Udland

To tidligere Trump-rådgivere er skyldige i skattesvig

Michael Cohen har erklæret sig skyldig i otte forhold, mens Paul Manafort er blevet dømt for otte forhold.

Michael Cohen, der er tidligere advokat for Donald Trump, er tirsdag aften klokken 22 dansk tid mødt frem til et retsmøde ved en føderal domstol i New York.

Her har han meddelt, at han erklærer sig skyldig i en sag, der handler om økonomiske uregelmæssigheder, bedrageri og skatteunddragelse. 

Michael Cohen har erklæret sig skyldig i fem tilfælde af skatteunddragelse og i et tilfælde at have givet en falsk erklæring til et finansinstitut samt to tilfælde af ulovlige kampagnebidrag. Det skriver BBC. Der forventes dom i sagen den 12. december.

Ifølge ABC News har han har indgået en særlig aftale med den føderale anklagemyndighed i New York.

En særlig aftale tyder ifølge amerikanske medier på, at Cohen vil samarbejde med anklagemyndigheden mod at få en mildere straf. Aftalen betyder ifølge CNN, at Cohen skal i fængsel.

En anden af Donald Trumps tidligere folk - hans tidligere kampagnechef Paul Manafort, er tirsdag aften dansk tid blevet kendt skyldig i otte forhold. Det drejer sig om fem tilfælde af skattesvig, en skjult bankkonto i en udenlandsk bank og to tilfælde af bankbedrageri. Han var sigtet for i alt 18 forhold. Det skriver Reuters.

- Øjnene går tilbage på præsidenten

Ifølge TV 2-journalist Jesper Zølck, der befinder sig i Washington, ser kan de to sager være bekymrende for Donald Trump.

- Vi har to personer, der begge har været utroligt tæt på Donald Trump, som begge på samme dag og inden for den samme time ender med at blive erklæret skyldig eller erkende sig skyldig i økonomiske forbrydelser. Og det er klart, at der kommer øjnene til at gå tilbage på præsidenten.

- Hvad vidste han? Har noget af det ham og Cohen har arbejdet med været ulovligt? Ingenting er sikre. Men folks øjne kigger i den retning og stiller sig selv de spørgsmål, siger han.

Han understreger, at mange samtidig er spændte på, om Cohen er villig til at samarbejde om den store Ruslands-undersøgelse.

Tidligere advokat for Trump

Michael Cohen var tidligere Trumps personlige advokat og en loyal støtte for præsidenten. Han har engang sagt, at han "ville tage en kugle" for Trump. Og derfor er han en interessant person: 

- Så tæt er de ikke mere. Der er sket en række ting, der har distanceret dem. Men det, vi ved, er, at Cohen i mere end et årti har været en af de personer, der måske, udover Trumps børn, har vidst mest om både Trumps økonomiske interesser, men også hvordan det foregik i valgkampen, og hvad der kunne være af lånoptag i forbindelse med at udvide forretningen, siger Jesper Zølck og fortsætter. 

- Det her er altså en person med en enorm viden og en enorm indsigt i den amerikanske præsidents kampagne, men også i hans tidligere liv. Og det er jo derfor, at der er rigtigt mange øjne, der kigger på denne her sag.

Anklagemyndigheden undersøger også Cohens rolle i de store udbetalinger af penge til den tidligere pornostjerne Stormy Daniels, som fik betaling for at tie stille om, at hun angiveligt har haft sex med præsidenten.

Udbetalingerne kan være i strid med reglerne for finansiering af en præsidentvalgkamp.

Cohen havde tidligere indgående kendskab til meget, der foregik i Trumps nærmeste kreds.

Hævdede at Trump kendte til kontroversielt møde

Cohen har tidligere hævdet, at Trump kendte til et kontroversielt møde, der fandt sted i Trump Tower i juni 2016. Det oplyste CNN i sidste måned.

Dengang mødtes Trumps søn, Donald Trump Jr., med en russisk advokat for at skaffe belastende oplysninger om den demokratiske modkandidat, Hillary Clinton, under præsidentvalgkampen.

Trump sagde tidligere mandag, at han er bange for, at hans udtalelser i forbindelse med en eventuel afhøring i Robert Muellers Ruslands-undersøgelse vil blive brugt imod ham.

- Selv hvis jeg siger sandheden, så gør det mig til en løgner. Det går ikke, siger præsidenten blandt andet.

Dermed er præsidenten helt på linje med sin advokat - tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani.

Giuliani advarede i weekenden Trump mod at forklare sig under ed på grund af faren for at "gå i en fælde og begå mened".