Storbritannien vil have EU-sanktioner mod Rusland - lad os nu få fakta på bordet, lyder svaret
EU har ikke indført sanktioner mod Rusland som reaktion på det formodede russiske angreb i Salisbury.
- Please, lad os nu få fakta på bordet.
Så klart lyder opråbet fra Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, tirsdag eftermiddag.
Opråbet er henvendt til hans britiske kollegaer, der siden marts har beskyldt russerne for at stå bag et nervegiftangreb mod den tidligere russiske agent Sergej Skripal og hans datter i den britiske by Salisbury.
- Vi har flere gange tilbudt vores britiske kollegaer, at vi sætter os ned til forhandlingsbordet på en ordentligt måde, får luftet alle bekymringer og finder ud af, hvor vi er i vores forhold. Som svar får vi et arrogant afslag, siger Sergej Lavrov tirsdag ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.
- Men vores tilbud står fortsat ved magt.
- Rusland har gjort verden til et farligere sted
Svaret fra russisk side kommer samme dag, som den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, holdt sin første tale i sit nye virke. Hunt overtog jobbet som udenrigsminister fra Boris Johnson i juli.
I talen, der blev holdt på U.S. Peace Institute i Washington, opfordrede Jeremy Hunt til, at EU følger i amerikanernes fodspor og indfører hårde sanktioner mod Rusland som følge af det formodede russiske giftgasangreb.
Hunt opfordrede i talen til, at EU står skulder ved skulder med USA.
- Det betyder, at man svarer og reagerer med én stemme på overtrædelser, hvor end - og ligegyldigt hvornår - de opstår. Om det er gaderne i Salisbury, eller det er på Krim.
- De, der ikke deler vores værdier, har brug for at vide, at der altid vil være en seriøs pris at betale, hvis de røde linjer krydses – om så det drejer sig om territorial indtrængen, brugen af forbudte våben eller cyberangreb, som vi i stigende grad ser, sagde Jeremy Hunt.
Rusland har gjort verden til et ”farligere sted”, lød det videre i talen, skriver Reuters.
Rusland nægter at stå bag angrebet, men USA har alligevel indført en række sanktioner mod landet. USA forlanger "troværdige forsikringer" om, at Rusland ikke vil bruge kemiske våben fremover.
Men det er slet ikke bevist endnu, at russerne stod bag angrebet, lød det fra den russiske udenrigsminister:
- Hvad angår undersøgelsen af hændelsen eller noget andet problem, som den britiske side forsøger at tolke på en anti-russisk måde, kan der ikke længere være tale om at bruge udtrykket "meget sandsynligt", sagde Sergej Lavrov ifølge Tass.
Sagen startede i marts
Den 4. marts blev Sergej Skripal og hans datter Julia fundet bevidstløse på en bænk i Salisbury i det sydlige England.
De var ifølge efterforskere blevet forgiftet med den russiske nervegift Novichok.
I flere uger var de begge indlagt med alvorlige symptomer, og det var uvist, om de ville overleve. De er begge sidenhen blevet udskrevet fra hospitalet.
Den britiske premierminister, Theresa May, anklagede Rusland for at stå bag angrebet. Som reaktion besluttede hun at udvise 23 russiske diplomater. Rusland fulgte hurtigt trop og udviste det samme antal britiske diplomater fra Rusland.
USA, Canada og en lang række EU-lande, heriblandt Danmark, fulgte Storbritanniens eksempel og udviste russiske diplomater. Igen kvitterede Rusland med at udvise et tilsvarende antal diplomater fra de pågældende lande.
EU har ikke indført sanktioner mod Rusland som reaktion på det formodede russiske angreb i Salisbury.
Sergej Skripal har boet i England siden 2010, hvor han indgik i en større udveksling af spioner mellem USA og Rusland.
The Guardian kalder tonen i Jeremy Hunts tale for mere "spids", end den plejede at være i hans forgænger, Boris Johnsons, taler.