Udland

200 år gammelt museum står i flammer i Rio de Janeiro

Den altødelæggende brand vækker stor bedrøvelse i Brasilien.

En voldsom brand er søndag aften brudt ud i det anerkendte nationalmuseum i Rio de Janeiro i Brasilien. Det skriver nyhedsbureauet AP. 

Talrige brandmænd forsøger at få bugt med de ødelæggende flammer, der omgiver det 200 år gamle museum i det nordlige Rio. Museet huser blandt andet kulturhistoriske genstande fra Egypten, græsk-romersk kunst og nogle af de ældste fossiler, der er fundet i Brasilien. 

I et interview med det brasilianske TV Globo kalder museumsdirektøren branden for en 'kulturel tragedie'. 

Den brasilianske bibliotekar Edson Vargas da Silva er citeret af lokale medier for at beskrive musesumsbygningen. Det skriver BBC

Ifølge BBC beskriver Edson Vargas da Silva, at bygningen havde trægulve og indeholdt "en masse ting, som brænder meget hurtigt". 

Et museum med historie

Der er ikke umiddelbart meldinger om tilskadekomne i forbindelse med branden, som først brød ud efter lukketid. I en meddelelse fra museet lyder det, at branden blev opdaget omkring klokken 19.00 lokal tid. 

Den altødelæggende brand har vakt stor bedrøvelse i Brasilien. I en meddelelse skriver den brasilianske præsident, Michel Temer, at det er "en sørgelig dag for alle brasilianere". - 200 års arbejde, forskning og viden er gået tabt, skriver han videre. 

Borgmesteren i Rio de Janeiro, Marcelo Crivella, lagde søndag aften lokal tid et billede på Instagram af den brændende museumsbygning. I sit opslag kalder borgmesteren genopbygningen af museet for 'en national forpligtelse'.

Der er over 20.000 udstillingsgenstande på museet, som relaterer sig både til brasiliansk historie såvel som til andre lande. Derudover indeholder museet også mange genstande fra Brasiliens royale familie.

Nationalmuseet blev grundlagt i 1818 og hører under universitetet i Rio de Janeiro og uddannelsesministeriet. 

Der har længe været meldinger om, at vedligeholdelsen af museet er blevet forsømt under flere regeringer, skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Ifølge museets vicedirektør, Luiz Duarte, har museet for nylig indgået en investeringsaftale med en bank, der skulle gøre det muligt at renovere bygningen. 

- Og ironisk nok havde vi planlagt at brandsikre museet, siger vicedirektøren, der nu ser de omfattende renoveringsplaner gå op i røg.