Udland

Se klippet, mange i dag bedst husker McCain for

John McCain var både krigsveteran og en indflydelsesrig senator, men det var en udtalelse under et vælgermøde, han især vil blive husket for.

- Jeg er nødt til at spørge dig om noget. Jeg stoler ikke på Barack Obama. Jeg har læst om ham, og han er ikke... Han er araber, lyder påstanden fra en kvinde i salen.

- Nej, frue. Han er et anstændigt familiemenneske og borger, som jeg tilfældigvis er uenig med om nogle grundlæggende spørgsmål. Og det er, hvad denne kampagne handler om.

Sådan lød svaret fra senator John McCain, der blev ledsaget af måbende tilskuere, men også spredte klapsalver fra salen, under et republikansk vælgermøde i Minnesota tilbage i oktober 2008.

Til et valgmøde tilbage i 2008 forsvarede John McCain sin modkandidat, Barack Obama, mod den misforståelse, at han skulle være araber. Video: Thomas Lee Christensen

Forsvarede Obama

Og det er blandt andet dette citat, som den nu afdøde politiker vil blive husket for.

Det siger Mirco Reimer-Elster, der er USA-analytiker, til TV 2.

- John McCain vil blive husket for mange ting, men hans rosende ord og forsvar af forhenværende præsident Barack Obama er et af hans mest mindeværdige øjeblikke, mener han.

På de sociale medier er videoen af John McCain under vælgermødet i 2008 blevet delt flittigt siden søndag, hvor den tidligere senator afgik ved døden. Og mange bruger netop denne video i karakteristikken af den republikanske toppolitiker.

I 2008 havde John McCain vundet det republikanske partis præsidentnominering og forsøgte med Sarah Palin som vicepræsident at blive valgt som USA's præsident, hvor modstanderen netop var den demokratiske kandidat Barack Obama.

Et forsøg, der som bekendt mislykkedes for den nu afdøde senator.

Hævede sig over partipolitik

At John McCain valgte at forsvare sin politiske modstander, var opsigtsvækkende, men samtidig meget kendetegnende for McCain, der i amerikansk politik blev anset for at være 'en fri fugl', der gik sine egne veje.

Det mener lektor i amerikanske studier ved SDU Niels Bjerre-Poulsen.

- McCains varemærke var at sige fra ikke bare over for sine politiske modstandere, men også sine egne partifæller. Han fik et image som en maverick, der kunne hæve sig over partipolitik og sige sin mening, fortæller han til TV 2.

Han var en 'fri fugl' lyder beskrivelsen af den nu afdøde senator. Video: Hans-Henrik Busk Stie

En egenskab, der alle dage irriterede Donald Trump, og som blandt andet kom til udtryk ved Trumps forsøg på at afskaffe Barack Obamas sundhedsreform Obamacare.

Det var netop John McCains stemme, der var afgørende for, at republikanerne ikke fik held med deres foretagende.

Præsidenter inviteret til begravelse

Donald Trump og John McCain var til det sidste på kollisionskurs, hvilket er en af årsagerne til, at McCains familie har bedt den siddende amerikanske præsident om at blive væk fra søndagens begravelse.

Ifølge nyhedsbureauet AFP var netop dette et af John McCains sidste ønsker.

I stedet vil begge de tidligere præsidenter George W. Bush og Barack Obama deltage og holde de officielle gravtaler.