Udland

Macron lander i Danmark til besked om ministers opsigelse

Frankrigs miljøminister træder tilbage i skuffelse over manglende fremskridt i forhandlingerne om klimaet.

Frankrigs miljøminister, Nicolas Hulot, meddeler tirsdag overraskende, at han træder tilbage på grund af skuffelse over manglende fremskridt i forhandlingerne om klimaet og andre miljøproblemer.

Hulot, som er en tidligere tv-vært og miljøaktivist, siger, at han endnu ikke har informeret præsident Emmanuel Macron om sin beslutning.

- Det er en akkumulering af skuffelser over utilstrækkelige skridt over for klimaforandringer og manglende indsats for at forsvare biodiversiteten og andre trusler mod miljøet, siger han.

Et hårdt slag

Ministerens tilbagetræden kan være et hårdt slag for Macron, der hentede Hulot ind fra en stilling som klimaaktivist - han var ikke politiker. Han havde titel af "statsminister", en særlig titel, der siger noget om ministeriets betydning.

TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen, som bor i Frankrig, kalder miljøministerens pludselige afgang for "en bombe".

- Macron får brug for en grimasse, der kan passe i dag. For det er et stort slag, at miljøministeren er gået af, siger Ulla Terkelsen med henvisning til, at meddelelsen kommer umiddelbart før præsident Macrons statsbesøg i Danmark.

Det er første gang i 36 år, at en fransk præsident gæster Danmark. 

Det sidste franske statsbesøg fandt sted i 1982, da den daværende præsident, François Mitterrand, besøgte Danmark.

Under det to dage lange besøg skal præsidenten blandt andet møde den kongelige familie, statsminister Lars Løkke Rasmussen, samt deltage i et gallataffel på Christiansborg.

Besøget indledes med en kranselægning ved monumentet på Kastellet sammen med kronprinsparret klokken 11.10.

Emmanuel Macron og Nicolas Hulot for to måneder siden, hvor alt stadig var fryd og gammen. I dag meddelte Hulot, at han træder tilbage som minister, mens Macron er på besøg i Danmark.

De manglende øjne i nakken

Men selvom dagens opsigelse er et slag for præsidenten, er det langt fra det første. 

Således har Macron i løbet af sit første år i embedet fået flere slag undervejs. Fælles for flere af sagerne er, at de er indenrigspolitiske.

- Han lagde op til nogle store og flotte ideer. Men spørgsmålet er, hvad han får igennem i forhold til det politiske håndværk. Macrons popularitet er kraftigt dalene. Visionerne er der, men kan han få dem gennemført? Det er det, han bliver bedømt på nu. Indtil videre negativt af de fleste franskmænd, påpeger Ulla Terkelsen.

- Der var jo denne sag med livvagten Benalla, som blev meget dårligt håndteret. Der viste Macron sig ikke at have de øjne i nakken, som politikere skal have.

Livvagten blev fyret, da det kom frem, at han forklædt som betjent havde angrebet demonstranter i forbindelse med en 1. maj demonstration i Paris. 

TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen, som bor i Frankrig, kalder miljøministerens pludselige afgang for "en bombe".

Må opgive politisk mål

Den 40-årige midtersøgende Macron står over for store udfordringer på flere fronter. Den franske økonomi er præget af faldende vækst, og hans regering har svært ved at få udarbejdet et statsligt budget for 2019.

Premierminister Edouard Philippe meddelte i weekenden, at han må opgive et erklæret politisk mål om at få nedbragt det statslige budgetunderskud.

Bitterhed over ikke at blive informeret

På det diplomatiske niveau kæmper Macron for at overbevise de europæiske partnere om behovet for et mere integreret EU.

Macrons bestræbelser på at få udbygget Frankrigs forhold til et USA under præsident Donald Trumps ledelse har ikke ført til mange konkrete resultater.

Politiske iagttagere i Paris siger, at Macron formentligt vil tage imod meddelelsen om Hulots tilbagetræden med bitterhed, da han ikke blev orienteret forud for sit statsbesøg i Danmark.

- Den meste elementære hensyntagen og høflighed ville være at advare præsidenten og premierministeren, siger regeringstalsmanden Benjamin Griveaux til nyhedskanalen BFM.