Trump truer med at trække USA fra WTO

En amerikansk tilbagetrækning fra WTO vil være et alvorligt slag for det multilaterale handelssystem, skriver finansmediet Bloomberg.

USA’s præsident, Donald Trump, truer med at trække USA ud af verdenshandelsorganisationen WTO, hvis USA ikke får en bedre behandling.

Det siger han i et interview med det amerikanske medie Bloomberg News.

- Hvis de ikke strammer op, vil jeg trække os fra WTO, siger han.

Den amerikanske udmelding er meget bekymrende, mener den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA). 

- Vi begynder altså at pille ved kernen i den liberale og regelbaserede verdensorden. Hvis USA melder sig ud af WTO, risikerer vi at trække tæppet under hele det internationale frihandelssystem, siger udenrigsministeren til Ritzau.

Har før klaget over WTO

Trump har før klaget over WTO, som han mener, har behandlet USA "meget dĂĄrligt" i mange ĂĄr. Han mener, at organisationen, der hører hjemme i Genève i Schweiz, skal "ændre deres metoder".

USA’s handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, har ifølge Bloomberg sagt, at det var en fejl, at man indlemmede Kina i WTO i 2001.

Han har længe opfordret til en mere aggressiv tilgang fra amerikansk side i forhold til verdenshandelsorganisationen, som han ikke mener er i stand til at samarbejde med en økonomi som den kinesiske.

Medie: Et alvorligt slag

En amerikansk tilbagetrækning fra WTO vil være et alvorligt slag for det multilaterale handelssystem, der med hjælp fra USA blev lavet efter Anden Verdenskrig, skriver Bloomberg News.

I det samme interview siger Donald Trump, at EU's forslag om at fjerne toldsatser pĂĄ biler importeret fra USA "ikke er godt nok".

Tankerne fra EU's handelskommissær, svenske Cecilia Malmström, var ellers, at både USA og EU skal sænke deres toldafgifter på biler til nul.

- Det er ikke godt nok. Deres forbrugervaner er at købe deres biler - ikke at købe vores, siger Trump.

Præsidentens modstand har rod i en ubalance i handlen med Kina - men ogsĂĄ med EU  - siger han. Selvom den danske udenrigsminister er bekymret, er han ogsĂĄ enig med USA's præsident i dele af kritikken. 

- Europa er jo enig med USA i, at WTO skal reformeres. Vi skal se på kinesernes handelspraksis, og vi skal have adresseret de problemer, der er i Tvistbilæggelsessystemet, siger Samuelsen til Ritzau.

Tvistbilæggelsessystemet er en ordning under WTO til løsning af konflikter mellem medlemmerne.

EU og USA truer hinanden med særtold

Trump og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mødtes i juli omkring handelsstridighederne. De to blev enige om at arbejde for mindre told mellem EU og USA.

Aftalen omfattede ikke biler, men Trump lovede dengang, at USA ikke ville indføre særtold på europæiske biler, så længe der blev forhandlet.

Juncker har fredag morgen udtalt, at han fortsat håber, at USA vil holde sig til denne aftale, men at EU er klar til at indføre deres egen særtold, hvis amerikanerne ændrer kurs.

Både EU og WTO har tidligere fået kritik fra amerikanske repræsentanter.

Trump har tidligere kritiseret EU's told på amerikanske personbiler, der er større end USA's told på europæiske biler.

Dog har USA 25 procents importtold på den type pickupbiler, der udgør over halvdelen af det amerikanske bilmarked.