Udland

Medier: Trump nægtede at udsende planlagt erklæring om McCain

Donald Trump er ifølge McCains familie uønsket til begravelsen for den tidligere senator. Både Barack Obama og George W. Bush er derimod inviteret.

Ovenpå senator John McCains død nægtede USA's præsident, Donald Trump, søndag at udsende en ellers allerede planlagt officiel erklæring fra Det Hvide Hus, der skulle hylde den tidligere krigsveteran.

Det skriver en lang række amerikanske medier - heriblandt New York Times, Washington Post og CNN.

I stedet valgte præsidenten at skrive et kortfattet tweet, der hverken indeholdt ét eneste positivt ord om John McCains rolle i amerikansk politik eller om hans tjeneste i hæren, men udelukkende en kondolence til McCains familie.

En lang række amerikanske politikere, med blandt andre den tidligere præsident Barack Obama i spidsen, var i modsætning til Donald Trump hurtigt ude og hylde John McCain for hans indsats og store betydning for amerikansk politik.

Det er ganske enkelt en skamplet på Donald Trump, når han bevidst vælger ikke at hædre McCain

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Valgte i stedet at spille golf

CNN skriver, at der ifølge unavngivne medarbejdere i Det Hvide Hus på forhånd var blevet forberedt en officiel, rosende pressemeddelelse, der skulle udsendes i forbindelse med John McCains død.

Men denne meddelelse blev altså aldrig til noget, da Donald Trump i stedet valgte at tilbringe søndagen på sin golfbane i Virginia.

Ifølge Washington Post undlod Donald Trump dermed at følge rådene fra sine nærmeste medarbejdere, der havde anbefalet en officiel hyldest, hvor den nu tidligere højt dekorerede krigsveteran skulle roses for sin store indsats for USA.

Det Hvide Hus valgte dog søndag officielt at flage på halvt efter nyheden om John McCains død af en hjernetumor.

Hylder sig selv på Twitter

De to republikanske partifæller havde de seneste år haft et yderst køligt forhold til hinanden, men præsident Trumps manglende hyldest til John McCain er faldet mange amerikanere for brystet.

Blandt andre journalist og politisk analytiker på den amerikanske tv-station Fox News Brit Hume.

- Stadig intet venligt ord om McCain, skriver Brit Hume på Twitter med tydelig adressering til præsident Donald Trump.

Trump var ellers søndag som vanligt meget aktiv på det sociale medie, men i stedet for at forholde sig til John McCains død brugte præsidenten sin tid på Twitter til at rose sig selv, sine politiske resultater, og hvor godt det i øjeblikket går i USA.

- Aktiemarkedet ramte et rekordhøjt niveau fredag. Tillykke USA!

Og:

- Fantastiske tal for det private forbrug fredag, lød det blandt andet fra Donald Trump.

Trump uønsket til begravelse

Nyhedsbureauet AP skriver, at Donald Trump ifølge John McCains familie er uønsket til begravelsen, der finder sted søndag ved en privat ceremoni.

I stedet forventes det, at vicepræsident Mike Pence vil repræsentere regeringen.

Pence var i modsætning til Donald Trump søndag ude med en uforbeholden hyldest til John McCain, hvor vicepræsidenten blandt andet anerkender den tidligere senators store bidrag til det amerikanske militær.

De tidligere præsidenter Barack Obama og George W. Bush er begge blevet bedt om at deltage i det sidste farvel til den tidligere senator.

Begge stod de i vejen for John McCains egne ambitioner om at blive præsident.

John McCain vil blive æret med en begravelsesprocession, der bringer hans kiste fra delstaten Arizona til den amerikanske hovedstad, Washington D.C., hvor amerikanerne får mulighed for at vise ham en sidste respekt.

En skamplet

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster kalder Donald Trumps manglende anerkendelse over for John McCain for småligt.

Til TV 2 siger han:

- Det er ganske enkelt en skamplet på Donald Trump, når han bevidst vælger ikke at hædre McCain for hans politiske og militære betydning for USA. Der er samstemmende enighed om på begge fløje i amerikansk politik, at John McCain er en krigshelt, der altid har forsøgt at tjene sit land bedst. Man kan godt være uenig i McCains politiske synspunkter, men det er decideret småligt, når Trump reagerer, som han gør, mener Mirco Reimer-Elster.

Ifølge USA-analytikeren er det tydeligvis Trumps store ego, der står i vejen for at hædre den tidligere senator.

- Trump kommer til at fremstå forbitret, når han selv efter John McCains død ikke kan få sig selv til at vise ham den sidste ære. På trods af deres politiske uoverensstemmelser så burde præsidenten have overskud til at fremstå som en statsmand, men i stedet udstiller han sin manglende klasse ved at agere, som han gør, siger Mirco Reimer-Elster.

Niels Bjerre-Poulsen kan godt forstå logikken i Trumps udmeldinger. Video: Hans-Henrik Busk Stie

Bærer nag

Den udlægning er Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikanske studier på SDU, enig i.

- Donald Trump er på mange måder en mand, som bærer nag, siger Niels Bjerre-Poulsen til TV 2.

Men lektoren kommer samtidig med en plausibel forklaring på, hvorfor præsidenten bevidst har valgt ikke at sende rosende ord til John McCain efter dødsfaldet.

-  Trump har vedvarende gennem sin kampagne brugt McCain i sine taler og fået folk til at buhe ad ham. Ud fra den betragtning ville det være hyklerisk, hvis han pludselig efter McCains død skrev en masse rosende om ham. Det kan man måske godt forstå logikken i, når Trump har brugt McCain som et skræmmebillede, siger Niels Bjerre-Poulsen.