Udland

Festival lukkede efter overgreb - nu åbner mandefri festival i Sverige

Syv personer har anmeldt festivalen for diskrimination.

På en asfalteret havnekaj i Göteborg er adskillige festivalshungrende personer iklædt praktiske jakker og mavebælter fredag stimlet sammen for at deltage i Statement Festival, der for første gang nogensinde afholdes denne weekend.

Ved indgangen står frivillige i neongule veste klar til at visitere gæsterne og tjekke, at deres ligeså gule armbånd sidder, hvor de skal. 

Ved første øjekast ligner Statement Festival enhver anden festival. 

Men det er den ikke. Der er nemlig en helt bestemt gruppe, der bliver afvist i døren, hvis de forsøger at komme ind. 

Nærmere betegnet cis-mænd. 

Mænd skaber utryghed

En cis-person er en person, hvis køn og kønsudtryk stemmer overens med det køn, personen er tildelt ved fødslen. Dermed er der altså adgang forbudt for personer, der er født som mænd, og som føler sig som mænd.

Formålet med festivalen er at skabe et trygt miljø, og ifølge initiativtageren og gæsterne er mænd lig med utryghed. 

- Jeg synes, det er vigtigt, at der er et sikkert sted, for der er altid seksuelle krænkelser på andre festivaler, siger Isabell Johanson, der er gæst på festivalen, og fortsætter: 

- Det handler ikke om diskrimination af mænd. Det handler om at skabe et trygt sted, og mænd skaber utryghed. 

Tocifret antal seksuelle overgreb gjorde udfaldet 

Statement Festival er en reaktion på de mange seksuelle overgreb, der bliver anmeldt på andre festivaler. 

Initiativtageren bag festivalen, Emma Knyckare, fik idéen til den mandefri festival i kølvandet af lukningen af den svenske festival Bråvalla. Den lukkede ned efter 11 anmeldelser om voldtægter sidste år, og som følge heraf gik Emma Knyckare i tænkeboks. 

- Hvad tænker I om, at vi laver en festival, hvor mænd ikke er velkomne, som vi kører, indtil ALLE mænd har lært, hvordan man opfører sig? skrev Emma Knyckare dengang på Twitter

Og som sagt, så gjort. Efter blot 30 dage havde komikeren og radiovært samlet over en halv million svenske kroner ind til Statement Festival, der i disse dage er en realitet. 

Nul mænd på scenen

Det er ikke kun blandt publikum, der er forment adgang for cis-mænd. Det er også på scenen.

Plakaten byder fredag og lørdag på poesi, komik og musik, men kun fra kvinder, transpersoner og ikke-binære kunstnere. En af de optrædende er Matilda Mehlis fra bandet Rriot Samba, som mener, der er et behov for en festival som denne.

- Det er trist, at det er nødvendigt, men det er det, siger kunstneren til TV 2.  

Matilda Mehlis mener ikke, at der med udelukkelsen af cis-mænd er tale om decideret diskrimination af mænd. Og på spørgsmålet om, hvad den glitterbeklædte sanger ville sige til en festival, hvor det er kvinder, der bliver nægtet adgang, lyder svaret som følger: 

- Det ville jeg være ligeglad med, men det er ikke nødvendigt. Mænd fylder i forvejen en hel del i samfundet. At kvinder, transpersoner og ikke-binære får denne mulighed for at føle sig sikre på en festival er vigtigt. Mænd har ikke det samme behov. 

Anmeldt til Diskrimineringsombudsmannen

Men mens festivalgæsterne altså ikke mener, at der er tale om diskrimination af mænd, er der i hvert fald syv mennesker, der er uenige. De har ifølge SVT anmeldt festivalen til den svenske diskrimineringsombudsmand (DO). 

Her har man endnu ikke fundet tid til at behandle sagen.

Festivalens initiativtager tager dog anmeldelserne med ophøjet ro. 

- Det er op til DO at vurdere, om der er tale om diskrimination. Om det er diskrimination eller ej, kan jeg ikke svare på, siger Emma Knyckare til SVT og fortsætter: 

 - Mange kvinder og ikke-binære kan ikke gå på festivaler i dag, fordi de helt enkelt ikke føler sig trygge. Festivalen er ikke en løsning, men et svar på et problem, som de fleste faktisk erkender.

En engangsting

Og problemer er der, mener Anneline Sander, som er en af de mange, der har givet et økonomisk bidrag til festivalen.

Fredag står universitetsunderviseren iført sin lyserøde vindjakke og glæder sig til at se, hvordan det hele har formet sig.

Men selvom Anneline Sander er positivt stemt, spår gæsten ikke festivalen et langt og lykkeligt liv. 

- Det er en god idé, men jeg tror ikke, den kan fortsætte. Jeg ser det mere som en manifestation, siger Anneline Sander og afslutter: 

- Det bliver nok en engangsfornøjelse.