kandel i december sidste år.

Han straffes med fængsel i otte og et halvt år, skriver den tyske avis Die Welt.

Det 15-årige offer blev stukket ihjel i en butik i Kandel den 27. december. 

Gerningsmanden blev senere anholdt og udpeget som en mandlig asylansøger, der i offentligheden er blevet omtalt som Abdul D., og som formodes at være flygtet fra Afghanistan. 

Forud for drabet havde han, ifølge anklagemyndigheden, datet den 15-årige tyske pige i flere måneder, indtil hun i december gjorde deres forhold forbi. 

Efterfølgende havde både pigen og hendes forældre anmeldt Abdul D. til politiet for chikane og truende adfærd. Ifølge anklagerne var motivet jalousi, da han stak hende ihjel med en 20 centimeter lang kniv.

Tvivl om alder

Abdul D. ankom til Tyskland i foråret 2016 og blev registreret som en uledsaget mindreårig asylansøger. Han blev i første omgang placeret i en ungdomsinstitution i Germersheim, inden han blev flyttet til et bosted i Neustadt. Han startede i skole i Kandel, hvor han senere mødte den 15-årige pige, skriver Die Welt.

Han har selv forklaret, at han var 15 år, da han begik drabet, men det har anklagemyndigheden sået tvivl om. En medicinsk undersøgelse har senere vurderet hans reelle alder til at være mellem 17 og 20 år.

Drabet gav nyt liv til debatten om Angela Merkel og den tyske regerings flygtningepolitik, og sagen fik flere partier til at kræve strammere kontrol med asylansøgere.

I månederne efter drabet blev der arrangeret flere store demonstrationer i Kandel, hvor flere end 1000 personer deltog, skrev Frankfurter Allgemeine dengang. Ifølge politiet var mange af demonstranterne ikke fra byen, og demonstrationerne blev brugt som en platform for højrefløjsaktivister til at argumentere for en strengere indvandringspolitik.

Nyt drab har ført til uro i Chemnitz

En lignende situation udspiller sig i disse uger i den tyske by Chemnitz.

Her gik flere tusinde demonstranter i sidste uge gennem gaderne, hvoraf flere ifølge nyhedsbureauet AFP råbte racistiske og nynazistiske slagord og heilede, mens andre angreb moddemonstranter og journalister. 

Der har været afholdt flere demonstrationer og moddemonstrationer, og det er kommet til sammenstød mellem demonstranter, moddemonstranter og politi i byen.

Urolighederne blev her udløst, efter at en 35-årig tysk mand blev knivdræbt under en byfest - angiveligt af to asylansøgere fra Irak og Syrien.

Der er planlagt nye demonstrationer i Chemnitz senere mandag i - denne gang i form af en anti-racistisk koncert.

_____

Rettelse (04.09.18, 15:38): I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at "flere tusinde højreekstreme" i sidste uge havde været på gaden i Chemnitz. Denne oplysning var gengivet fra et tidligere Ritzau-telegram, der har vist sig ikke at være korrekt. TV 2 har derfor ændret formuleringen til "flere tusinde demonstranter".