Udland

Trump reagerer på skyldig-erklæring: - Jeg vil ikke anbefale min tidligere advokat

Trump-lejren afviser, at præsidenten har forbindelse til den verserende sag mod den tidligere advokat.

USA's præsident har onsdag, som så mange gange før, sendt en række tweets ud på det sociale medie Twitter:

- Hvis nogen leder efter en god advokat, så vil jeg på det kraftigste foreslå, at I ikke ansætter Michael Cohen!, skriver han i det første.

Nogle brugere på sociale medier tolker det som god humor, men bag ordene lurer nogle alvorstunge dage for præsident Donald Trump. 

Alle øjne rettes mod Trump

Tirsdag var to af hans tidligere, nært betroede medarbejdere nemlig hovedpersoner i sager om økonomisk kriminalitet. En af dem er netop Michael Cohen, som tidligere fungerede som præsidentens advokat, og som i mange år var Trumps nærmeste rådgiver.

Den anden er Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort.

Nu stiller alle USA-iagttagere spørgsmålet, om sagen mod Cohen, der erklærede sig skyldig i otte lovovertrædelser, kan få konsekvenser for Trump.

Under ed forklarede Cohen nemlig ved retten i New York, at Donald Trump beordrede ham til at betale to kvinder for at tie om deres påståede affærer med den daværende præsidentkandidat under valgkampen i 2016.

I et andet tweet tilføjer Trump, at to af lovovertrædelserne, som relaterer sig til præsidentvalgkampagnen, slet ikke er lovovertrædelser.

Tirsdag blev også Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort kendt skyldig i fem tilfælde af skattesvindel, to tilfælde af banksvindel og for ikke at have oplyst om udenlandske bankkonti.

"En heksejagt"

Og efter tweetet om Michael Cohen satte Trump sig atter til tasterne for at sende sympatierklæringer i retning mod Manafort:

- Jeg har meget ondt af Paul Manafort og hans fantastiske familie, starter tweetet, hvor Trump efterfølgende skriver, at der er tale om en gammel skattesag.

Her fortsætter han med at skrive, at Paul Manafort - modsat Michael Cohen - modstod presset fra retsvæsenet, og undlod at "finde på historier", for at få en bedre aftale for sig selv. 

Trump skriver også, at Paul Manafort ikke blev dømt for en lang række anklager, og tilføjer, at der er tale om en "heksejagt". Det ord har han i øvrigt også brugt om den verserende undersøgelse af præsidentens egne forbindelser til Rusland. 

Analytiker: Et nyt lavpunkt for Trump

Trumps nuværende advokat, den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani, har afvist enhver sammenhæng med sagen mod Cohen.

- Der er ingen anklager om ulovligheder mod præsidenten i regeringens tiltaler mod hr. Cohen, lød det tidligere i en erklæring. 

Men de forskellige tweets fra Trump er de første officielle reaktioner fra præsidentens eget tastatur. 

De to sager har fået USA-analytiker Søren Dal Rasmussen fra netmediet Kongressen.com til at kalde tirsdagen for et nyt lavpunkt for Donald Trumps tid i Det Hvide Hus.

- Juridisk må dette være en af de tre værste - hvis ikke den værste - dag i Donald Trumps embedsperiode.

Også CNN's politiske kommentator Chris Cillizza kalder sagerne for katastrofale for Trump. Specielt Cohen-sagen kan få direkte indflydelse på Trump, mener Cillizza.

Også Washington Post mener, at specielt Cohens indrømmelse er kritisk for Trump.

Avisen skriver, at sagen kan føre til krav om en rigsretssag mod Trump.

Får næppe konsekvenser med det samme

Ifølge retsanalytikere kommer det dog næppe til at have nogle retslige konsekvenser for Trump, mens han besidder præsidentembedet, fordi Justitsministeriet flere gange har slået fast, at en siddende præsident ikke kan retsforfølges. Det ville altså kræve en anklager, der var villig til at udfordre ministeriets retningslinjer - som aldrig har været afprøvet i retten.

Heller ikke USA-analytiker Mirco Reimer-Elster mener, at vi har set det sidste til sagen.

- Sammenlignet med tidligere undersøgelser som Watergate, Iran Contra eller Whitewater er det iøjnefaldende, hvor mange anklager og tilståelser vi allerede har set på så relativt kort tid. Det bliver næppe det sidste, vi ser på den front, skriver Reimer-Elster i sin blog på tv2.dk.

Og der bliver det også særligt interessant at følge den kommende sag mod Paul Manafort:

- Paul Manafort skal igen foran retten næste måned - denne gang i forbindelse med økonomiske forretninger i det tidligere Sovjetunionen. Vi kommer med andre ord tættere på kernen af Ruslandsundersøgelsen. En undersøgelse, der kun har været i gang i 15 måneder, men allerede har været medvirkende til at producere et markant antal anklager og tilståelser. 

Mandag sagde præsident Donald Trump i et interview med Reuters, at han er bange for, at hans udtalelser i forbindelse med en eventuel afhøring i Robert Muellers Ruslandsundersøgelse vil blive brugt imod ham.