Udland

Tysk politi undersøges for at hjælpe højreekstremister

Den tyske by Chemnitz ruster sig atter til uroligheder. Nu er politiet i søgelyset for at have overdraget fortrolige oplysninger til demonstranterne.

Myndighederne i Tyskland er gået i gang med at undersøge, hvordan fortrolige oplysninger fra politiet kan være havnet hos højreekstremistiske grupper.

Konkret drejer det sig om en arrestordre på en 21-årig irakisk mand, der sammen med en 22-årig mand fra Syrien er mistænkt for at have stukket en 35-årig tysker ihjel.

Drabet satte gang i en bølge af uroligheder i den østtyske by Chemnitz, hvor grupper på den yderste højrefløj demonstrerede mod flygtninge og migranter i Tyskland.

Politiet har blandt andet været på jagt efter 10 personer, der strakte armen til nazihilsen, hvilket er ulovligt i Tyskland.

Men nu drages ordensmagtens rolle i tvivl. 

Det er nemlig frygt for, at nogen hos politiet hjælper demonstranterne og har lækket de dokumenter, der satte gang i urolighederne.

Tysklands indenrigsminister Horst Seehofer siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at myndighederne skal svare på de lækkede dokumenter "med alle midler til rådighed".

Episoden der antændte urolighederne

At tysk politi lækker fortrolige dokumenter om kriminalsager er højst usædvanligt, og sagen har medført massiv kritik, fordi der er mistanke om en forbindelse mellem politiet og højreekstremisterne.

Dokumenterne om drabet var meget detaljerede og indeholdt blandt andet oplysninger om, hvor mange knivstik offeret var blevet ramt af.

Knivstikkeriet fandt sted natten til søndag, og politiet efterforsker stadig, hvad der gik forud.

Ifølge Ingrid Burghart, der er talskvinde for statsanklageren i Chemnitz, var det muligvis en strid om cigaretter og et kreditkort mellem to grupper mænd, der udviklede sig voldeligt under en byfest.

Den ene gruppe var bevæbnet med knive, og slagsmålet endte med at koste den 35-årige Daniel Hillig livet, mens to af hans venner blev kvæstet. 

De lækkede dokumenter blev blandt andet lagt op på den indvandrerkritiske bevægelse Pro Chemnitz's side på Facebook.

De efterfølgende protester har afsløret dybe kløfter i det tyske samfund, efter forbundskansler Angela Merkel i 2015 besluttede at åbne grænserne for over en million flygtninge og migranter.

Vicepremierministeren i Sachsen - altså den delstat, hvor overfaldet fandt sted - frygter, at kløften går helt ind i politiets rækker.

"Et større problem"

Han hedder Martin Dulig, og da han udtalte sig om sagen til tv-kanalen MDR, antydede han, at der er tale om mere end et enkelt broddent kar.

- Vi har et større problem at tage os af, sagde han.

Sagen om de lækkede dokumenter kommer nemlig bare en uge efter, at politiet i Sachsen måtte undskylde for en anden hændelse.

Her gik ordensmagten i aktion over for et kamerahold, der filmede ved en demonstration, der var arrangeret af den islam- og udlændingefjendtlige bevægelse Pegida.

Fotografen tog billeder, da en demonstrant gik ind foran kameraet og slog til det. Demonstranten klagede derefter til betjentene på stedet over, at han blev filmet.

Politiet hjalp demonstranten, og kameraholdet blev tilbageholdt i 45 minutter.

Og i aften går det så løs med endnu en demonstration i Chemnitz. 

Borgerbevægelsen "Pro Chemnitz" står bag. 

Sachsens ministerpræsident, Michael Kretschmer, kommer på besøg, og der er frygt for nye uroligheder.

Sachsens ministerpræsident, Michael Kretschmer, kommenterer på urolighederne i den østtyske by Chemnitz.