Udland

NASA-chef vil bygge en base på Månen

Fagre nye fremtid. Måske bliver det dette SpaceX rumfartøj, der om få år skal fragte civilister til Månen. NASA har uddannet en stribe astronauter, som kan tage færden. David Mcnew / Ritzau Scanpix

Der er stadig meget at lære og at udforske, når det kommer til Månen. Og nu vil nytiltrådt chef for NASA have rumflyvningen ind i en ny æra.

Der var engang, hvor månelandinger blev betragtet som et stort skridt for menneskeheden. Men siden 1972, hvor den sidste Apollo-raket satte kurs mod vores tro følgesvend i rummet, har det amerikanske rumprogram ikke for alvor haft Månen som fokuspunkt.

Står det til Jim Bridenstine, NASA's nytiltrådte chef, skal det amerikanske rumprogram op i omdrejninger. Og det bliver for at lære nyt om Månen.

- Vi skal have masser af folk i rummet, siger Bridenstine i et interview med space.com.   

Højteknologisk rumkapløb mellem supermagter

Den nye chef for NASA har været på posten siden april. Men Jim Bridenstine taler allerede, som om han vil gøre det amerikanske rumprogram stort og betydningsfuldt igen. Som det var i en æra fra 1959 til 1972, hvor USA og det daværende Sovjetunionen befandt sig i et konstant højteknologisk kapløb om at være først og bedst med drømmen om at udforske rummet.

- Hvis man ser tilbage på historien og til afslutningen af Apollo-programmet, hvor vi ikke kom tilbage til Månen igen, så er der et hul. Det er vigtigt, at vi begynder at tale om, hvordan vi igen får det fulde perspektiv, forståelse og videnskab på projektet, siger Jim Bridenstine.

I 2008 gjorde indiske forskere den opdagelse, at Månen bestod af masser af is nær polerne. Og det er den slags erkendelser, NASA fremover skal være førende i.

- Når man ser på, at vi overså det i vores første besøg på Månen, må man jo spørge om, hvad vi ellers har misset, siger Bridenstine, som vil have sit mandskab til at være på Månen i længere perioder.

Trædesten mod Mars

Visionen er at lave en såkaldt Gateway, der både kan fungere som forskningscenter og som samlingssted for de kommercielle flyvninger, NASA selv uddanner astronauter til med SpaceX og Boeing Spaceships.

- Denne gang handler det ikke bare om at sætte en fod på Månen og sige, at vi har gjort det og forsvinde igen. 

Tanken er at have bemandede rumposter for en periode på 30-60 dage. Og på længere sigt er planen, at Månen kan bruges som en slags trædesten i rummet, når astronauter skal videre på den lange rejse mod Mars.

- Ved at etablere en Gateway er jeg overbevist om, at vi kan håndtere både kommercielle og internationale samarbejdspartnere på en mere robust måde. Det betyder, at vi skal være der for at blive og for at få kortlagt flere områder af Månen end nogensinde før. Det vil også muliggøre det for os at nå til Mars

USA's præsident Donald Trump har i sommer talt varmt for en ny amerikansk æra i rummet. Det handler også om militær tilstedeværelse med en såkaldt Space Force som bolværk mod fjendtlige trusler.

- Vi skal ikke bare kunne forsvare os via rummet, men dominere det, har Donald Trump udtalt.