Udland

Intelligente vejskilte skal advare bilister, der bryder loven

Nye intelligente vejskilte spotter bilister, der bruger deres mobiltelefon håndholdt, mens de kører. Teknologien bliver nu afprøvet i Storbritannien.

Ligesom i Danmark er det ulovligt i Storbritannien at sende sms’er eller tale i håndholdt mobiltelefon, mens du kører i bil.

Men hver femte britiske bilist gør det alligevel, viser en undersøgelse fra sidste år.

Vi bruger skiltene til at oplyse bilister

Iain Temperton, trafiksikkerhedschef

Derfor tager man nu et nyt "våben" i brug mod britiske bilister, der bryder loven.

Et intelligent vejskilt, der kan opsnappe brugen af mobiltelefon, er netop nu ved at blive afprøvet i Norfolk Amt, nordøst for London.

- Vi har haft nogle forfærdelige dødsulykker, hvor det er blevet bevist, at føreren af bilen var i færd med at bruge sin mobiltelefon, fortæller trafiksikkerhedschef, Iain Temperton, fra Norfolk Amt til TV 2.

Blinkende advarsel

Det er første gang, at man tester de nye skilte i Storbritannien.

De fungerer ved, at skiltet har en kraftig antenne og en følsom sensor, der registrerer bilister, der bruger deres mobiltelefon.

Teknologien kan opsnappe 2G, 3G og 4G-telefonsignaler samt GSM-signal fra et almindeligt opkald.

Og så lyser skiltet advarende op, når det har registreret et kraftigt signal over et vist stykke tid.

- Så tror folk, de er blevet set, og så lægger de telefonen ned, fortæller Chris Spinks til TV 2.

Han er direktør i firmaet Westcotec, der producerer skiltene, men han har også solid erfaring med lovovertrædere. Han var i mange år færdselsbetjent i Norfolk.

Chris Spinks' vurdering er, at skiltet vil hjælpe de bilister, der glemmer at tænke sig om.

- Skiltet kan have en gavnlig effekt på folk, der ikke bevidst bryder loven. Dem, der ikke lige tænker over konsekvenserne ved at bruge mobiltelefonen, mens de kører, siger Chris Spinks.

En opdragende effekt

Folk skal dog ikke frygte at få en bøde ind af brevsprækken, hvis de er blevet mødt af den blinkende advarsel, for der er ikke noget kamera koblet på skiltet.

Målet med skiltene er mere, at de har en opdragende effekt ved at gøre befolkningen bevidst om, hvor farligt det er at være uopmærksom i trafikken.

- Vi bruger skiltene til at oplyse bilister, siger trafiksikkerhedschefen fra Norfolk Amt, men han understreger, at politiet spiller en vigtig rolle.

- Her I forsøgsperioden flytter vi skiltene rundt hver måned, og så fortæller vi færdselspolitiet, hvor og hvornår skiltene har advaret bilister flest gange. Så kan politiet parkere en patruljevogn de steder og fange bilisterne, når det sker, forklarer Iain Temperton.

Et uperfekt skilt

Der er dog stadig udfordringer med skiltet. Teknologien kan nemlig ikke se forskel på, om det er føreren af bilen eller passageren, der taler i håndholdt mobiltelefon.

- Det er naturligvis en udfordring. Men det gør ikke så meget, for det sender det rette budskab til langt de fleste bilister, fastholder Iain Temperton.

Skiltet kan dog skelne lovlydige bilister fra dem, der bryder loven.

Bilister, der under kørsel taler i mobiltelefon, som er koblet til bilens Bluetooth, bliver nemlig ikke mødt af en blinkende advarsel.