Udland

Udlændinge jaget gennem gaderne af højreekstremister

Her til aften ventes der nye udlændingefjendske demonstrationer i den østtyske industriby Chemnitz. Et knivdrab har bragt sindene i kog.

Anledning var ellers festlig nok. Chemnitz havde i weekenden indbudt til byfest i anledning af den østtyske industribys 875-års jubilæum. Der skulle være koncerter, udstillinger og masser af liv i gaderne.

Men festlighederne måtte afbrydes i utide.

Årsagen var kaotiske scener, som har vakt bekymring og forfærdelse langt ud over Chemnitz’ bygrænse: Grupper af især yngre mænd, op mod 800 i alt, marcherede søndag hujende gennem byens gader med råb som ”Wir sind das Volk” – Der er os, der folket – og ”Das ist unser Stadt” – Det her er vores by.

Hvis ikke staten kan beskytte borgerne, så må de gå på gaden for at beskytte sig selv.

Markus Frohnmaier, AfD

Politiet var på det nærmeste overrumplet af begivenhederne og kunne ifølge øjenvidner ikke i forhindre, at den hårde kerne af højreekstremister og hooligans gik løs på alle, der lignede udlændinge.

I tweetet herunder kan du se en gruppe mænd opføre sig aggressivt: 

Det lignede en klapjagt på anderledes-udseende mennesker og det i en by, der ellers kalder sig ”Stadt der Moderne” – den moderne tids by.

Forbundskansler Angelas Merkels talsmand har skarpt fordømt weekendens begivenheder som en ”heksejagt”, mens byens borgmester, Barbara Ludwig, har udtrykt sin forfærdelse.

Udløser var knivdrab

Baggrund for de voldsomme begivenheder i Chemnitz var et sammenstød i forbindelse med byfesten natten til søndag mellem det, som politiet i byen forsigtigt har kaldt ”omkring 10 mennesker af flere nationaliteter”.

Det udviklede sig til et knivstikkeri med dødelig udgang. Ofret var ifølge lokale medier en 35-årig tysker.

De nærmere omstændigheder omkring knivstikkeriet er endnu ikke opklaret. Politiet har foreløbig anholdt to unge mænd i sagen, en 23-årig syrer og en 22-årig iraker, som begge forsøgte at flygte fra gerningsstedet.

Men selv om politiet foreløbig altså ikke har kunnet fastslå, hvad der lå bag sammenstødet, så genlød nettet straks af opfordringer til at gå på gaden.

En af dem kom fra det højrenationalistiske AfD's forbundsdagsmedlem Markus Frohnmaier:

”Hvis ikke staten kan beskytte borgerne, så må de gå på gaden for at beskytte sig selv”, lød det fra parlamentsmedlemmet, som dermed nærmede sig en opfordring til selvjustits.

Rygterne svirrede i Chemnitz. På et tidspunkt måtte politiet slå fast, at der ikke var kommet endnu et dødsoffer til: 

En mindre demonstration søndag eftermiddag, netop indkaldt af AfD, forløb dog uden problemer.

Anderledes gik det for sig en halvanden times tid senere, da højreekstreme fodboldhooligans fra 'Kaotic Chemnitz' kaldte til protest for, som det hed sig, ”at vise hvem der bestemmer i byen”.

På nettet hed det sig desuden, at det skæbnesvangre opgør skulle være udsprunget af en episode, hvor kvinder er blevet forulempet, og ofret har forsøgt at hjælpe.

En oplysning, som politiet dog ikke har kunnet bekræfte.

Mødestedet for demonstrationen var byens kendteste mindesmærke, Karl-Marx monumentet. Chemnitz var i DDR-tiden omdøbt til ”Karl-Marx-Stadt”.

Fra starten var politiet i undertal, og derfor lykkedes det demonstranterne at brøde gennem politikæden, så menneskemængden kunne så uhindret marchere gennem bymidten.

Som avisen Die Zeit rapporterede, så syntes demonstrationstoget at vokse undervejs, blandt deltagerne var ”flere unge såvel som familier med børn”.

Enkelte demonstranter sparkede til forbipasserende, og da demonstrationstoget havde gjort holdt ved gerningsstedet for knivstikkeriet, løb en større gruppe over mod en nærliggende park og bombarderede en gruppe mennesker dér med flasker.

Ifølge Die Zeit, så bliver weekendens begivenheder i Chemnitz fejret som en succes i nynazistiske kredse, og der er allerede bebudet nye demonstrationer her mandag aften.