Udland

Trump aflyser sin udenrigsministers rejse til Nordkorea

Efter Pompeo annoncerede rejse til Nordkorea, aflyser Trump, som skriver, at han ser frem til at møde Kim.

USA's præsident, Donald Trump, aflyser udenrigsminister Mike Pompeos tur til Nordkorea i næste uge.

Præsidenten skriver på Twitter, at han har bedt Mike Pompeo om ikke at rejse på nuværende tidspunkt, fordi "vi ikke gør tilstrækkelige fremskridt med atomafviklingen på den koreanske halvø".

Samtidig retter præsidenten retter mod Kina.

- Jeg mener ikke, at de hjælper i processen med atomafrustning, som de engang gjorde, skriver han.

Ny udsending

Mike Pompeo meddelte torsdag, at han vil rejse til Nordkorea i næste uge som led i opfølgningen på mødet mellem Trump og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, i juni.

Rejsen skulle samtidig også være den første for USA's nye Nordkorea-udsending, Stephen Biegun, som torsdag blev udpeget til embedet.

Trump skriver, at rejsen vil finde sted, når den igangværende handelsstrid med Kina er løst.

- I mellemtiden vil jeg gerne sende mine varmeste hilsener og respekt til formand Kim. Jeg ser frem til at møde ham snart!, skriver Trump.

En dårlig uge for Trump

Men ifølge Jesper Zølck, som er journalist ved TV 2 og befinder sig i USA, så kan en forklaring på aflysningen måske også findes i den seneste uges meget dårlige historier for Donald Trump.

Tirsdag blev hans tidligere kampagnechef Paul Manafort og hans tidligere advokat Michael Cohen begge fundet skyldige i hver otte forhold. Blandt andet erklærede Michael Cohen sig skydlig i to tilfælde af ulovlige kampagnebidrag, som han hævdede skete på ordre fra Donald Trump.

Jesper Zølck hæfter sig ved, at præsidenten aflyser Mike Pompeos besøg i Nordkorea, under et døgn efter Mike Pompo sagde, han skulle afsted.

- Man kunne godt spekulere i, at det måske var et forsøg på at ændre fortællingen herovre, som de seneste par dage har været meget fyldt med folk tæt på Trump, som muligvis har vendt sig imod ham, siger Jesper Zølck.

Konflikten fortsætter

Det er kun lidt over to måneder siden, at Donald Trump og Kim Jong-un den 12. juni ifølge den nordkoreanske leder underskrev "et historisk dokument" og "besluttede at lade fortid være fortid".

Siden har der dog været flere uoverensstemmelser. Blot 12 dage efter topmødet, hvor Trump havde meldt ud, at Nordkorea ikke længere var en atomtrussel, lavede præsidenten en kovending. Han underskrev et dekret, der forlangte en række økonomiske sanktioner mod det nordkoreanske styre, og samtidig slog han fast, at Nordkorea stadig udgør en ekstraordinær trussel mod USA. 

Nordkorea har også sendt kritik den anden vej og beskyldt USA for ikke at opfylde sin del af aftalen.

- Så længe USA nægter selv en høflig dialog og klamrer sig til det forældede skuespil, som alle de tidligere administrationer har forsøgt og mislykkedes med, kan man ikke forvente nogen fremskridt i gennemførelsen af ​​den fælles erklæring, lød det fra Nordkoreas udenrigsministerium den 10. august

Det tyder heller ikke på, at Nordkorea overholder sin del af aftalen. Så sent som denne uge oplyste FN's Internationale Atomenergiagentur, IAEA, at den ikke kan se nogen indikation på, at Nordkorea har stoppet sine atomaktiviteter.

.