KOMMENTAR: Tidligere advokat bringer Trump i store problemer

16x9
Donald Trump Foto: Leah Millis / Ritzau Scanpix

Selvom Trumps tidligere advokat og fikser har inkrimineret USA's præsident, er det langt fra sikkert, at der også vil blive rejst tiltale mod Trump.

Selv medierne havde svært ved at følge med i går og i nat.

Nærmest samtidig med, at Trumps tidligere advokat og nære betroede Michael Cohen erklærede sig skyldig i otte lovovertrædelser i en domstol i New York, dømte en jury i Virginia, smĂĄ 500 kilometer længere sydpĂĄ, Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort for otte forhold af økonomiske kriminalitet.

Begge Trumps rådgivere kan se frem til fængselsstraffe.

Præsidenten fastholder, at han ikke er involveret i anklagerne, der involverer hans tidligere kampagnechef, og at anklagerne ingenting har at gøre med et angiveligt samarbejde med Rusland. Det gentog Trump igen i nat dansk tid på vej til et valgmøde i West Virginia små 550 kilometer fra Manaforts retssal.

Om anklagerne mod den tidligere advokat forblev præsidenten til gengæld tavs.

Og det er næppe tilfældigt.

For det er Cohens tilståelser om to tilfælde af ulovlige kampagnebidrag, der – set med Trumps øjne – er den store historie. Advokatens tilståelse gør, at præsidentens hidtilværende forsvar om, at anklagerne er urelaterede til hans præsidentvalgskampagne, er blevet umuligt at opretholde.

Cohen er nøglefiguren

Præsidenten og hans støtter har indtil videre fastholdt, at anklagerne mod tidligere nære medarbejdere og andre kampagnefolk ikke kan relateres til 2016-valgkampen. Det har altid været en sandhed med modifikationer, da en række af Trumps rĂĄdgivere allerede har tilstĂĄet, at de har løjet om omfanget af deres kommunikation med russere under valgkampen. Men med Cohens anklage om, at han pĂĄ vegne af Trump – selvom præsidenten ikke nævnes ved navn i anklageskriftet – har betalt to kvinder for at tie om deres angivelige affærer med Trump, er USA's siddende præsident nu blevet inkrimineret.

Så er der det store spørgsmål: Hvor meget rykker det?

Det var igen slående at se, hvor lidt historierne fyldte i de Trump-venlige medier. Tophistorien her er drabet på den unge amerikansk kvinde Mollie Tibbett begået af en formodentlig illegal indvandrer. Man skal med andre ord ikke forvente, at der rejser sig en rystelsestsunami her, der får præsidenten til at drage politiske konsekvenser. Det er Cohen, der spiller nøglerollen.   

Michael Cohen er - ud fra det vi ved indtil videre - ikke nogen vigtig brik i Ruslandsundersøgelsen. Men som Trumps mangeårige og advokat og selverklæret ”fikser”, kunne Cohen godt sidde inde med insiderviden om Trumps forretninger, for eksempel dem i Rusland og de måske mere lyssky af slagsen. Ligeledes må det forventes, at Cohen sidder inde med mere viden om omfanget af russiske forbindelser i Trumps præsidentkampagne.

Vanvittigt at være vidne til

Her er det pĂĄ sin plads at tage tre skridt tilbage og overveje, hvor - rent ud sagt - vanvittigt det er, hvad vi er vidne til i amerikansk politik i disse ĂĄr.

Der er mange bolde i luften, så det kan være svært at beholde overblikket, og mediemøllen ruller derudaf, men tænk over følgende:

Præsidentens tidligere kampagnechef er i dag blevet dømt skyldig i mindst otte tilfælde af skattesvig. Præsidentens advokat og nære betroede har erklæret sig skyldig i mindst otte lovovertrædelser og har inkrimineret USA's siddende præsident. Og processen mod præsidentens tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, der har erklæret sig skyldig i at have løjet om sine samtaler med russere, er end ikke startet endnu, ligesom vi fortsat venter på den særlige anklagers konklusioner i den store Ruslandsundersøgelse.

Juridiske stridsspørgsmål

Sagaen er med andre ord langt fra slut, men først lige begyndt. Men sammenlignet med tidligere undersøgelser som Watergate, Iran Contra eller Whitewater, er det iøjnefaldende hvor mange anklager og tilståelser, vi allerede har set på så relativ kort tid. Det bliver næppe det sidste, vi ser på den front.

Paul Manafort skal igen foran retten næste måned - denne gang i forbindelse med økonomiske forretninger i den tidligere Sovjetunion. Vi kommer med andre ord tættere på kernen af Ruslandsundersøgelsen. En undersøgelse, der kun har været i gang i 15 måneder, men allerede har været medvirkende til at producere et markant antal af anklager og tilståelser. Apropos Ruslandsundersøgelsen: Den særlige anklager Robert Mueller forventes at fremlægge (dele af) sin rapport her til efteråret – senest her bliver præsidenten et centralt omdrejningspunkt.

Hvorvidt der overhovedet kan rejses tiltale mod en siddende præsident, er i øvrigt uvist. Så når Cohens advokat Lanny Davis i nat stillede spørgsmålet, ”hvis disse betalinger var en forbrydelse for Michael Cohen, hvorfor skulle de så ikke også være en forbrydelse for Donald Trump?”, kan svaret meget vel være, at der ikke kan blive rejst tiltale mod en siddende amerikansk præsident.

Det er et spørgsmål, der vil beskæftige juridiske analytikere og professorer på USA's universiteter i de kommende måneder. Og mon ikke spørgsmålet også kommer til at beskæftige den amerikanske højesteret. Godkendelsesprocessen af præsident Trump nye højesteretsdommer, Brett Kavanaugh - som forventes godkendt her til efteråret, og som kan få en markant indflydelse på afgørelsen af netop dette juridiske stridsspørgsmål – i senatet vil i hvert fald ikke blive mindre sprængfyldt efter nattens udvikling.

Præsidenten skal derfor ikke forvente et politisk eller juridisk pusterum lige foreløbig. Tværtimod kan han med Cohens anklager se frem til, at presset for at stævne præsidenten vil tage til i styrke. Endnu en juridisk problemstilling, hvor det er uklart, hvorvidt USA's siddende præsident vil skulle stille op, hvis han nægter at gøre det af egen fri vilje.

Der er med andre ord lagt op til, at vi kun har set toppen af isbjerget. Retssagen mod Cohen forventes først at være afsluttet i december – så måske får Trump en tidlig 'julegave' i år. Hvorvidt præsidenten kunne finde på at benåde sine tidligere tætte medarbejdere vil være omdrejningspunkt for en masse spekulationer i den kommende tid.

Præsidentens mantra, at han kun ansætter ”the best people” er til gengæld efterhånden blevet så karikeret af selvsamme menneskers lovovertrædelser, at Donald Trump nok ville nyde godt af at pakke sloganet langt væk i den kommende tid.