Udland

Franske og britiske fiskerbåde i søslag om kammuslinger

Det kom til flere voldsomme kollisioner mellem bådene, da britiske og franske fiskere kæmpede om kammuslinger.

Et mindre søslag udspillede sig natten til tirsdag i den Engelske Kanal.

En britisk stålkutter kolliderede med flere franske fiskerbåde, da en strid om fiskeri af kammuslinger satte sindene i kog.

Kammuslingerne er fredet i Frankrig over sommeren og frem til den 1. oktober, men det er de ikke i Storbritannien. Så briterne kan fiske fuldstændig lovligt til stor irritation for de franske fiskere.

- Vi forsøger at komme af med englænderne, for ellers vil de rydde hele området. De arbejder syv dage om ugen. De fylder bare bådene op, og så sejler de hjem igen, siger den franske fiskeskipper Anthony Quesnel.

Britisk kuttere sejlede ind i franske både

Bataljen fandt sted tæt på Normandiet lige uden for den franske 12 sømilegrænse. Her fiskede fem britiske både helt lovligt, men det var så tæt på grænsen, at 35 franske fiskere tog ud for at jage de britiske fiskefartøjer væk.

Kammuslinger er ikke omfattet af EU-regler, så hvert land sætter sine egne regler.

- Vi ønsker, at de trækker vod samtidig med os. Den 1. oktober som alle andre, lyder det fra franske Anthony Quesnel.

Efter lidt tid omringede de franske fiskerbåde briterne. Der blev kastet med sten fra bådene, og på et tidspunkt var det tæt på at gå helt galt, da en britisk stålkutter sejlede ind i de franske både.

Ingen kom dog til skade.

- Det kan betale sig i sidste ende, for nu er de engelske både væk. De er taget 20 sømil længere væk. Men som mine kolleger sagde, har vi vundet slaget, men ikke krigen, siger Anthony Quesnel.

- Nogen kunne være dræbt

De britiske fiskere oplyser onsdag, at tre af deres fiskerbåde blev beskadiget under sammenstødene.

- Nogen kunne være kommet til skade eller endda være blevet dræbt, fordi de franske fiskere gjorde sådan. Jeg overdriver ikke, siger Jim Portus, der er formand for den engelske fiskeproducentforening.

Den britiske regering krævede onsdag, at de franske myndigheder fremover beskytter de britiske fiskere.