Astrid Lindgrens datter vred over ny film: - Mor ville ikke have tilladt den

16x9
Astrid Lindgren døde i 2002, 94 år gammel. Foto: Martin Dam Kristensen / Scanpix Danmark

Filmen fortæller blandt andet om en uønsket graviditet, mange år før Lindgren brød igennem som forfatter.

Om to uger har filmen 'Unge Astrid' premiere i Sverige, men allerede inden den kan ses på det store lærred, møder den kritik fra den afdøde forfatters familie. Det skriver den svenske avis Expressen.

Filmen handler om en relativt ubeskrevet tid i Astrid Lindgrens liv, hvor hun som ung i 1920'erne begyndte at skrive for avisen Vimmerby Tidning og her havde en affære med avisens 30-årige redaktør Reinhold Blomberg, som allerede var gift.

Astrid Lindgren blev gravid, hvilket resulterede i en stor skandale. 18 år gammel blev Lindgren i 1926 sendt til København for i stilhed at føde en søn, mens faderen, Reinhold Blomberg, blev beskyldt for utroskab.

Sønnen fik navnet Lars, og han er dermed halvbror til Astrid Lindgrens datter Karin Nyman, der er født i 1934.

Netop Karin Nyman er kritisk over for den nye film 'Unge Astrid'. Hun er sikker på, at Astrid Lindgren havde sagt rungende nej til filmen, hvis hun havde levet i dag.

- Den her film kunne aldrig have været lavet, mens mor havde levet, siger Karin Nyman i et interview med magasinet Tidningen Vi ifølge Expressen.

Datteren er utilfreds med filmens handling, da hun mener, at intet menneske kan sige noget om, hvordan Astrid Lindgren tænkte og følte på den her tid i sit liv.

- Mor sagde ikke til nogen - ikke engang til os i familien - hvordan hendes forhold til Reinhold Blomberg havde været. At det skulle være muligt at skabe noget omkring denne tid i Astrids liv, føles absurd, siger Karin Nyman i interviewet.

Astrid Lindgrens datter Karin Nyman.
Astrid Lindgrens datter Karin Nyman. Foto: Christian Liliendahl / Scanpix Denmark

En hyldest til kvindens rettigheder

Nordisk Film Sverige, der er producenten bag 'Unge Astrid', understreger, at filmen er en hyldest og en smuk historie om den verdensberømte forfatters tidlige år.

Det er den danske filminstruktør Pernille Fischer Christensen, der har stået bag kameraet.

Pernille Fischer Christensen præsenterede tidligere på året 'Unge Astrid' ved filmfestivalen i Berlin.
Pernille Fischer Christensen præsenterede tidligere på året 'Unge Astrid' ved filmfestivalen i Berlin. Foto: Stefanie Loos / Ritzau Scanpix

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Pernille Fischer Christensen, men overfor Tidningen Vi pointerer hun, ifølge Expressen, at den frihed, kvinder nyder i dag, ikke er kommet af sig selv. Det er derfor, hun ville lave filmen om Lindgrens omtumlede tid som ung.

- Det er kvinder som Astrid med deres livsvalg og artisteri, der har banet vejen for det liv, vi kvinder lever i dag. Det er så vigtigt, at vi husker de kvindelige forgængere, at vi forstår, hvor vi kommer fra, for at forstå vores eget liv, og hvad vi skal beskytte, siger instruktøren.

Hovedrollen som den unge Astrid Lindgren spilles af Alba August, datter af filminstruktør Bille August.

TV 2 har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra den danske forfatter Jens Andersen. I 2014 udgav han den kritikerroste biografi om Astrid Lindgren, 'Denne dag, et liv'.

Bogen skildrer forfatterens tanker og handlinger, kampe, nederlag og sejre, drømme og depressioner og er blandt andet blevet til gennem et samarbejde med Karin Nyman.

Jens Andersen vil dog ikke kommentere på datterens kritik.

- Jeg vil ikke sige noget, så længe jeg ikke har set filmen. Jeg har heller ikke læst kritikken fra Karin Nyman, siger Jens Andersen til TV 2.