Udland

Canada presser Trump i Nafta-forhandlinger efter trusler om told

Mens USA havde sat fredag som deadline, så er Canada først klar, når der er "en aftale, der er god for Canada".

USA's præsident, Donald Trump, havde sat fredag som deadline.

Men som klokken sneg sig mod midnat og fredag rendte ud, stod det klart, at forhandlingerne om en ny frihandelsaftale mellem USA og Canada er gået i hårdknude. 

- I dag har præsidenten underettet Kongressen om sin hensigt at underskrive en handelsaftale med Mexico - og Canada, hvis de vil - om 90 dage, udtaler den amerikanske forhandler, Robert Lighthizer, i en pressemeddelelse.

Selvom Trumps deadline er overskredet, er håbet om at nå til enighed således ikke opgivet. Forhandlingerne genoptages onsdag i næste uge, oplyser Lighthizer.

Canada giver sig ikke

Canada blev taget med bukserne nede, da den amerikanske præsident Donald Trump mandag kunne fortælle, at en handelsaftale mellem USA og Mexico var på plads. 

Særligt kom det bag på canadierne, at Mexico var klar til at erstatte Den Nordamerikanske Frihandelsaftale (Nafta) mellem USA, Canada og Mexico med en bilateral aftale kun med USA. 

Men fredag understregede Canada, at de bestemt ikke er ude af Nafta endnu. Når forhandlinger genoptages onsdag i næste uge, understreger Canada, at alle tre sider er nødt til at "være fleksible" ved forhandlingsbordet

- Canada vil kun underskrive en aftale, der er god for Canada. Det har vi sagt meget, meget klart, gentog den canadiske forhandler, udenrigsminister Chrystia Freeland, fredag ifølge The Guardian.

Trump truer med ny told

Det er tilsyneladende stadig de samme knaster, der trækker forhandlingerne mellem USA og Canada i langdrag. 

USA kræver blandt andet større adgang til Canadas lukkede marked for mejeriprodukter og forlanger forlænget patentbeskyttelsen for medicinprodukter. 

- Jeg elsker Canada, men de har udnyttet vores land i mange år, sagde Trump fredag aften til et vælgermøde i North Carolina. 

Derfor har han efter et års forhandlinger nu truet med at øge tolden på biler og autodele, som USA importerer fra naboen mod nord. Det er en reel trussel, da USA er Canadas største eksportmarked.  

Canada afviser Trumps trusler

Men den slags bider ikke på Canada.

- Med velvilje og fleksibilitet skal vi nok nå i mål, sagde udenrigsminister Chrystia Freeland fredag.

For endnu mere afgørende er en plads i Nafta-aftalen, der har skabt 2,5 millioner jobs i Canada og danner rammen om trefjerdedele af eksporten til USA.

Og selv om USA's præsident Trump har truet med at lave en aftale udenom Canada, er det uklart, om Kongressen vil godkende en aftale, der ikke omfatter Canada.

En alvorlig knast i forhandlingerne er et krav fra Canada om en uafhængig instans, der kan afgøre handelstvister mellem de tre lande. Den instans er blevet endnu vigtigere, nu hvor Trump har truet med at trække USA ud af verdenshandelsorganisationen WTO.

- Vi arbejder fortsat meget hårdt, og vi gør fremskridt. Men vi er der ikke endnu, sagde Chrystia Freeland fredag.

USA's forhandler, Robert Lighthizer, sagde fredag, at han forventer, at parterne vil enes om en aftale snart.