Udland

Først røg flaget på halv, så på hel, og så på halv igen - forvirring efter McCains død

Gav Trump ordre til at flagene skulle stryge hurtigere til tops efter John McCains død, end reglerne foreskriver?

Senator John McCain døde lørdag efter længere tids kræftsygdom. 81 år gammel.

Selv om han og præsident Donald Trump var partifæller, var de bitre rivaler.

Trump har fået kritik for ikke at have skrevet mere end to linjer på Twitter om McCains død. Der var ikke et ord om senatorens mangeårige tjeneste, først i militæret og siden 35 år som medlem af USA's kongres.

Mandag kritiserer en af USA's største veteranorganisationer, Amvets, Trump for tavsheden efter McCains død.

Nu får McCain Trumps respekt

Flaget over Det Hvide Hus gik på halv lørdag aften, da nyheden om McCains død blev kendt, og var på halv hele søndagen. Men mandag var det atter gået til tops.

Reglerne siger, at flaget skal være på halv på selve dødsdagen og dagen efter, når et kongresmedlem dør.

Kort efter veteranernes kritik meddelte Trump så, at han har givet ordre til igen at lade flaget være på halv.

Trump - som blandt andet også er blevet kraftigt kritiseret på sociale medier - tilføjer, at han respekterer den afdøde senator for mange års tjeneste for USA.

- Trods vores politiske forskelligheder respekterer jeg senator John McCains tjeneste for vort land, skriver Trump i en meddelelse.

En tabersag

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer Elster kan der være flere forklaringer på, at flaget allerede mandag var strøget til tops – og nu altså er på halv igen.

- Man kan udlægge det med, at man i Det Hvide Hus har været uopmærksom, og så er det et udtryk for, at man ikke er særlig godt organiseret.

- Eller man kan se det som endnu et eksempel på, at man har fejllæst reaktionerne, og først derefter trækker i land. Og nu kommer Trump så ud som den store leder, og giver ordre til, at flaget igen skal gå på halvt. Men det er selvfølgelig ren spekulation, siger Mirco Reimer Elster og fortsætter:

- Men tager man alt, der er sket siden John McCain døde i lørdags, så er den hårde udlægning, at præsident Trump gør de her ting meget bevidst på grund hans og McCains skærmydsler. Under alle omstændigheder er det en tabersag for Trump i den brede befolkning. Det eneste, der blev forventet af Trump, var at han viste McCain lidt respekt.

Trump uønsket til begravelsen

Et af McCains sidste ønsker var, at Trump ikke skulle komme til hans begravelse. Og det ser præsidenten ud til at respektere.

Trump meddeler mandag aften dansk tid, at han har bedt vicepræsident Mike Pence tale på fredag, hvor der vil blive holdt en mindehøjtidelighed for McCain i Kongressen i Washington.

Ved begravelsen vil regeringen være repræsenteret af stabschef John Kelly, forsvarsminister James Mattis og den nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, skriver Trump.