Hvis du googler ‚ÄėTrump news‚Äô f√•r du ‚Äėfake news‚Äô, tordner Trump

16x9
Tidligere i √•r blev Googles s√łgefunktion st√¶rkt kritiseret for at liste "nazisme" som en ideologi, der er tilknyttet¬†det¬†republikanske parti i Californien (CAGOP, red.). Foto: Leah Millis / Ritzau Scanpix

Googles s√łgemaskine skjuler de gode historier om Donald Trump og det republikanske parti og fremh√¶ver de d√•rlige, mener pr√¶sidenten.

Hvis man s√łger p√• ordene "Trump News" p√• Google, vil 96 procent af resultaterne v√¶re fra venstreorienterede medier.¬†

P√•standen kommer fra USA's pr√¶sident selv, som tidligt tirsdag morgen¬†fl√łj til tasterne p√• Twitter for at kritisere it-gigantens s√łgefunktion.¬†

-¬†Googles s√łgningsresultater for ‚ÄĚTrump News‚ÄĚ viser udelukkende historier fra Fake News-medier. De har med andre ord manipuleret det for mig og andre, s√• n√¶sten alle historier og nyheder er d√•rlige, skriver Donald Trump p√• Twitter og p√•peger, at is√¶r resultater fra det amerikanske medie CNN fylder "i√łjnefaldende meget" i s√łgningen.¬†

- Meget farligt, lyder det fra Trump, som fortsætter: 

- Google og andre undertrykker de konservatives stemmer og skjuler information og nyheder, der er gode. De kontrollerer, hvad vi kan og ikke kan se. Det er en meget alvorlig situation, som vil blive adresseret. 

Google er tidligere kritiseret for s√łgefunktion

Påstandene mod Google står han ikke alene med.

Tidligere i √•r blev Googles s√łgefunktion st√¶rkt kritiseret for at liste "nazisme" som en ideologi, der er tilknyttet¬†det¬†republikanske parti i Californien (CAGOP, red.).¬†

Efterf√łlgende blev fejlen rettet, men den gik ikke ubem√¶rket hen hos republikanerne.¬†

Blandt andre påstår formanden for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, republikaneren Devin Nunes, at Google er "anti-konservativt". 

 - Amerikanerne skal forstå, at der er bias mod konservative og republikanere på tværs af hele landet, sagde han i et interview med amerikanske Fox Business tidligere på sommeren. 

- Og s√•dan har det altid v√¶ret med aviserne og i fjernsynet, men nu ser man ogs√•, at det forekommer p√• internettet. Det er en af udfordringer, vi har med¬†millenniumgenerationen, sagde han videre og hentydede derved til¬†personer, som er f√łdt i de tidligere 1980'ere og frem.¬†

Trump inspireret af konservativt medie

I weekenden udgav det konservative medie PJ Media en artikel, der omhandler samme emne, og noget kunne tyde på, at det er her Trump har fundet inspiration til sine tweets. 

I artiklen st√•r der blandt andet, at "CNN dukker op i 29 procent af alle s√łgninger p√• Trump", og at "venstreorienterede hjemmesider udg√łr 96 procent af s√łgeresultaterene".¬†

- Ikke en eneste h√łjreorienteret hjemmeside blev vist p√• den f√łrste side i s√łgeresultaterne, st√•r der i artiklen.¬†

Google vil ikke afsl√łre algoritme

Google selv understreger, at de ikke vil afsl√łre, pr√¶cis hvordan deres algoritme virker. Blandt andet for at forhindre, at systemet bliver misbrugt i et fors√łg p√• at f√• en bedre placering i en konkret s√łgning.

- N√•r brugere skriver deres s√łgning ind i Googles s√łgefelt, er vores m√•l at sikre de mest relevante svar i l√łbet af f√• sekunder. Vi bruger ikke s√łgemaskinen til at s√¶tte en politisk dagsorden, og vi har ikke en bias i vores s√łgeresultat i retning af nogen politisk ideologi, siger kommunikationschef for Google i Danmark, Jesper Vangkilde og understreger, at Google heller aldrig rangerer s√łgeresultater for at manipulere politiske holdninger.

Med den oplysning in mente¬†har TV 2 alligevel fors√łgt at google ordene¬†"Trump News" efter pr√¶sidentens seneste Twitter-aktivitet. Her¬†dukker et hav af artikler om netop Trumps kritik af Google op.

Googler man ordene 
Googler man ordene "Trump News" efter præsidentens seneste Twitter-aktivitet dukker et hav af artikler om Trumps kritik mod Google op. Foto: TV 2

P√• listen fremg√•r CNN, som Trump ofte kritiserer for at v√¶re venstreorienteret. Dog er¬†Fox News, der beskrives som et h√łjreorienteret medie af blandt andre PJ Media, ogs√• at finde h√łjt p√• listen.¬†