Udland

Er Trump rykket tættere på en rigsretssag? - og fire andre spørgsmål, USA nu stiller sig selv

De næste to år kan blive ulidelige for Donald Trump, hvis hans parti taber flertallet i Repræsentanternes Hus, siger USA-analytiker.

Det har været en vanvittig uge i amerikansk politik. Men vi er kun lige begyndt.

To af Donald Trumps tidligere nære medarbejdere var begge i retten og blev med kort tids mellemrum fundet skyldige i hver otte forhold.

Præsidentens tidligere kampagnechef Paul Manafort blev tirsdag fundet skyldig i fem tilfælde af skattesvig, en skjult bankkonto i en udenlandsk bank og to tilfælde af bankbedrageri.

Samtidig var Michael Cohen, Trumps tidligere advokat gennem mange år, i retten, hvor han erklærede sig skyldig i fem tilfælde af skatteunddragelse og i et tilfælde af at have givet en falsk erklæring til et finansinstitut samt to tilfælde af ulovlige kampagnebidrag.

Michael Cohen har betalt en pornoskuespillerinde og en Playboy-model tilsammen 280.000 dollar for at få dem til at tie om deres påståede affærer med Donald Trump. Det skete to uger før præsidentvalget i 2016 og - ifølge Michael Cohen - på ordre fra Donald Trump.

Men tilbage står stadig spørgsmålet, om sagerne kommer til at få betydning for præsidenten. Og så er der stadig hele efterforskningen af, om Donald Trumps kampagnestab samarbejdede med Rusland under præsidentvalgkampen. Den såkaldte Rusland-undersøgelse, som stadig er i gang, og som ledes af Robert Mueller.

Det har efterladt fem spørgsmål, som mange amerikanere nu stiller sig selv.

1. Hvilken sag er størst i forhold til Trump - Cohen eller Manaforts?

Umiddelbart er svaret helt klart Michael Cohen, vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster. I forhold til det, der er kommet frem om Paul Manafort i denne uge, så er han fundet skyldig i forbrydelser, der skete, før han blev en del af Trump-kampagnen.

- Cohen er i den forstand en mere interessant person, fordi han har været tættere på Trump i en længere periode. Dermed må man også formode, at han har en bedre indsigt i blandt andet Trump-imperiets økonomi, og fordi Cohens advokat jo har udtalt, at han faktisk ligger inde med noget viden, som Robert Mueller godt kunne være interesseret i. Og så selvfølgelig af den åbenlyse årsag, at Cohen i retten i den her uge faktisk inkriminerede Trump og sagde, at han havde betalt de her to kvinder på Trumps bestilling og med det formål at influere valgresultatet, siger Mirco Reimer-Elster.

CNN’s politiske kommentator Chris Cillizza er enig i, at Cohen-sagen er større end Manafort-sagen, specielt fordi Michael Cohen har forklaret, at han betalte de to kvinder på direkte ordre fra Trump.

- Det, at Cohen var villig til at afgive vidneforklaring om, at han gjorde det efter instruks fra Trump, antyder, at USA’s præsident er en ikke-tiltalt medsammensvoren i en forbrydelse. Og det er en meget stor sag, skriver Chris Cillizza i en analyse for CNN.

Det hører dog med, påpeger Mirco Reimer-Elster, at der blandt eksperter i USA er meget stor uenighed om, hvorvidt man nogensinde vil kunne fastslå, at Donald Trump også har foretaget sig noget kriminelt i den sag, selvom Cohen med sin tilståelse unægteligt har involveret præsidenten.

2. Bliver Donald Trump også tiltalt?

Det korte svar er, at det er der ikke noget, der tyder på. 

Det amerikanske justitsministerium har simpelthen slået fast, at man ikke kan rejse tiltale mod en siddende præsident.

- Ud af de få udmeldinger, vi har fået fra Robert Mueller-undersøgelsen, har vi også fået indikeret, at Mueller-undersøgelsen har tænkt sig at følge den procedure. Så hvis de ting holder stik, så vil Trump ikke kunne blive tiltalt, mens han sidder som præsident, siger Mirco Reimer-Elster.

CNN's Chris Cillizza påpeger, at Justitsministeriets praksis om ikke at tiltale en siddende præsident aldrig er blevet efterprøvet ved en domstol. Men det er næsten helt sikkert, mener han, at der ikke rejses tiltale mod Donald Trump.

3. Er Trump rykket tættere på en rigsretssag?

Ja og nej. Der er midtvejsvalg til november, og før valget er der ingen chancer for en rigsretssag, mener Mirco Reimer-Elster.

