Udland

For første gang nogensinde - valgobservatører til svensk valg

Thomas Rymer fra OSCE oplyser, at observatørerne blandt andet skal undersøge om valghemmeligheden for de svenske vælgere er sikret.

Når du går ind i stemmeboksen med din stemmeseddel i et dansk valglokale, er der ingen, der kan se hvor du sætter dit kryds. Alle partiernes navne står på den stemmeseddel, du tager med ind i boksen.

Sådan er det ikke ved det svenske valg på næste søndag.

Her har hvert parti sin stemmeseddel med partiets logo og navn på, så hvis du som svensk vælger blot tager stemmesedlen med det parti, du har tænkt dig at stemme på, kan alle i lokalet i princippet se, hvor du vil placere dit kryds.

To observatører til valg

Det er blandt andet derfor, to valgobservatører fra OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, red. Den har 57 medlemslande.) nu for første gang nogensinde vil overvåge et svensk valg, siger Thomas Rymer fra OSCE til TV 2. 

- Vi er der for at undersøge to ting, som vi har talt med de svenske myndigheder om. Det ene er valgkamp-finansieringen, det andet er, hvordan valgstederne ser ud. Især hvordan stemmesedlerne ser ud, om de sikrer valghemmeligheden. Der er nogen, der er bekymret for, at reglerne ikke er lavet så valghemmeligheden er sikret, og det er essentielt i forhold til vores regler, siger Thomas Rymer.

Første gang, der sendes valgobservatører til Sverige

Det er første gang organisationen sender observatører til et svensk valg - men det er ikke første gang, organisationen har haft kig på et svensk valg. Ifølge blandt andet det svenske medie metro.se sendte organisationen også folk til det svenske valg i 2010, for at undersøge om, der "skulle være behov for støtte". Men dengang valgte man altså ikke efterfølgende at sende observatører til valget.

De to valgobservatører fra OSCE får base i Stockholm, fortæller Tomas Rymer.

- De skal undersøge de to ting, og i hovedtræk kan det gøres i Stockholm, siger Thomas Rymer.

Svenskere: Valghemmelighed sikret

Hans-Ivar Swärd fra den svenske valgmyndighed siger, at det nuværende svenske system også skal sikre valghemmeligheden.

- Vælgeren kan tage en stemmeseddel fra alle partier med ind i stemmeboksen, hvis man vil være sikker på at kamuflere sit valg. Derinde kan man i hemmelighed putte den foretrukne seddel ned i konvolutten og smide de andre i papirkurven, siger han til DR.

Ekspert: Ikke vælgernes opgave

Professor i statskundskab Jørgen Elklit siger til DR, at det ikke er vælgerens opgave at sikre valghemmeligheden.

- Valghemmeligheden skal sikres af myndighederne, ikke af den enkelte vælger. Man kan forestille sig situationer, hvor vælgeren frygter at signalere, at han har noget at skjule, hvis han foran øvrige personer tager stemmesedler fra flere partier, siger han.

Selv om OSCE-observatørerne skulle komme til det resultat, at den svenske måde at afholde valg på ikke sikrer valghemmeligheden, bliver der ikke ændret noget ved valget på næste søndag.

- Vi laver en rapport, hvor vi så vil komme med vores anbefalinger, siger Thomas Rymer.

Den rapport ventes først at være færdig et par måneder efter det svenske valg.

Flere svenske vælgere forstår godt, at der nu senders OSCE-observatører til svensk valg.

Vælgere forstår godt, der kommer valgobservatører

Blandt de svenske vælgere var der forståelse for at OSCE nu sender valgobservatører, da TV 2 søndag var en tur på den anden side af Øresund for at tage temperaturen blandt vælgerne.

- Vi har brug for folk, som kigger på det udefra, sagde en ældre kvinde.

- Jeg kan godt se, det kan forekomme en smule underligt. Ved sidste valg tog jeg selv flere forskellige stemmesedler. Og hvis flere gør det, er det jo lige for alle, sagde en yngre mand.