Udland

Macron om Danmark: Vores venskab er specielt i kraft af jeres kongefamilie

Macron mener, at Danmark og Frankrig har et særligt forhold, ikke mindst i kraft af den danske kongefamilie.

Båndene mellem Frankrig og Danmark er meget stærke og går langt tilbage i tiden.

Det hæftede den franske præsident, Emmanuel Macron, sig ved tirsdag på et pressemøde efter et møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Vores forhold og venskab er så stærkt, som det har været.

- Jeg er blevet fortalt, at Frankrig aldrig har været i krig mod Danmark.

- Vi har været venner for altid, og venskabet er endnu mere specielt i kraft af kongefamilien. Derfor er jeg meget glad for at være her i dag, sagde den franske præsident med henvisning til prins Henriks franske ophav.

Større militært samarbejde

Macron opfordrede også til, at det dansk-franske venskab bliver udbygget endnu mere, blandt andet i form af et større militært samarbejde.

Løkke kvitterede for de pæne ord og opfordrede samtidig til, at EU-samarbejdet bliver endnu tættere fremover. En holdning, som Macron deler.

- Vi er enige om, at EU skal være så tæt på borgerne som muligt, og borgerne skal kunne regne med, at EU leverer løsninger på de områder, hvor man kan forvente det, sagde Løkke med henvisning til blandt andet miljø, frihandel og migration.

Besøger Krudttønden

Det franske præsidentpar var tidligere tirsdag på Kastellet for at lægge en krans ved monumentet for Danmarks internationale indsats.

Senere tog dronning Margrethe officielt imod de franske gæster på Amalienborg, og tirsdag aften er der gallataffel på Christiansborg Slot.

Tirsdagen bød også på et besøg ved Krudttønden. Kulturhuset blev kendt i den danske offentlighed efter terrorangrebet i København i begyndelsen af 2015. Den forhenværende franske ambassadør François Zimeray var en af dem, der var med til arrangementet om ytringsfrihed i Krudttønden, hvor den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard blev dræbt.

Onsdag går turen videre til Finland efter et arrangement i Skuespilhuset.

Det er første gang siden 1982, at en fransk præsident er på statsbesøg i Danmark.