EU vil droppe sommer- og vintertid - landene skal selv bestemme

Jørgen Bak, der er formand for Landsforeningen mod Sommertid, er umiddelbart glad for nyheden. Han foretrækker dog, at man afskaffer sommertid.

Med et forslag vil EU-Kommissionen gøre en ende pĂĄ de ĂĄrlige tidsskift mellem sommertid og normaltid (vintertid). Og selvom der ifølge Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, er flest, der gerne ser sommertid ĂĄret rundt, bliver det ikke en del af forslaget.

- Det, vi vil foreslå, er, at landene ikke længere skal ændre tiden. Målet er en fælles løsning, men medlemslandene kan selv beslutte, hvilken udgave de vælger, siger talsperson for EU-Kommissionen Alexander Winterstein.

Det betyder, at nogle lande i teorien kan vælge at gå over til permanent sommertid, mens andre kan vælge at gå over til permanent normaltid – også kendt som vintertid, siger han.

84 procent vil afskaffe

Forslaget læner sig op ad en spørgeskemaundersøgelse fra Kommissionen, som har kørt hen over sommeren.

Her har europæerne kunne svare på, om de ønskede at blive ved med at stille urene frem og tilbage, og det er endt med et overvældende nej.

84 procent af de adspurgte mener således, at det halvårlige tidsskifte skal afskaffes. På et pressemøde i Kommissionen fredag blev der dog sat spørgsmålstegn ved, hvor repræsentativ undersøgelsen har været. To tredjedele af de 4,6 millioner, der har svaret, var nemlig fra Tyskland, mens for eksempel kun 0,11 procent af den danske befolkning har svaret på undersøgelsen.

Ifølge Alexander Winterstein er der dog også andre grunde til at fremsætte forslaget, heriblandt en resolution fra Europa-Parlamentet og adskillige videnskabelige undersøgelser, der har vist, at skiftet mellem sommer- og vintertid har konsekvenser for både menneskers og dyrs helbred.

Lyn-analyse

Der har været meget debat om, hvorvidt EU blander sig i for meget ved at ville ændre på sommer- og vintertid. Men det, man ønsker fra EU’s side, er netop at sætte landene fri, så de ikke længere er bundet af at skulle stille urene frem og tilbage, fordi man mener, at skiftet skaber større problemer end fordele. Kommissionen forventer, at der vil være stemning blandt medlemslandene for at fjerne skiftet, men nu går der en lang procedure i gang, og så får vi se, hvordan landene forholder sig.

Formand jubler, men...

Jørgen Bak, der er formand for Landsforeningen mod Sommertid, er umiddelbart glad for nyheden.

- Det er rigtig dejligt, at vi har udsigt til ikke længere at skulle stille uret to gange om ĂĄret. Jeg ĂĄbnede en flaske champagne, da forslaget kom, og jeg ĂĄbner en mere, hvis det gĂĄr igennem.

Han mener dog ikke, at man skal afskaffe normaltid, som en online spørgeundersøgelse foretaget af EU over sommeren viste, at et flertal gĂĄr ind for.

- Hvis man afskaffer normaltid, fĂĄr vi nogle lange, mørke vintermorgener. Det tror jeg, folk vil blive kede af. Jeg synes, man skal tænke sig om, inden man vælger mellem sommertid og normaltid.

Han peger pĂĄ erfaringer fra Rusland, hvor man gik over til sommertid hele ĂĄret for fĂĄ ĂĄr siden.

- Det gav et ramaskrig over de mørke vintre. Folk vælger jo sådan, fordi de elsker de lyse sommeraftener, men de glemmer at tænke på de mørke vintermorgener.

Rusland ændrede efterfølgende tiden igen, så de nu har normaltid hele året i landet.

Afstemning

Hvilken model foretrækker du?

Venstres EU-parlamentariker Morten Løkkegaard roser EU-Kommissionen for at påbegynde en afskaffelse af ordningen.

- Jeg fandt i forĂĄret ud af, at mange mennesker har fysiske gener med det.

- Det er ikke noget, jeg personligt har oplevet. Men omvendt mĂĄ jeg konstatere, at mange har gener ved det. Hvorfor sĂĄ opretholde det, nĂĄr det ikke giver nogen mening? spørger han.

Blev indført for at spare energi

Sommertid blev oprindeligt indført for at spare energi under Første Verdenskrig.

Sommertid er i det meste af Europa to timer foran Greenwich Mean Time (GMT), som er den internationale tidsstandard.

Tidspunktet for, hvornĂĄr sommertid starter og slutter, er det samme i alle EU-lande.

Et direktiv fra 2003 fastslår, at EU-Kommissionen hvert femte år skal offentliggøre start- og sluttidspunkter for sommertid.

Direktivet fastslår også, at sommertid fra 2003 begynder sidste søndag i marts og ophører sidste søndag i oktober.

I februar 2016 offentliggjorde EU-Kommissionen datoerne til og med 2021.

Omkring 70 lande verden over har sommer- og vintertid.

Hvis forslaget bliver vedtaget, gĂĄr EU i fodsporene pĂĄ lande som Rusland, Island og Hviderusland, der allerede er stoppet med at skelne mellem sommertid og vintertid. 

Det gældende direktiv om sommertid trĂĄdte i kraft i 2001. Det fastlægger en harmonisering af dato og klokkeslæt for det halvĂĄrlige skift til sommertid i hele EU.