Om det kommer efter valget, afhænger af resultatet. En tiltale mod præsidenten rejses af Repræsentanternes Hus, og sagen dømmes af Senatet. Men selv hvis Demokraterne vinder flertallet i Repræsentanternes Hus, er det ifølge Mirco Reimer-Elster langt fra sikkert, at de vil kræve en rigsretssag.

Det er vigtigt at slå fast, når vi taler en rigsretssag i USA, at det ikke er en juridisk proces. Det er en politisk proces. Hvis Demokraterne vinder flertallet i Repræsentanternes Hus, så kræver det stadig stemmerne fra 67 senatorer at få Donald Trump dømt i en rigsretssag.

- Det betyder rundt regnet, at Demokraterne skal vinde knap 20 pladser til senatsvalget. Det er fuldstændig urealistisk, at det kommer til at ske. Dermed vil du altid have den strukturelle udfordring, at du kan godt indlede en rigsretssag i Huset, men du vil efter alt at dømme ende i præcis den samme situation, som man gjorde med Andrew Johnson (1869, red.) og Bill Clinton (1998, red.), at Senatet i den forstand ikke vil dømme ham, fordi der ikke er flertal, siger Mirco Reimer-Elster.

Så er Donald Trump rykket tættere på en rigsretssag? Ja, men som Mirco Reimer-Elster siger det:

- Du kan sammenligne det med, at der er en snegl, der er meget, meget langt fra at være hjemme. Nu er sneglen rykket lidt tættere på, men der er bare stadig rigtig langt igen.

4. Får det nogen indflydelse på Rusland-undersøgelsen?

Det er svært at sige, fordi Robert Mueller, der leder undersøgelsen, indtil videre har holdt kortene tæt ind til kroppen. Men det er klart, påpeger Mirco Reimer-Elster, at Michael Cohen har en potentiel nøglerolle i undersøgelsen, hvis han har noget på Donald Trump. Det ved vi bare ikke, om han har.

- Vi er nået til et punkt, hvor man bliver nødt til at sige, at det ikke er i den grove ende, at du har ansat folk, der er kriminelle og har brudt loven om valgkampsbidrag. Det er ikke stort nok. Det er ikke bomben. Bomben eller den rygende pistol er fortsat, om der har været samarbejde med Ruslands regering, som Trump har været vidende om, og som han har bifaldet. Det har vi forsat ikke noget bevis for,  siger Mirco Reimer-Elster.

Men vi ved stadig ikke, hvad Robert Mueller har fundet frem til, eller hvor langt han er fra at færdiggøre sin rapport - eller hvordan Paul Manafort og Michael Cohen passer ind i det, han ved.

Vi ved dog, påpeger CNN's Chris Cillizza, at sagerne mod begge mænd er et direkte resultat af Robert Muellers efterforskning, og at begge mænd var en del af Donald Trumps inderkreds på et kritisk tidspunkt under valgkampen.

5. Hvad skal der ske nu?

- Det, der er vigtig at forstå, er, at det er ret hæsblæsende, det, vi er vidne til, og det er svært at holde styr på. Men alt tyder på, at vi er i starten eller midten af hele den her saga. Jeg tror ikke, vi er i nærheden af, at den er afsluttet, siger Mirco Reimer-Elster.

Igen spiller det forestående midtvejsvalg en stor rolle for fremtiden, fordi flertallet kan skifte i et eller begge af Kongressens to kamre.

- Man kan nok være ret sikker på, at hvis Trumps parti taber midtvejsvalget i en grad, hvor de taber flertallet i Repræsentanternes Hus, så bliver de næste to år fuldstændigt ulidelige for Trump, fordi flertallet i Repræsentanternes Hus giver beføjelse til at indkalde folk til høringer. Og Demokraterne er nok ikke så dumme, at de kører en rigsretssag fra dag ét, men de vil indkalde folk, siger Mirco Reimer-Elster.

I forhold til Robert Muellers rapport, så kommer den enten meget snart eller først efter midtvejsvalget. Det er Mirco Reimer-Elster overbevist om. Robert Mueller vil ikke offentliggøre rapporten to uger før midtvejsvalget, fordi han så bliver anklaget for at være partisk.

- At dømme ud fra det, vi har set indtil videre, har Mueller-undersøgelsen været meget effektiv på en - historisk sammenlignet - meget kort periode i forhold til at anklage folk, få folk dømt, få folk til at samarbejde. Men vi er også stadig ved det stadie, hvor hovedpersonen er Trump, og ham har vi endnu ikke så meget på, Mirco Reimer-Elster.