Udland

Nazifortid sender flere ud af Sverigedemokraterna kort inden valget

To politikere fra Sverigedemokraterna går af sig selv, mens syv andre udelukkes efter afsløring af nazifortid.

Det indvandringskritiske svenske parti Sverigedemokraterna (SD) er blevet ni kandidater færre efter afsløringer af, at de pågældende har været medlemmer af organisationer på den alleryderste højrefløj.

To er gået af sig selv, og syv andre er udelukket af partiet, mens deres fortid granskes. De var alle ni kandidater ved det kommende valg, men deres kandidaturer trækkes nu tilbage.

Tidligere på ugen afslørede avisen Expressen og den antiracistiske bevægelse Expo, at en række SD-medlemmer har været medlemmer eller støttemedlemmer af nazistiske grupper som Nationalsocialistisk Front og Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Hyldede Hitler på nettet

En af personerne, Pierre Ingesson, kandiderede for partiet i den svenske kommune Jönköping. Han forklarer til avisen over mail, at han på partiets begæring nu forlader Sverigedemokraterne. 

- I partiet har jeg selv været hård i forhold til at få medlemmer med fortsatte brune sympatier (folk på den yderste højrefløj kaldes brune, red.) ud, og derfor ser jeg det som en selvfølge, at jeg ikke kan fortsætte uden tillid til mig, skriver han til avisen. 

To andre politikere forlader partiet, efter at det er kommet frem, at de på nettet har købt materiale, der ses som værende racistisk.

Desuden har en af dem hyldet Adolf Hitler på nettet.

Ligesindede skal også ud

Den ene af dem har været kandidat i en kommune i Småland, mens den anden var kandidat i en kommune i Jämtland.

- Hvis du ikke deler partiets ideologiske grundlag, skal du ikke være medlem, og endnu mindre være kandidat i vores parti. Vi vil også opfordre samtlige andre ligesindede til at forlade partiet, skriver Sverigedemokraternes presseperson Christian Krappedal i en mail til Expressen.  

Dagbladet Dagens ETC har offentliggjort oplysninger om i alt 11 SD-politikere, der kunne kobles til køb i netbutikker med racistiske varer. Det er blandt andet såkaldt "white power"-musik.

Valget i Sverige er den 9. september.