Udland

Stine Bosse skal møde Macron: Særligt én sætning har gjort indtryk

Formanden for Europabevægelsen har store forventninger til statsbesøget fra Frankrig - for præsidenten kan favne både EU-skeptikere og -tilhængere.

Forventningerne er høje, når Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og hans hustru Brigitte tirsdag ankommer til Danmark på et to dage langt officielt statsbesøg.

Siden han tiltrådte som præsident sidste år, har den 40-årige statsleder været en stærk fortaler for det europæiske projekt. 

Og netop denne klare holdning gør dagens besøg så vigtigt for Danmark.

Det mener Stine Bosse, som onsdag skal møde præsidenten. Det skal hun i sin egenskab af formand for Europabevægelsen, en tværpolitisk organisation, der arbejder for et tæt europæisk samarbejde, og som ønsker at afskaffe de danske EU-forbehold.

- Det, man kan bruge hans besøg til, er at finde nye samarbejdspartnere i det europæiske, finde nye veje til løsninger af nogle af de store udfordringer, siger hun.

En særlig forpligtelse

Stine Bosse påpeger flere faktorer, som ifølge hende viser, at det europæiske samarbejde i stigende grad er blevet vigtigt: Brexit, udviklingen i USA og Rusland, migrations- og flygtningestrømmene, klimaet og sikkerheden.

Så sent som mandag understregede Macron, at EU ikke længere kan regne med USA i forhold til kontinentets sikkerhed.

Det skete i Paris under en tale til franske ambassadører.

- Europa kan ikke længere regne med USA i forhold til sikkerhed. Det er op til os at garantere europæisk sikkerhed og derved europæisk uafhængighed, sagde Macron ifølge nyhedsbureauet AP.

Og den vurdering er Stine Bosse enig i.

- Det er helt åbenbart, at de legekammerater og den sikkerhedssituation, vi havde, da Nato og USA's opbakning var helt givet, er der nu pillet ved. Det er det, statsministeren og Macron italesætter ved at sige, at vi er nødt til at gøre mere selv, forklarer formanden for Europabevægelsen.

Og selvom Danmark er et lille land, er det netop vores størrelse, som giver os særlig forpligtelse til at gå sammen med større lande som Frankrig om at sætte dagsordenen, mener Stine Bosse.

Trygheden skal følge med

Samtidig advarer hun mod at tale om EU-skepsis som en fortsat voksende tendens. Tværtimod mener formanden for Europabevægelsen, at kurven er nedadgående - og at flere danskere kan se fordelen ved det europæiske fællesskab.

- Langt de fleste danskere ved intuitivt godt, når de kigger på et verdenskort, at vi i denne del af verden er nødt til at holde sammen, siger Stine Bosse.

Hun fortæller, at det er oplagt, at nogle mennesker bliver forskrækket over, at globaliseringen har en direkte indflydelse i vores lande.

- Macrons opgave er at sørge for, at os, der er på vognen for globaliseringen, har en forpligtelse til at sikre os, at de mennesker, som er usikre, også kan se sig ind i en verden, hvor den tryghed, som vi er vant til i nationale sammenhænge, følger med.

Én sætning har gjort indtryk

De forventninger giver dagens statsbesøg mulighed for at indfri. For når Macron er bedst, kan han balancere og forene EU-skeptikere og EU-tilhængere.

Især én sætning fra Macrons valgkamp i 2017 viste præsidentens mulighed for at favne, mener Stine Bosse.

- Han sagde; "Frankrig er stort, fordi vi er en del af det europæiske forpligtende fællesskab". Det er meget stort af en mand, der skal vælges til præsident i Frankrig. Med alt det følger jo den europæiske forpligtelse for store lande som Frankrig og små lande som os, der kan finde på at sætte dagsordenen, siger hun.

- Det betyder ikke, at vi som danskere ikke skal være kritiske. Der er mange ting, der kan blive bedre. Men vi skal se vores vej for indflydelse i verden og gøre Danmark stærkere sammen med andre europæiske lande, understreger Stine Bosse.

Det franske præsidentpar lander tirsdag morgen klokken 9.20 i Københavns Lufthavn. Du kan se hele programmet for statsbesøget her.