Udland

Hård kritik af Macron for friske bemærkninger til de danske værter

Den franske præsidents karakteristik af danskere og franskmænd bliver ikke godt modtaget i hjemlandet for Asterix og hans gæve gallere.

Den franske præsident Emmanuel Macron var måske lidt for kæk under sit statsbesøg i Danmark, da han onsdag roste Danmark over for sine værter.

I hvert fald har Macron fået stærk kritik hjemme i Frankrig, fordi han kaldte sine franske landsmænd for "stædige gallere, der er er modstandere af forandringer" undervejs i det officielle program, hvor han først var sammen med dronning Margrethe og senere kronprins Frederik og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Politiske modstandere på både den franske højre- og venstrefløj raser over, at landets præsident på den måde nedgør sine landsmænd, når han repræsenterer Frankrig i udlandet.

- Han latterliggør Frankrig udefra, kommenterede eksempelvis Marine Le Pen fra Front National, som Macron vandt over ved præsidentvalget i 2017.

Den franske præsidents bemærkninger faldt, da han roste danskernes omstillingsparathed. Lige siden, han blev valgt som præsident, har det været et af hans vigtigste politiske projekter at få ændret det stive, franske arbejdsmarked, så det i højere grad kommer til at ligne det danske.

Det fik ham onsdag til at rose danskerne som "protestanter", der er åbne overfor forandringer – i modsætning til franskmændene.

Stædig som Asterix

Henvisningen til ’gallerne’ er hjemme i Frankrig blevet opfattet som en hentydning til den berømte tegneserie om ’Asterix og hans gæve gallere’, hvis lillebitte landsby som den eneste nægter at underkaste sig den romerske kejser Cæsar og hans hær.

Den franske fagforeningsleder, Pascal Pavageau, der er indædt modstander af Macrons planer om at forny det franske arbejdsmarked, har da også valgt at svare præsidenten humoristisk igen, som var han en af 'de stædige gallere’:

- Vi er i år 2018 efter Kristi fødsel. Hele Gallien er blevet invaderet af romerne. Hele Gallien? Nej, der er stadig mange stædige gallere, der går ind for sociale fremskridt, men som er imod undertrykkelse, siger han ifølge den franske radiostation RFI.

Han opfordrer samtidig til store strejker i oktober mod præsidentens planer for ændringer på det franske arbejdsmarked.

Præsidenten måtte forsvare sig

Andre franske politikere er mere ophidsede:

- Det er helt uacceptabelt at høre den franske præsident kritisere og karikere franskmændene på denne måde, siger lederen af partiet Les Republicains, Laurent Wauquiez, ifølge nyhedsbueauet Reuters.

Torsdag var Emmanuel Macron nået til Finland på sin nordiske rundrejse, og her måtte han forholde sig til kritikken af bemærkningerne i Danmark.

Han afviste kritikken og understregede, at hans bemærkninger i København var ment humoristisk:

- Jeg mener ikke, det er nogen stor sensation, at Frankrig oprindeligt bestod af galliske stammer. Det synes jeg er noget, som vi skal være stolte af. Jeg elsker Frankrig og franskmændene, og jeg elsker de galliske stammer med alle deres forskelligheder og paradokser. Det er ikke et udtryk for foragt at sige tingene, som de er, forsvarede Emmanuel Macron sig.