Udland

Frihedskæmper mister sin syvende ærespris på et år

For få år siden blev hun set som et internationalt symbol for fred. Nu får hun kritik fra alle sider og mister fredspriserne en efter en.

Husker du nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi, som blev hyldet i hele verden for sin kamp for demokrati og menneskerettigheder? Det er gået hurtigt ned ad bakke for Myanmars leder. Nu bliver hun frataget endnu en ærespris.

For mens hundredtusinder af rohingyaer er blevet forfulgt af Myanmars militær, har Aung San Suu Kyi, der betragtes som landets reelle leder, fået kritik for at sidde med hænderne i skødet og se passivt til.

Vores forhold til militæret er ikke så slemt

Aung Sang Suu Kyi

Det har fået den skotske by Edinburgh til at følge eksemplerne fra blandt andet Oxford, Glasgow og Newcastle og trække sin frihedspris til hende.

Blev sammenlignet med Mandela

Da Suu Kyi for tretten år siden fik overrakt prisen, blev hun ellers sammenlignet med Nelson Mandela:

- Ligesom Nelson Mandela før hende, anses Aung San Suu Kyi som et internationalt symbol på den fredelige modstand i mødet med undertrykkelse, lød det under overrækkelsen fra Edinburghs daværende borgmester, Lesley Hinds.

Derfor var der store forventninger til Suu Kyi, da hun efter femten år i husarrest blev løsladt og senere trådte til som Myanmars reelle leder.

Forventningerne blev dog for mange erstattet med skuffelse, da Myanmars militær i august sidste år startede forfølgelserne af det etniske mindretal rohingyaerne med massedrab og nedbrændinger af byer, og Suu Kyi ikke greb til handling.

Afviser etnisk udrensning

I dag er flere end 700.000 rohingyaer flygtet fra det, FN betegner som ”etnisk udrensning” i Rakhine-staten, og Suu Kyi er blevet kritiseret gentagne gange for sin passivitet.

Vi er stadig i dialog om, hvordan vi kan opnå adgang til Rakhine, så vi kan komme ind og gøre vores arbejde

Knut Ostby, humanitær koordinator i FN

Selv afviser hun, at der er tale om etnisk udrensning og skyder skylden på terrorister blandt rohingyaerne.

- Faren ved terroraktiviteterne, som var den oprindelige årsag til hændelserne, der førte til den humanitære krise i Rakhine, forbliver ægte og tilstede i dag, udtalte Aung San Suu Kyi i går ved en konference i Singapore.

Da hun i samme forbindelse blev spurgt, om hun frygtede et militærkup, lød hendes svar:

- Vores forhold til militæret er ikke så slemt. Glem ikke, at vi har tre medlemmer i kabinettet, som faktisk er fra militæret; generaler, og de er ganske flinke.

Kan ikke fratages Nobels Fredspris

En fredspris, som Aung San Suu Kyi kan få lov at beholde, er Nobels Fredspris. Den fik hun tildelt i 1991 for sin kamp for demokrati og menneskerettigheder.

Overrækkelsen af Nobels Fredspris åbnede en dør i mit hjerte, sagde Aung San Suu Kyi, da hun i 2012 gav tale ved en Nobel ceremoni i Oslos rådhus.

I dag har over 400.000 mennesker skrevet under på et krav om, at Suu Kyi alligevel bør fratages fredsprisen.

Men det kan ikke lade sig gøre, siger Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad til nyhedsbureauet AP:

- Det er ikke muligt at fratage en Nobelprismodtager hans eller hendes pris, når den først er tildelt.

FN bliver stadig nægtet adgang

Myanmars regering har indgået en aftale om at lade rohingyaerne vende sikkert tilbage til Rakhine med hjælp fra FN. Men flere måneder efter aftalens indgåelse er det stadig ikke blevet til noget.

- Der er ikke regulær adgang. Vi er stadig i dialog om, hvordan vi kan opnå adgang, så vi kan komme ind og gøre vores arbejde. Det er bydende nødvendigt i Rakhine, siger Knut Ostby, humanitær koordinator i FN.

Kan ikke fastsætte tidsramme

Grunden til, at rohingyaerne ikke er begyndt at kunne vende tilbage til Myanmar, er ifølge Aung San Suu Kyi, at der er samarbejdsvanskeligheder mellem Myanmar og Bangladesh:

- Det er meget svært for os at sætte en tidsramme for os selv alene, fordi vi skal arbejde sammen med Bangladesh for at gøre det. Vi kan kun byde dem velkommen ved grænsen, den del er vores del af aftalen, siger hun.

Aung San Suu Kyi får officielt frataget sin frihedspris fra Edinburgh på torsdag.