Udland

McCain efterlod afskedsbrev til USA

I et afskedsbrev fra John McCain, som en af den afdøde senators nære venner læste op mandag, advarer McCain mod "strid bag lukkede døre".

Inden han lørdag døde af en aggressiv kræft i hjernen, skrev John McCain, republikansk senator og tidligere præsidentkandidat, et afskedsbrev til den amerikanske befolkning. Det skriver blandt andre NBC News.

I brevet, som mandag blev læst op for offentligheden af en af McCains nære venner, Rick Davis, der stod i spidsen for McCains præsidentkampagner i 2000 og 2008, advarer John McCain mod splid og med adresse til USA's præsident Donald Trump, advarer han også mod at bygge mure. Han henviser blandt andet til den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagans berømte tale ved Berlin-muren, hvor Reagan opfordrede til at rive Berlin-muren ned.

- Vi svækker vores storhed, når vi forveksler vores patriotisme med stammestridigheder, som sår foragt, had og vold i alle hjørner af verden. Vi svækker den, når vi gemmer os bag mure, i stedet for at rive dem ned, når vi tvivler på vores ideer i stedet for at lade dem være den stærke kraft bag forandring, de altid har været, læste Rick Davis op fra brevet i Phoenix, hovedstaden i McCains hjemstat Arizona.

Her er hele brevet refereret af NBC News:

Kæmpede med følelserne

Rick Davis var tydeligt bevæget og han måtte tage flere pauser, da han læste brevet op.

- Vi er 325 millioner individer med stærke meninger og stærke stemmer. Vi diskuterer og konkurrerer, og nogle gange er vi endda onde ved hinanden i ophidsede offentlige debatter. Men vi har altid haft så meget mere til fælles end det, der skiller os i uenighed, læste han fra brevet.

- Hvis vi bare husker det, og giver hinanden gavn af den antagelse, at vi alle elsker vores land, vil vi få landet igennem de her udfordrende tider. Vi vil komme igennem dem og komme ud stærkere end før - sådan er det altid gået, lød det i brevet fra McCain.

Takkede det amerikanske folk

McCain takkede også det amerikanske folk, sine vælgere i Arizona, sin familie - og America.

- At være forbundet med Amerikas vigtigste sager, frihed, ligeret, respekt for alle menneskers værdighed, giver en lykke, der er mere sublim end livets flygtige glæder. Vores identiteter og selvværd bliver ikke mindre, men forstørret af at tjene et formål, der er større end os selv. Kære medamerikanere, den forbindelse har altid betydet mere for mig end nogen anden - jeg levede og døde som en stolt amerikaner, skrev McCain i det der blev hans sidste hilsen.

Han blev 81 år gammel.

Ifølge Time Magazine hyldede McCain også den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, der skal tale ved McCains bisættelse senere på ugen.

- For ti år siden havde jeg det privilegie at tabe et præsidentvalg. Jeg vil gerne slutte mit farvel til jer med en dybfølt tro på amerikanerne, som jeg følte så stærkt den aften. Jeg føler den stadig stærkt. Fortvivl ikke over vore nuværende vanskeligheder. Vi tror altid på løftet og storheden i Amerika, fordi intet er uundgåeligt her. Amerikanere opgiver aldrig, vi gemmer os aldrig for historien - vi skaber den. Farvel, mine medamerikanere, Gud velsigne jer, og Gud velsigne Amerika.

John McCain og USA's præsident Donald Trump har været politiske fjender i mange år, og senest har det vakt raseri i de fleste kredse i USA, at Donald Trump ifølge flere medier, blandt dem Washington Post, forhindrede at det Hvide Hus udsendte en planlagt hyldest-erklæring efter John McCains død.