Udland

Advokat retter pilen mod Trump - analytiker kalder det 'præsidentens måske værste dag nogensinde'

Præsidentens tidligere advokat har forklaret under ed, at Donald Trump bad ham begå ulovligheder. Analytikere kalder det en sort dag for Trump.

Michael Cohen, der er Donald Trumps tidligere advokat, erklærede sig tirsdag skyldig i en række punkter om økonomisk kriminalitet.

- I dag rejste han (Cohen, red.) sig op og vidnede under ed om, at Donald Trump beordrede ham til at begå en forbrydelse ved at betale to kvinder med det primære formål at påvirke valget, siger Michael Cohens advokat, Lanny Davis.

Michael Cohen har valgt at erklære sig skyldig, således at hans familie kan få fred og komme videre, tilføjer advokaten.

Trumps tidligere advokat, Michael Cohen.

Cohen har erklæret sig skyldig i skattesvindel og svindel med midler i forbindelse med valgkampen. Han har også erkendt, at han har givet forkerte oplysninger til et pengeinstitut.

Er Trump også skyldig?

Anklagemyndigheden har undersøgt Cohens rolle i de store udbetalinger af penge til den tidligere pornostjerne Stormy Daniels, som fik betaling for at tie stille om, at hun angiveligt har haft sex med præsidenten.

- Hvis disse betalinger var en forbrydelse for Michael Cohen, hvorfor skulle de så ikke også være en forbrydelse for Donald Trump, siger Lanny Davis.

Han henviser til betalingen på 130.000 dollar til Stormy Daniels og en betaling på 150.000 dollar til den tidligere Playboy-model Karen McDougal.

Donald Trump nægter at have haft en affære med begge kvinder.

Trump-lejr: Dette har intet med præsidenten at gøre

I Trump-lejren forholder man sig roligt trods beskyldningerne fra Cohen.

Anklagerne har ifølge Donald Trumps advokat - den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani - intet med præsidenten at gøre.

- Der er ingen anklager om ulovligheder mod præsidenten i regeringens tiltaler mod hr. Cohen, udtaler Giuliani i en erklæring.

- Det er tydeligt, som anklageren også noterede, at hr. Cohens handlinger er et udtryk for et mønster af løgne og uærlighed over en længere periode, tilføjer han.

Tirsdag blev også Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort kendt skyldig i fem tilfælde af skattesvindel, to tilfælde af banksvindel og for ikke at have oplyst om udenlandske bankkonti.

USA-analytiker: Et nyt lavpunkt for Trump

De to sager har fået USA-analytiker Søren Dal Rasmussen fra netmediet Kongressen.com til at kalde tirsdagen for et nyt lavpunkt for Donald Trumps tid i Det Hvide Hus.

- Juridisk må dette være en af de tre værste - hvis ikke den værste - dag i Donald Trumps embedsperiode.

Også CNN's politiske kommentator Chris Cillizza kalder sagerne for katastrofale for Trump. Specielt Cohen-sagen kan få direkte indflydelse på Trump, mener Cillizza.

Tidligere har Cohen sagt, at han betalte Stormy Daniels 130.000 dollars ud af sin egen lomme, men i retten tirsdag indrømmede han, at det ikke var sandt. I stedet indrømmede han, at han havde forsøgt at dække over udbetalingens kilde efter ordre fra en kandidat til et føderalt, politisk embede.

Og den indrømmelse mener CNN's politiske kommentator altså kan få stor betydning for Trump, der tidligere har afvist, at han vidste noget som helst om udbetalingerne til Daniels.

Også Washington Post mener, at specielt Cohens indrømmelse, er kritisk for Trump.

Avisen skriver, at sagen kan føre til krav om en rigsretssag mod Trump. Ifølge retsanalytikere kommer det dog næppe til at have nogle retslige konsekvenser for Trump, mens han besidder præsidentembedet, fordi Justitsministeriet flere gange har slået fast, at en siddende præsident ikke kan retsforfølges. Det ville altså kræve en anklager, der var villig til at udfordre ministeriets retningslinjer - som godt nok aldrig har været afprøvet i retten.

Reimer-Elster: Det bliver næppe det sidste, vi hører til sagen

Heller ikke USA-analytiker Mirco Reimer-Elster mener, at vi har set det sidste til sagen.

- Sagen er med andre ord langt fra slut, men først lige begyndt. Men sammenlignet med tidligere undersøgelser som Watergate, Iran Contra eller Whitewater er det iøjnefaldende, hvor mange anklager og tilståelser vi allerede har set på så relativt kort tid. Det bliver næppe det sidste, vi ser på den front, skriver Reimer-Elster i sin blog på tv2.dk.

Han fortsætter:

- Paul Manafort skal igen foran retten næste måned - denne gang i forbindelse med økonomiske forretninger i det tidligere Sovjetunionen. Vi kommer med andre ord tættere på kernen af Ruslandsundersøgelsen. En undersøgelse, der kun har været i gang i 15 måneder, men allerede har været medvirkende til at producere et markant antal af anklager og tilståelser. Apropos Ruslandsundersøgelsen: Den særlige anklager Robert Mueller forventes at fremlægge (dele af) sin rapport her til efteråret – senest her bliver præsidenten et centralt omdrejningspunkt.

Stormy Daniels: Jeg ser frem til en undskyldning

Også en af sagens kernepersoner, Stormy Daniels, har reageret efter tirsdagens afsløringer.

- Hvad synes i om mig nu?! #teamstormy, skriver hun på Twitter.

Stormy Daniels har angiveligt modtaget penge for at være tavs om hendes tidligere forhold til Trump.

Til den amerikanske tv-station NBC News siger hun:

- Michael (Stormy Daniels' advokat red.) og jeg har fået oprettelse og vi ser frem i mod at få undskyldninger fra de personer, som hævdede, at vi ikke havde ret.