Udland

Sveriges socialdemokrater går mod mareridtsvalg

Sveriges store regeringsparti er ude af trit med vælgerne, siger iagttagere forud for valget den 9. september.

Det går forrygende med økonomien, ledigheden er lav og indvandringspolitikken er strammet op. Men alting tyder på, at Sveriges regerende socialdemokrater alligevel går mod et katastrofevalg.

I en stor radiodebat onsdag hos Sveriges Radio har den socialdemokratiske partileder, statsminister Stefan Löfven, ryggen mod muren, fordi meningsmålingerne viser den laveste opbakning til hans parti i over 100 år.

Det svenske socialdemokrati var i årtier et af Europas største, men et gennemsnit af meningsmålingerne op til valget den 9. september viser, at kun godt 26 procent vil stemme på partiet.

I 1994 havde Socialdemokraterna støtte fra 45 procent af vælgerne, og i 2006 gik Göran Persson af på valgnatten, fordi han kun havde sikret sit parti 35 procent af stemmerne.

– Vi har følelsen af, at vi taber til både Vänsterpartiet og til Sverigedemokraterna. Man går enten langt ud til venstre eller langt ud til højre for at give udtryk for sin utilfredshed med Socialdemokraterna, siger partiets regionale leder i Västernorrland, Bodil Hansson, til Aftonbladet.

En analyse fra Demoskop for Expressen viste for nylig, at vælgerflugten fra Löfven, der har en mindretalsregering sammen med Miljöpartiet, er størst blandt dem, der ikke har megen uddannelse, lave indtægter, og som traditionelt har været tro mod partiet.

Ude af trit med vælgere

Det er ellers gået godt for den svenske økonomi i de seneste år, og Löfven kan henvise til, at der er skabt 313.000 nye arbejdspladser.

- Vi har sjældent set så store investeringer i industrien, og i dag har vi 120.000 job, som ikke er besat, siger Löfven, som nu også lover forældre en uges ekstra ferie for at styrke familiernes sammenhold.

Men Löfvens problem er ifølge iagttagere, at han er ude af trit med mange af sine gamle vælgere.

- For det første har valgkampen ikke handlet om økonomi. Og for det andet har vælgerne en større tendens til at straffe en regering, hvis økonomien går dårligt, end de har til at at belønne en regering, når det godt med økonomien, pointerer forskeren Johan Martinsson fra SOM-instituttet ved universitetet i Göteborg.

Löfvens mantra har under valgkampen været, at valget handler om at vælge mellem skattenedsættelser og investeringer i velfærd. Men efter bilbrande i Trollhättan, Göteborg, Stockholm og Uppsala er indvandring og integration atter kommet i fokus.

Valgkampens slutfase kan blive endnu vanskeligere for Socialdemokraterna, fordi partiet talte om kriminalitet og integration hele foråret og nu helst vil tale om velfærdspolitik og er ude af trit med debatten, pointerer professor Tommy Möller ved Stockholms Universitet.

Stor opbakning til Sverigedemokraterne

Mens det ser skidt ud for Socialdemokraterna i meningsmålingerne, så ser det omvendt rigtig godt ud for det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne, som står til knap 19 procent af stemmerne.

Det er selvom, partiet stadig møder stor antipati blandt politiske modstandere og de andre partier. Ved et vælgermøde i Gøteborg blev partiets leder, Jimmie Åkesson, mødt af buhråb og piftende demonstranter.

Og under en partilederdebat mandag aften fik Jimmie Åkesson af lederen for Liberalerne, Jan Björklund, overrakt en bog om konsekvenserne af nazisme i Europa.

Trods modstanden er der sket nogle holdningsændringer, hvor den stejle afvisning af Sverigedomkraterne giver sprækker hist og pist, fortæller TV 2s korrespondent Ole Vestergaard fra Sverige.

Især blandt græsrødderne hos det store konservative parti Moderaterne er der mange, som gerne ser, at man laver en form for samarbejde med Sverigedemokraterne. Video: Emil Færch

Især blandt græsrødderne hos det store konservative parti Moderaterne er der mange, som gerne ser, at man laver en form for samarbejde med Sverigedemokraterne.

- En undersøgelse viste for nyligt, at næsten 40 procent af dem, som stemmer på Moderaterne, siger: ”Vi skal også snakke med Sverigedemokraterne”. Det er jo ret mange. Jeg ved ikke, hvor mange det er hos de andre partier, men vi ved i hvert fald, at to af de andre borgerlige partier i alliancen, Centerpartiet og Kristendemokraterne, ikke vil have noget med dem at gøre, siger Ole Vestergaard.

Under en partilederdebat mandag aften fik Jimmie Åkesson af lederen for Liberalerne, Jan Björklund, overrakt en bog om konsekvenserne af nazisme i Europa.