Udland

Dræbte fire piger med sin kone - nu sender han forsoningsbreve til familierne

Marc Dutroux efter sin anholdelse i 1996. Ho / Scanpix Denmark

Marc Dutroux ønsker at blive forsonet med de pårørende til hans fire ofre samt de to ofre, der overlevede hans rædselskælder.

Udefra lignede det ethvert andet rækkehus, som Marc Dutroux delte med sin hustru Michelle Martin i den belgiske by Charleroi.

Men huset havde et ekstra rum, der ikke var med på nogen grundplan. En speciallavet celle, indrettet af Dutroux, komplet lydisoleret og umulig at komme ud af.

Her var i alt seks piger og unge kvinder i alderen 8-19 år spærret inde i 1995 og 1996, hvor de blev seksuelt misbrugt af Dutroux, inden fire af dem mistede livet - to døde af sult i kælderen, to blev begravet levende i en skov og to blev fundet i live af myndighederne i 1996.

Det skaffede ham øgenavnet 'monsteret fra Charleroi'.

Vil forsones med familierne

Dutroux har siddet i fængsel de seneste 22 år, og det bliver han også ved med, for han er idømt livstid uden mulighed for prøveløsladelse. Men nu vil han alligevel forsones med familiene til de fire døde piger, samt de to overlevende ofre. Det skriver den belgiske avis Sudpresse.

Derfor sender advokat Bruno Dayez på vegne af sin klient et brev rundt til dem i næste uge, hvor Dutroux undskylder for sine handlinger.

- Det er et brev om forsoning og åbenhed. Dutroux, som tager det fulde ansvar for drabene på de fire piger, taler direkte til forældrene og sine ofre for at fortælle dem, at han er klar til at svare på deres spørgsmål, siger Bruno Dayez til belgiske Nieuwsblad.

Det nyeste billede af Marc Dutroux er fra 2013, hvor han her er på vej ind til en prøveløsladelseshøring.

Han understreger, at det er helt op til modtagerne af brevene, hvad de vil spørge om. Umiddelbart falder det dog ikke i god jord hos to af de pårørende, som avisen De Standdard har talt med.

- Vi forsøger mere eller mindre at leve et normalt liv. Men Dayez finder stadig på nye ting, der minder os om sorgen, siger Carine Russo, der var mor til Melissa Russo, der som 8-årig sultede ihjel i Dutroux' kælder.

Vil forsøge at få Dutroux løsladt

Bruno Dayez har tidligere modtaget en række trusler for at hjælpe Marc Dutroux, men alligevel lægger han ikke skjul på, at motivationen for at sende brevene er at få sin klient løsladt.

- Det er ikke menneskelig opførsel at fængsle en person længere end 25 år og bare lade ham rådne bort, siger advokaten til Nieuwsblad.

Michelle Martin, der var gift med Marc Dutroux, blev idømt 30 års fængsel for at hjælpe ham med forbrydelserne, men løsladt i 2012, fordi hun i stedet ville gå i kloster.

Michelle Martin hjalp aktivt sin daværende mand med at kidnappe pigerne.
Det førte til voldsomme protester, da 'Belgiens mest forhadte kvinde', Michelle Martin, flyttede ind på klosteret her i Namur i 2012.