Udland

Hvis du googler ‘Trump news’ får du ‘fake news’, tordner Trump

Googles søgemaskine skjuler de gode historier om Donald Trump og det republikanske parti og fremhæver de dårlige, mener præsidenten.

Hvis man søger på ordene "Trump News" på Google, vil 96 procent af resultaterne være fra venstreorienterede medier. 

Påstanden kommer fra USA's præsident selv, som tidligt tirsdag morgen fløj til tasterne på Twitter for at kritisere it-gigantens søgefunktion. 

- Googles søgningsresultater for ”Trump News” viser udelukkende historier fra Fake News-medier. De har med andre ord manipuleret det for mig og andre, så næsten alle historier og nyheder er dårlige, skriver Donald Trump på Twitter og påpeger, at især resultater fra det amerikanske medie CNN fylder "iøjnefaldende meget" i søgningen. 

- Meget farligt, lyder det fra Trump, som fortsætter: 

- Google og andre undertrykker de konservatives stemmer og skjuler information og nyheder, der er gode. De kontrollerer, hvad vi kan og ikke kan se. Det er en meget alvorlig situation, som vil blive adresseret. 

Google er tidligere kritiseret for søgefunktion

Påstandene mod Google står han ikke alene med.

Tidligere i år blev Googles søgefunktion stærkt kritiseret for at liste "nazisme" som en ideologi, der er tilknyttet det republikanske parti i Californien (CAGOP, red.). 

Efterfølgende blev fejlen rettet, men den gik ikke ubemærket hen hos republikanerne. 

Blandt andre påstår formanden for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, republikaneren Devin Nunes, at Google er "anti-konservativt". 

 - Amerikanerne skal forstå, at der er bias mod konservative og republikanere på tværs af hele landet, sagde han i et interview med amerikanske Fox Business tidligere på sommeren. 

- Og sådan har det altid været med aviserne og i fjernsynet, men nu ser man også, at det forekommer på internettet. Det er en af udfordringer, vi har med millenniumgenerationen, sagde han videre og hentydede derved til personer, som er født i de tidligere 1980'ere og frem. 

Trump inspireret af konservativt medie

I weekenden udgav det konservative medie PJ Media en artikel, der omhandler samme emne, og noget kunne tyde på, at det er her Trump har fundet inspiration til sine tweets. 

I artiklen står der blandt andet, at "CNN dukker op i 29 procent af alle søgninger på Trump", og at "venstreorienterede hjemmesider udgør 96 procent af søgeresultaterene". 

- Ikke en eneste højreorienteret hjemmeside blev vist på den første side i søgeresultaterne, står der i artiklen. 

Google vil ikke afsløre algoritme

Google selv understreger, at de ikke vil afsløre, præcis hvordan deres algoritme virker. Blandt andet for at forhindre, at systemet bliver misbrugt i et forsøg på at få en bedre placering i en konkret søgning.

- Når brugere skriver deres søgning ind i Googles søgefelt, er vores mål at sikre de mest relevante svar i løbet af få sekunder. Vi bruger ikke søgemaskinen til at sætte en politisk dagsorden, og vi har ikke en bias i vores søgeresultat i retning af nogen politisk ideologi, siger kommunikationschef for Google i Danmark, Jesper Vangkilde og understreger, at Google heller aldrig rangerer søgeresultater for at manipulere politiske holdninger.

Med den oplysning in mente har TV 2 alligevel forsøgt at google ordene "Trump News" efter præsidentens seneste Twitter-aktivitet. Her dukker et hav af artikler om netop Trumps kritik af Google op.

Googler man ordene "Trump News" efter præsidentens seneste Twitter-aktivitet dukker et hav af artikler om Trumps kritik mod Google op.

På listen fremgår CNN, som Trump ofte kritiserer for at være venstreorienteret. Dog er Fox News, der beskrives som et højreorienteret medie af blandt andre PJ Media, også at finde højt på listen.