Udland

Senator og tidligere præsidentkandidat John McCain er død

Den mangeårige senator og tidligere præsidentkandidat blev 81 år.

Den amerikanske senator John McCain er død af hjernekræft i en alder af 81 år. Det oplyser hans kontor.

Sidste sommer meddelte John McCain, at han var blevet diagnosticeret med en aggressiv form for kræft i hjernen. Han fortsatte dog med at deltage i den politiske debat. Han deltog også i afstemninger og stemte blandt andet nej til at afskaffe Barack Obamas sundhedsreform, Obamacare.

John McCains familie oplyste fredag, at den 81-årige senator havde valgt at indstille behandlingen af sygdommen, og at familien var samlet i hjemstaten Arizona, hvor John McCain havde sin ranch.

- John har overgået forventningerne for sin overlevelse. Men sygdommens forløb og alderens ubønhørlige fremskridt har afsagt sin dom. Med sin sædvanlige viljestyrke har han nu valgt at afslutte den medicinske behandling, skrev familien i en pressemeddelelse.

Ville være præsident

John McCain har repræsenteret Arizona i både Senatet og Repræsentanternes Hus i 35 år. Han nåede aldrig at blive chefen i Det Hvide Hus, selvom han forsøgte to gange.

Han gik første gang efter præsidentposten i 2000, men Det Republikanske Parti endte med at vælge George W. Bush som dets præsidentkandidat.

Otte år senere stillede han så op til præsidentvalget som Republikanernes kandidat, men tabte valget i 2008 til Demokraternes kandidat, Barack Obama.

John McCains fortid som kamppilot gjorde ham i mange amerikaneres øjne til en helt. Under Vietnamkrigen blev han holdt som krigsfange i fem år, hvor han også blev udsat for tortur. Siden har han kritiseret amerikansk brug af tortur under George W. Bush.

Efter John McCain var vendt hjem fra Vietnam, modtog han flere medaljer, herunder Purple Heart, der gives til amerikanske soldater, der bliver såret i en krig.

De seneste år har han især gjort sig bemærket som en af de mest markante kritikere af præsident Donald Trump blandt republikanere.

Lyn-analyse

John McCain var en ener. Han var kendt for at gå sine egne veje, og han var ikke bange for at arbejde henover midten.

Hans store passion var militæret. Han kæmpede hele sit liv for, at militæret skulle stå så stærkt som muligt.

Han var en type, der ikke rigtig var plads til i Det Republikanske Parti i de seneste år. Han talte imod folkestrømmen, selv sin egen vælgerbase, og han arbejdede gerne sammen med Demokraterne.

For McCain var Donald Trump antitesen af Det Republikanske Parti. Han så ham som en skændsel. De to var meget langt fra hinanden.

Mere ens end forskellige

Det er ikke meget mere end en måned siden, at John McCain rettede en hård kritik af præsidenten ovenpå dennes topmøde med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Helsinki.

- Topmødet mellem Trump og Putin markerer et nyligt lavpunkt i historien for amerikanske præsidenter, sagde han og kaldte mødet for ”en tragisk fejl”.

Uvenligheden er gået begge veje. Mest spydig blev Donald Trump, da han i 2015 kæmpede for at blive Republikanernes præsidentkandidat og sagde, at han ikke betragtede John McCain som en krigshelt, fordi "jeg kan lide folk, der ikke blev taget til fange".

Inden sin død nåede John McCain at skrive en erindringsbog, hvor han en sidste gang opfordrede sine landsmænd til at genfinde troen på, at "vi er mere ens end forskellige".

- Før jeg tager afsked, håber jeg at se, at vores politik begynder at vende tilbage til de formål og skikke, som adskiller vores historie fra andre nationers historie, skrev han ifølge CNN

Fra december sidste år var John McCain fraværende fra arbejdet i Washington. Han insisterede dog på at fortsætte som senator indtil sin død.